Adunarea Generală a ONU adoptă o rezoluţie care cere Israelului să se retragă din zonele palestiniene în termen de 12 luni

Consiliul de Securitate al ONU (Getty Images)
Redacţia
19.09.2024

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a votat miercuri în majoritatea covârşitoare pentru a cere încetarea ocupaţiei israeliene a teritoriilor palestiniene, aprobând o rezoluţie care solicită o retragere totală în termen de 12 luni, scrie mass media internaţională.

Rezoluţia a fost adoptată cu un număr final de 124 de state membre "pentru", 14 "împotrivă" şi 43 de naţiuni care s-au abţinut. Voturile împotrivă includ un număr redus de mici naţiuni insulare care votează de obicei de partea Statelor Unite. Acestea sunt: Statele Unite, Ungaria, Israel, Argentina, Cehia, Fiji, Malawi, Micronezia, Nauru, Palau, Papua Noua Guinee, Paraguay, Tonga şi Tuvalu.

Rezoluţia solicită tuturor statelor membre ale ONU „să pună în aplicare sancţiuni, inclusiv interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor, împotriva persoanelor fizice şi juridice implicate în menţinerea prezenţei ilegale a Israelului în teritoriul palestinian ocupat, inclusiv în legătură cu violenţa coloniştilor”.

De asemenea, rezoluţia solicită naţiunilor „să ia măsuri în vederea încetării importului oricăror produse originare din coloniile israeliene, precum şi a furnizării sau transferului de arme, muniţii şi echipamente conexe către Israel... în cazul în care există motive întemeiate de a suspecta că acestea ar putea fi utilizate în teritoriul palestinian ocupat”.

Rezoluţia mai solicită Israelului să pună capăt complet operaţiunilor sale militare, în conformitate cu recenta hotărâre a Curţii Internaţionale de Justiţie.

Marţi, Sky News Australia a remarcat eforturile de culise ale SUA: „Guvernul lui Joe Biden îndeamnă Australia să blocheze un proiect de rezoluţie ONU al Autorităţii Palestiniene (AP)”. Ambasadorul SUA a făcut apel la aliaţi „fie să respingă, fie să se abţină de la vot”.

Mulţi aliaţi ai SUA s-au abţinut.

Rezoluţia finală este, în esenţă, un apel adresat naţiunilor de a adopta principiile Mişcării de boicot, dezinvestire şi sancţiuni (BDS) condusă de palestinieni.

Israelul a criticat rezultatul de miercuri al Adunării Generale a ONU, ambasadorul său la ONU, Danny Danon, numind-o „o decizie ruşinoasă care sprijină terorismul diplomatic al Autorităţii Palestiniene”. Israelul a declarat, de asemenea, că intenţionează să se răzbune pe Palestina la ONU.

Rezoluţia a fost sponsorizată de „statul Palestina” şi de alte 29 de ţări, majoritatea musulmane. EAU a fost singura ţară arabă care a recunoscut Israelul şi care a refuzat să îşi adauge numele la sponsori (deşi a votat în favoarea rezoluţiei).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor