Rusia condamnă explozia pagerelor care au rănit membri Hezbollah în Liban: "Situaţie explozivă"

Maria Zaharova (Getty Images)
Redacţia
19.09.2024

Guvernul rus se pronunţă împotriva utilizării pagerelor explozive pentru a lovi simultan mii de persoane care au legătură cu o grupare teroristă din Liban.

Peste 3.000 de membri ai grupării teroriste Hezbollah, susţinută de Iran, au fost răniţi marţi, după ce o detonare aproape simultană a pagerelor organizaţiei a izbucnit în Liban, ucigând cel puţin 12 persoane.

„Ceea ce s-a întâmplat, orice ar fi, duce cu siguranţă la o escaladare a tensiunilor”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit AFP.

„Regiunea în sine este într-o situaţie explozivă”, a adăugat el. „Iar fiecare incident ca acesta are potenţialul de a fi un declanşator”.

Pagere libaneze au început să se încălzească şi să explodeze marţi în jurul orei 15:30, locală.

Exploziile au fost concentrate în zone în care Hezbollah are o prezenţă puternică, în special într-o suburbie din sudul Beirutului şi în regiunea Beqaa din estul Libanului şi în Damasc, au declarat pentru Associated Press oficiali libanezi din domeniul securităţii şi un oficial Hezbollah.

Rusia menţine o alianţă strategică cu Iranul, care susţine Hezbollah ca un combatant proxy împotriva Israelului.

„Condamnăm cu fermitate atacul fără precedent asupra Libanului prieten şi a cetăţenilor săi, care constituie o încălcare flagrantă a suveranităţii sale şi o provocare gravă la adresa dreptului internaţional prin utilizarea de arme neconvenţionale”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit AFP.

Ea a adăugat: „Pe fondul tensiunilor crescânde de-a lungul frontierei libanezo-israeliene, astfel de acţiuni iresponsabile sunt pline de consecinţe extrem de periculoase, deoarece provoacă o nouă rundă de escaladare.

Un oficial american de rang înalt a confirmat pentru Fox News că Israelul se află în spatele exploziilor, în timp ce noi explozii sunt raportate în Beirut.

Ministrul libanez al Sănătăţii, Firas Abiad, a declarat reporterilor miercuri dimineaţă că mulţi dintre răniţi aveau răni grave la ochi, iar altora le-au fost amputate membre.

Preşedintele iranian Masoud Pezeshkian a afirmat intenţia naţiunii sale de a consolida cooperarea cu Rusia în următoarele luni.

„Guvernul meu va urmări cu seriozitate cooperarea în curs şi măsurile de îmbunătăţire a nivelului relaţiilor dintre cele două ţări”, a declarat marţi Pezeshkian secretarului Consiliului rus de securitate, Serghei Şoigu.

El a continuat: „Relaţiile dintre Teheran şi Moscova se vor dezvolta într-un mod permanent, continuu şi durabil. Aprofundarea şi consolidarea relaţiilor şi cooperării dintre Iran şi Rusia vor reduce impactul sancţiunilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor