Preşedintele Finlandei doreşte eliminarea dreptului de veto al statelor în cadrul Consiliului de Securitate al ONU

Alexander Stubb (AFP / Getty Images)
Redacţia
19.09.2024

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a solicitat extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea dreptului de veto al unui singur stat şi suspendarea oricărui membru implicat într-un „război ilegal”, cum ar fi invazia Rusiei în Ucraina, potrivit Reuters.

Stubb, care conduce politica externă a naţiunii nordice, a declarat că îşi va adăuga vocea la apelurile de reformă la Adunarea Generală a ONU de săptămâna viitoare de la New York, care urmează să discute componenţa Consiliului de Securitate al organismului global.

Compus din cinci state membre permanente şi 10 state membre rotative, consiliul are misiunea de a menţine pacea globală, însă rivalităţile geopolitice l-au blocat în chestiuni de la Ucraina la Gaza.

Stubb a declarat într-un interviu acordat marţi că va propune extinderea numărului de membri permanenţi de la cinci la 10, cu încă unul din America Latină, doi din Africa şi doi din Asia.

„Niciun stat nu ar trebui să aibă drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU”, a declarat el pentru Reuters. SUA, una dintre cele cinci naţiuni cu drept de veto, alături de Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie, a susţinut, de asemenea, două locuri permanente pentru Africa.

Stubb a declarat că orice membru care se angajează într-un război ilegal, „cum este cel în care se află Rusia chiar acum în Ucraina”, ar trebui să fie dat afară.

Moscova şi-a justificat invazia din Ucraina spunând că creează o zonă tampon împotriva agresiunii occidentale şi că preia un teritoriu care, din punct de vedere istoric, este al Rusiei.

Stubb a declarat că ştia că propunerile sale pentru Consiliul de Securitate sunt „dincolo de ceea ce se spune de obicei din partea statelor membre mici”, dar a adăugat că naţiunile mari nu ar propune altfel slăbirea propriei lor influenţe.

„Aşa că ei vorbesc, dar atât”, a spus el, adăugând că speră ca şi alţii să ajute la continuarea planului până la cea de-a 80-a aniversare a ONU, anul viitor.

Orice modificare a componenţei Consiliului de Securitate trebuie aprobată de două treimi din Adunarea Generală, inclusiv cele cinci puteri de veto.

„Mesajul meu de bază este că, dacă ţările din sudul global, din America Latină, din Africa, din Asia, nu sunt reprezentate în sistem, ele vor întoarce spatele Organizaţiei Naţiunilor Unite. Şi nu asta ne dorim”, a spus el.

Fostul prim-ministru finlandez şi europarlamentar, care a preluat funcţia de preşedinte în martie, a îndemnat la sprijin pentru preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care se va adresa adunării ONU săptămâna viitoare cu privire la „planul său de victorie”.

„Ne-a informat că 90% este deja acolo, iar cei 10% pe care îi va prezenta sunt cei de care va avea nevoie pentru a câştiga acest război”, a declarat Stubb.

El a îndemnat naţiunile occidentale să ridice restricţiile privind utilizarea armelor donate care lasă Ucraina „cu o mână legată la spate”.

„Trebuie să lăsăm acea mână liberă şi să permitem Ucrainei să facă ceea ce îi face Rusia”, a spus el.

Stubb nu a dat crezare ameninţărilor preşedintelui rus Vladimir Putin cu escaladarea nucleară. „Ultima dată când l-am văzut pe Putin folosind un limbaj agresiv cu privire la armele nucleare, Sudul global şi China i-au spus, practic, lui Putin, să înceteze”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor