12 abilităţi de comunicare esenţiale pe care nu le înveţi în şcoală
alte articole
Totuşi, aceste elemente se concentrau pe scopul rudimentar de a împărtăşi sau a face schimb de informaţii. Comunicarea înseamnă mult mai mult decât partea academică a cuvântului scris şi vorbit. Scopul comunicării este să construiască şi să dezvolte conexiuni la nivel emoţional cu cei din jur. În acest domeniu lucrurile pe care le înveţi în şcoală sunt de departe insuficiente şi aici experienţa de viaţă îşi pune amprenta. Pentru mulţi oameni, această tranziţie poate fi destul de anevoioasă.
Cu cât stăpâneşti mai repede abilităţile de comunicare, cu atât mai bine pentru tine şi cei din jur. Mai jos ai 12 abilităţi de comunicare esenţiale pe care nu le-ai învăţat în şcoală:
Ascultarea activă
Ascultarea activă este una din abilităţile de comunicare căreia i se oferă cea mai mică atenţie, dar care te transformă în cel mai scurt timp într-un comunicator mai bun. Ai observat că în momentul în care cineva este foarte abil în folosirea cuvintelor, în jurul lui începe să se creeze acel ceva care-ţi dă un sentiment că acesta nu ar fi sincer sau că n-ar fi de încredere? Însă atunci când cineva ştie să asculte, vedem acea persoană ca cineva care-i răbdător, de încredere şi generos.
Când o persoană vorbeşte, aceasta consideră că are ceva important de împărtăşit şi doreşte să fie auzită. Dacă nimeni nu o ascultă, stima de sine va avea de suferit. Ascultând-o cu atenţie, construieşti imediat o legătură cu acea persoană prin faptul că-i validezi importanţa ca persoană sau ca profesionist.
Cum să faci acest lucru: Ascultă-l pe celălalt ca şi cum ar fi cea mai importantă persoană din lume în acel moment. Fii complet atent şi prezent cu ea. Lasă deoparte orice judecată în legătură cu ceea ce spune sau cu ceea ce spune despre ea subiectul pe care şi l-a ales. De asemenea, evită să te gândeşti la ceea ce urmează să spui. Ascultă nu doar cuvintele pe care le spune, dar şi emoţiile pe care le exprimă. Tonul vocii, viteza cu care vorbeşte şi dinamica convorbirii îţi poate spune multe despre aceasta. Acest lucru te ajută să răspunzi mai uşor într-un mod potrivit.
Soluţionarea conflictului
Dacă nu se întâmplă acest lucru, conflictul poate face o relaţie să se afle într-un tumult continuu. Evitarea conflictului nu este o soluţie, pentru că acest lucru va da naştere la situaţii tensionate în care fiecare îşi ţine sub presiune frustrarea şi resentimentele. Conflictul apare cel mai adesea din cauza unei comunicări stângace. Pentru a rezolva un conflict, ai nevoie de abilităţi de comunicare mai bune.
Cum să faci acest lucru: Răspunde, dar nu reacţiona. Când reacţionezi într-o situaţie conflictuală, permiţi emoţiilor să-ţi controleze cuvintele şi acţiunile. Când răspunzi situaţiei, înseamnă că ţii emoţiile sub control şi te concentrezi pe problemă, nu pe individ. Adu-i la cunoştinţă celuilalt ce intenţie ai, tocmai pentru a găsi o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi. De cele mai multe ori, gestul prin care îi arăţi celeilalte persoane că vrei să faci pace, este mult mai important decât a găsi o soluţie, pentru că dovedeşti cât de mult preţ pui pe relaţia dintre voi. Într-un mod clar şi calm comunică ceea ce doreşti de la situaţie şi ascultă punctul de vedere al celuilalt. Dă-ţi seama ce este mai important: să câştigi disputa sau să câştigi simpatia celeilalte persoane? Cele două variante sunt foarte diferite.
Empatia
Oamenilor nu le pasă cât de multe lucruri ştii până când nu află cât de mult îţi pasă. Empatia ne face umani. Ieşim din rolul funcţiei pe care o avem sau din anonimat, în momentul în care ne putem raporta la emoţiile pe care le are o altă persoană. Reuşeşti să relaţionezi mult mai bine cu alţi oameni în momentul în care dai dovadă de empatie în comunicare.
Cum să faci acest lucru: Vino cu mintea în momentul prezent alături de persoana cu care eşti şi simte ceea ce simte şi aceasta. Când se deschide şi îţi spune problemele cu care se confruntă, observă aceste lucruri din punctul ei de vedere. Lasă deoparte judecata sau ceea ce crezi că ar trebui făcut. Ascultă emoţiile. Gândeşte-te la modul în care se reflectă vulnerabilitatea ei în viaţa ta şi împărtăşeşte din situaţiile prin care ai trecut şi tu. Pune întrebări pentru a pătrunde mai mult în lumea ei. Încurajează. Dacă ocazia este potrivită, ajută. Oferă bunătatea şi compasiunea pe care te-ai aştepta să o primeşti de la cineva, dacă ai fi fost la rândul tău într-o situaţie similară.
Limbajul corpului
Probabil că deja ştii că 93% din comunicare este nonverbală. Nu-i vorba de ceea ce spui, ci de experienţa per total cu care oamenii rămân după ce te-au întâlnit. Mesajul pe care-l transmiţi fără să spui niciun cuvânt, este impresia pe care ceilalţi şi-o fac despre tine. Ca fiinţe umane avem înrădăcinat în structura noastră să-i observăm pe cei din jur şi să decidem imediat dacă cineva este un posibil prieten, duşman sau partener.
Cum să faci acest lucru: Lucrează la cele trei elemente de bază ale limbajului corpului: zâmbetul, contactul vizual şi strângerea de mână (sau datul noroc). Zâmbeşte cuiva din inimă atunci când îl întâlneşti pentru prima dată. Priveşte persoana în ochi când vorbeşti cu ea sau când aceasta vorbeşte cu tine. Combină zâmbetul şi contactul vizual, cu o strângere de mână sănătoasă şi fermă. Mereu menţine-ţi corpul relaxat, cu o postură ce exprimă încredere în sine. Observă limbajul corpului celor din jur pentru a aduna informaţii importante. Este implicat în conversaţie? Este nerăbdător? Defensiv? Îţi poţi personaliza răspunsul astfel încât să îndrepţi conversaţie către rezultatul dorit.
Întrebările potrivite
Pentru a comunica mai bine, nu încerca să fii persoana care are toate răspunsurile. În loc să faci asta, fii cel care pune întrebările potrivite. Când pui întrebări corespunzătoare, arăţi că doreşti să te implici şi că eşti deschis să explorezi mai mult pe acel subiect. Aceste întrebări îl încurajează pe celălalt să-şi împărtăşească opiniile, stimulează conversaţia şi chiar dau naştere unor idei noi.
Cum să faci acest lucru: Pune întrebări ce ar putea conduce la răspunsuri interesante. Pentru a face acest lucru, ai în vedere ca întrebările să fie deschise, adică să nu poată primi un răspuns simplu de “da” sau “nu”. Gândeşte-te cum ar putea beneficia cealaltă persoană de pe urma răspunsurilor. Când îţi pui în practică abilităţile de a asculta, întrebările potrivite vor veni de la sine.
Negociere eficientă
Mulţi oameni consideră negocierea una dintre abilităţile de comunicare cele mai dificile. Acesta este unul dintre puţinele instrumente de comunicare care-i folosit cel mai mult pentru a obţine cât mai mult în interes personal. În timp ce nu poţi să o eviţi în viaţă şi la muncă, să intri într-o negociere fără abilităţi de negociere, este ca şi cum te-ai duce să participi într-un concurs de înot, fără să ştii să înoţi.
Cum să faci acest lucru: Fii asertiv, gândeşte-te la toate opţiunile, toată lumea să aibă de câştigat. Dă-ţi seama că dacă cealaltă persoană doreşte să negocieze, asta înseamnă că ai ceva ce aceasta are nevoie. Fii asertiv când ceri ceea ce-ţi doreşti, ţintind cât de sus crezi că este realistic pentru ea. Ascultă ceea ce spune şi ceea ce nu spune. Adună indicii ce-ţi arată cât de mult îşi doreşte ceea ce ai de oferit. Fă-ţi planuri de rezervă în caz că negocierea eşuează. Cealaltă persoană mereu va simţi dacă ai încredere în tine sau eşti disperat. Arată-i că-ţi doreşti ca toată lumea să aibă de câştigat.
Perfecţionează-ţi prezentarea personală
Într-o lume ce suferă din cauza deficitului de atenţie, este foarte important să fii concis dar memorabil în comunicare. Tocmai de aceea este bine să ai pusă la punct o prezentare personală sau propunere de afacere foarte scurtă, pe care să o poţi prezenta cuiva în maxim 30 de secunde. Când îţi prezinţi o idee de afacere sau ai întâlnit o persoană cu care nu-ţi poţi petrece decât o scurtă perioadă de timp, această abilitate de comunicare te va ajuta să ieşi în evidenţă. Vrei să afli mai multe? Citeşte mai jos. (observă că acest paragraf este un exemplu în această direcţie).
Cum să faci acest lucru:
Distilează-ţi propunerea într-o singură frază. Nu este mereu uşor, însă ia-ţi timpul de care ai nevoie pentru a ajunge la ceva simplu şi memorabil. Dă-i celeilalte persoane un motiv pentru care să-i pese. Arată-i modul în care propunerea ta îi poate aduce un plus în viaţa sa, într-un mod în care nimic altceva nu ar putea face acest lucru. La sfârşit spune-i ceva concret pe care ai dori să-l facă. Aminteşte-ţi să exprimi încredere în sine. Ai o propunere bună şi ştii acest lucru. Când ai încredere în tine, şi ei vor şti asta.
Inspiră-i pe ceilalţi cu o idee
O idee este una dintre cele mai puternice şi memorabile elemente ale oricărei conversaţii. Când ai o idee împreună cu cineva, acest lucru creează o legătură comună construită pe imaginaţia pe care fiecare dintre voi a investit-o în acea idee.
Cum să faci acest lucru: Împărtăşeşte un gând care-i poate energiza pe cei din jur, fără să-l faci prea rigid. Toată lumea are idei, însă cele ce merită împărtăşite te înviorează şi te inspiră. Când ai o astfel de idee, nu fă greşeala de a o ţine doar pentru tine. Spune-o şi celorlalţi, fii deschis la sugestii de îmbunătăţire sau de interpretare. Când cineva contribuie la idee pentru a o remodela împreună, acest lucru creează o legătură de încredere ce poate ajunge departe.
Recunoaşte abilităţile sau calităţile altora
Să recunoşti o abilitate sau o calitate înseamnă să-i spui celeilalte persoane ceva pozitiv în legătură cu ea. Este diferit de un compliment. Diferenţa se află în intenţia din spate. Nu încerci să obţii vreun beneficiu în urma gestului, ci doar să-l apreciezi în mod sincer pe celălalt. Se va simţi diferenţa.
Cum să faci acest lucru: Observă lucrurile bune pe care le face o persoană. Când facem un compliment, există o şansă să ne scoatem pe noi în evidenţă în mod indirect. Când spunem “Chiar îmi place articolul pe care l-ai scris”, este vorba de articol sau despre tine şi aprobarea articolului? Încearcă varianta următoare: “Ce articol bun, ai nişte înţelegeri foarte bune”. Acum este vorba despre cealaltă persoană şi nu despre tine. Ai putea de asemenea să remarci ceva la celălalt pe care puţini alţi oameni ar observa. De exemplu, modul în care materialele de la un curs sunt capsate în mod perfect, pentru că acesteia îi place să fie atentă la detalii. Cea mai bună formă de comunicare este cea subtilă.
Încrederea în sine şi vorbitul în public
Vorbitul în public declanşează una dintre cele mai intense frici. Însă având capacitatea să inspire şi să influenţeze mai mulţi oameni în acelaşi timp, este una dintre cele mai puternice forme de comunicare. Scopul este să comunici simplu şi persuasiv, lăsându-i publicului un sentiment plăcut după ce te-a ascultat.
Cum să faci acest lucru: Gândeşte-te la o persoană din public ce trebuie să audă mesajul tău. Ca în cazul oricărei abilităţi de comunicare, concentrează-te pe cel ce primeşte mesajul. Fii convins de faptul că ai ceva important de împărtăşit şi cineva din public va beneficia de pe urma acestuia. Când vorbeşti în mod autentic, chiar dacă eşti vulnerabil, oamenii te vor asculta şi se vor raporta la ceea ce spui. Prin practică vei reuşi să faci asta din ce în ce mai bine.
Proiectează atitudinea unui lider
Cei mai buni lideri stăpânesc abilităţile de comunicare. Cum crezi că au devenit lideri? Îi urmăm doar pe cei în care avem încredere. În momentul în care comunici într-un mod convingător, efectul este foarte bun de ambele părţi.
Cum să faci acest lucru: Fii un lider care îşi serveşte urmăritorii. Liderii au un stil diferit de comunicare. Acest lucru include capacitatea de a vorbi în mod clar, autentic şi a asculta feedback-ul primit. Punând în aplicare aceste abilităţi, îi pun pe primul loc pe ceilalţi, punând interesele lor deasupra interesului propriu. Comunicarea ce are la bază cealaltă persoană, nu doar îl face pe lider mai empatic, dar creează loialitate faţă de acesta. Acest lucru face mai profundă legătura de prietenie, trecând dincolo de rang şi vârstă.
Autenticitate şi încredere
Sunt multe tehnici de comunicare foarte bune, însă este una ce se ridică deasupra tuturor: fii sincer cu tine însuţi. Oamenii vor avea încredere în tine dacă simt că eşti o persoană autentică ce susţine ceva ce merită susţinut. Fără încredere, nu poate avea loc o comunicare de calitate.
Cum să faci acest lucru: Niciodată nu încerca să fii cineva diferit. Nu merge pe modelul de a fi cineva fals până când îţi iese (în engleză: “Fake it until you make it”). Lucrează cu tine însuţi pentru a te îmbunătăţi şi până când devii cum îţi doreşti să devii. Fii sincer în legătură cu punctele slabe pe care le ai, povesteşte experienţe personale ce te inspiră, asumă-ţi responsabilitatea pentru lucrurile pe care le spui şi fii convins de ceea ce spui. Să comunici cu cei din jur va deveni ceva natural pentru tine.
Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com