Război? Cabinetul Israelului aprobă acţiuni ofensive împotriva Hezbollah, trimiţând o brigadă de elită în nord

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant (Facebook - Yoav Gallant)
Redacţia
19.09.2024

Aparent, această operaţiune secretă israeliană care a durat două zile şi a aruncat în aer pagerele, walkie-talkie-urile şi dispozitivele electronice de mici dimensiuni ale Hezbollah nu a fost decât pregătirea unei probabile operaţiuni militare israeliene la sol în sudul Libanului.

Conform ştirilor de ultimă oră:

Cabinetul israelian i-a autorizat pe premierul Netanyahu şi pe ministrul Apărării Yoav Gallant să întreprindă acţiuni militare împotriva Hezbollah - chiar dacă acestea vor duce la un război total.

Până în prezent, a doua zi de explozii în Beirut şi Liban s-a soldat cu 20 de morţi şi 450 de răniţi, dar bilanţul victimelor ar putea fi mult mai mare.

Ministrul israelian al Apărării a declarat, de asemenea, o „nouă fază” a operaţiunilor împotriva Hezbollah de-a lungul nordului Israelului

Premierul Benjamin Netanyahu, ministrul Apărării Yoav Gallant, şeful IDF Herzi Halevi şi alţi oficiali au făcut declaraţii miercuri seară care păreau să sugereze că se pregăteşte un război total cu Hezbollah, la câteva ore după ce un val de explozii de walkie-talkie şi alte dispozitive de comunicaţii utilizate de membrii Hezbollah în Liban a provocat numeroase victime, ca ecou al unui atac similar care a avut loc cu o zi mai devreme şi care a vizat pagere emise de Hezbollah.

De asemenea, IDF a anunţat miercuri redistribuirea Diviziei a 98-a în nordul Israelului, după luni de operaţiuni în Fâşia Gaza în cadrul Comandamentului de Sud.

În plus, Israelul tocmai a ordonat trimiterea unei brigăzi de elită în nord.

Armata israeliană a anunţat că transferă Divizia a 98-a din Fâşia Gaza la frontiera de nord cu Libanul, în contextul în care tensiunile continuă să escaladeze.

Cu aproximativ 10.000-20.000 de soldaţi, paraşutiştii şi comandourile se vor alătura acum Diviziei a 36-a din cadrul Comandamentului de Nord.

Axios şi presa regională raportează un nou val de explozii în capitala libaneză Beirut, inclusiv explozii în sudul ţării.

Israelul ar fi detonat staţii radio personale portabile utilizate de membrii Hezbollah, potrivit rapoartelor emergente. Proeminenta sursă regională de ştiri War Monitor scrie: „Dispozitivele de comunicaţii care au explodat în Liban în urmă cu câteva momente sunt staţii radio portabile, diferite de pagerele care au explodat marţi, au informat surse de securitate”.

Televiziunea Al-Manar a Hezbollah confirmă, de asemenea, că dispozitivele fără fir au explodat în mâinile celor care le purtau în mai multe zone libaneze. Există informaţii privind cel puţin nouă noi decese şi peste 300 de răniţi în această a doua zi de explozii.

Mai multe ambulanţe au fost văzute grăbindu-se la locul multiplelor explozii. Se pare că operaţiunea secretă israeliană de a semăna haos în rândurile Hezbollah nu s-a încheiat.

Evoluţia survine după ce gruparea a declarat că va verifica şi inspecta toate dispozitivele electronice expediate din exterior, având în vedere că este clar în acest moment că pagerele au fost manipulate de serviciile secrete israeliene.

În mod ironic, Hezbollah s-a bazat în primul rând pe pagere criptate, deoarece tehnologia mai veche era considerată imună la interceptările israeliene. Guvernele şi serviciile de informaţii pot intercepta mai uşor comunicaţiile mobile. Cu toate acestea, a devenit clar că Israelul a penetrat în profunzime telecomunicaţiile Hezbollah într-un mod foarte direct.

Jody Westby, de la Global Cyber Risk, spune că Hezbollah s-a bazat pe „tehnologii vechi”, deoarece a crezut că astfel liniile de comunicare ale membrilor săi vor fi mai sigure.

Vorbind pentru Al Jazeera din Washington, DC, Westby a declarat că Hezbollah a folosit pagerele pentru că sunt mai greu de interceptat şi este mai greu să urmăreşti comunicaţiile trecute prin ele.

"Acesta este un război digital. Ceea ce au făcut ei a fost să elimine o linie de comunicare pentru Hezbollah. În mod clar, a fost plantată, planificată şi a fost eficientă. Nu aş numi-o o armă de distrugere în masă. Aş numi-o doar o armă autonomă, o acţiune militară executată”.

Barak Ravid de la Axios transmite miercuri: „Israelul a aruncat în aer mii de staţii radio personale (Walkie-Talkies) care erau folosite de membrii Hezbollah în Liban, într-un al doilea val al operaţiunii sale de informaţii care a început marţi cu exploziile dispozitivelor de pager ale Hezbollah, potrivit a două surse avizate”.

Mai jos sunt mai multe rapoarte ale martorilor oculari de la corespondenţii Al Jazeera pe teren în sudul Beirutului, citate de Zerohedge.

Putem confirma că a avut loc cel puţin o explozie în cartierul Dahiya din suburbiile sudice ale Beirutului. Ne aflăm în Hamra, care este denumită uneori zona spitalelor - există trei spitale foarte aproape unul de celălalt.

Acum auzim o activitate intensă a ambulanţelor în zonă, ceea ce sugerează că ar putea exista victime aici sau în alte spitale din apropiere, posibil ca urmare a exploziilor din Beirut.

O maşină capcană ar fi explodat şi în oraşul Tir din sudul Libanului.

Yaroslav Trofimov scrie cam ce gândeşte toată lumea: „Aruncaţi în aer pagerele, forţaţi cadrele Hezbollah supravieţuitoare să se bazeze pe walkie-talkie şi apoi aruncaţi în aer dispozitivele explozive mult mai mari din walkie-talkie. Producătorii unui serial TV de spionaj ar exclude această răsturnare de situaţie ca fiind imposibil de crezut.”

Corespondentul de război Elijah Magnier spune că acest lucru pare a fi un preludiu al unei operaţiuni militare israeliene majore în Liban: „În mod normal, în orice război, primul atac este asupra unei baze de comandă-control, iar aici israelienii atacă controlul, care este comunicarea. Paralizarea comunicaţiilor este vitală în orice război, deoarece este principala coloană vertebrală a armatei [inamice]”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor