FBI: Hackeri iranieni au încercat să transmită informaţii despre campania Trump echipei Biden

Donald Trump în Flint, Michigan, 17 septembrie 2024 (Scott Olson/Getty Images)
Caden Pearson
19.09.2024

Hackeri iranieni au vizat angajaţi afiliaţi campaniei preşedintelui Joe Biden, înainte ca acesta să se retragă din cursa prezidenţială, încercând să distribuie informaţii furate din campania fostului preşedinte Donald Trump, au declarat miercuri FBI şi alte agenţii federale.

Materialul furat fusese obţinut de actorii iranieni prin breşe cibernetice. Hackerii au trimis e-mailuri nesolicitate unor persoane legate de campania lui Biden, în încercarea de a interfera cu alegerile din 2024, potrivit Biroului Directorului Serviciului Naţional de Informaţii (ODNI), FBI şi Agenţiei pentru Securitate Cibernetică şi a Infrastructurii (CISA).

Potrivit unei declaraţii comune emise de agenţiile federale, e-mailurile „conţineau un extras preluat din materiale furate, nepublice, din campania fostului preşedinte Trump, ca text în e-mailuri”.

Deşi nu au fost raportate răspunsuri din partea destinatarilor, agenţiile federale au declarat că hackerii iranieni „şi-au continuat eforturile începând cu luna iunie de a trimite materiale furate, nepublice, asociate cu campania fostului preşedinte Trump către organizaţii media din SUA”.

FBI a reiterat că aceste activităţi fac parte din strategia mai largă a Iranului de a perturba procesele electorale din SUA şi de a semăna discordie.

Iranul, împreună cu Rusia şi China, încearcă în mod activ să exacerbeze diviziunile societale din Statele Unite, pe măsură ce ţara se apropie de alegerile din noiembrie, au declarat agenţiile.

Autorităţile au avertizat că actorii străini consideră Statele Unite ca fiind vulnerabile în timpul alegerilor şi fac eforturi pentru a le submina.

„Eforturile acestora, sau ale altor actori străini, de a submina instituţiile noastre democratice reprezintă o ameninţare directă la adresa Statelor Unite şi nu vor fi tolerate”, au declarat agenţiile.

Campania Trump a anunţat la 10 august că hackeri iranieni au furat şi au divulgat documente interne sensibile către instituţii media, inclusiv Politico, The New York Times şi The Washington Post. Până în prezent, niciunul dintre aceste instituţii nu a dezvăluit conţinutul documentelor.

Politico a transmis la 10 august că a primit e-mailuri de la un cont AOL anonim numit „Robert” începând cu 22 iulie. E-mailurile includeau ceea ce părea a fi un dosar de cercetare privind senatorul JD Vance (R-Ohio), candidatul republican la vicepreşedinţie. Documentul era datat 23 februarie, cu aproape cinci luni înainte ca Trump să-l aleagă pe Vance drept candidat.

Campania lui Trump a emis miercuri o declaraţie prin care îi îndeamnă pe Harris şi Biden să clarifice dacă au folosit materialul piratat.

„Aceasta este încă o dovadă că iranienii intervin activ în alegeri pentru a-i ajuta pe Kamala Harris şi Joe Biden, deoarece ştiu că preşedintele Trump va restabili sancţiunile dure şi se va opune domniei lor de teroare”, a declarat Karoline Leavitt, secretarul naţional de presă al campaniei Trump.

Morgan Finkelstein, purtător de cuvânt al campaniei vicepreşedintei Kamala Harris, a declarat că echipa campania a cooperat cu forţele de ordine.

„Nu avem cunoştinţă de niciun material trimis direct campaniei; câteva persoane au fost vizate pe e-mailurile lor personale cu ceea ce părea a fi o încercare de spam sau phishing”, a declarat Finkelstein.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor