10 abilităţi greu de învăţat dar de pe urma cărora beneficiezi cel mai mult

Se spune că cele mai frumoase lucruri în viaţă sunt gratuite. În acelaşi timp, asta nu înseamnă că nu-ţi ia timp, dedicare şi perseverenţă pentru a stăpâni acele abilităţi.
Vlad Negrilă
08.07.2017

alte articole

abilităţi (abilităţi)
Vlad Negrilă
08.07.2017

Când vine vorba de a învăţa anumite lucruri esenţiale, deşi acestea îţi pot ridica anumite dificultăţi iniţial, beneficiile pe termen lung sunt mult mai mari. Să înveţi să gestionezi aceste abilităţi este una dintre cele mai bune investiţii de timp şi energie pe care le-ai putea face în tine însuţi:

1. Consecvenţă

Ni se întâmplă să ne setăm un obiectiv şi din cauza faptului că suntem inconsecvenţi, pierdem din vedere destinaţia unde ne dorim să ajungem. Sau când ne setăm un obiectiv şi-l atingem, câteodată uităm că trebuie să fim consecvenţi, cel puţin pentru a-l menţine. Consecvenţa este importantă când ne dorim să menţinem orice nivel de succes.

2. Cere ajutor

Acest lucru nu este unul mărunt. De cele mai multe ori avem impresia că este un semn de slăbiciune dacă facem acest lucru, aşa că încercăm să facem singuri totul. De fapt, să ceri ajutor este o calitate.

Există o serie de presupuneri prin care trecem în mintea noastră şi care stau la baza faptului că alegem să nu cerem ajutor: Este un semn de slăbiciune. Dacă nu pot să o fac singur, atunci înseamnă că nu ştiu cum să o fac sau nu am abilităţile sau resursele pentru a o face. Sau:

Dacă las pe altcineva să mă ajute, atunci voi pierde controlul asupra situaţiei. Sau:

Dacă primesc ajutor, atunci trebuie să ofer acelaşi lucru înapoi. Dacă nu pot să returnez acest favor? Dacă nu vreau să fac asta? Sau:

Dacă cer ajutorul altor persoane, de fapt le pun în cârcă o sarcină în plus. Sunt la fel de ocupaţi cum sunt şi eu, aşa că nu văd cum ar fi posibil să-şi găsească timp să mă ajute... Sau:

Sunt singurul care poate să o facă exact aşa cum vreau. Este mai simplu şi mai rapid să mă ocup doar eu de asta, în loc să învăţ pe cineva să mă ajute.

Când ceri ajutorul, oferi şi altora oportunitatea să-ţi arate abilităţile şi talentele pe care le au, iar tu la rândul tău vei putea să înveţi ceva nou. Acest lucru îi ajută pe ceilalţi să strălucească şi îţi dă ocazia să vezi lucrurile de care sunt pasionaţi. Când ceri ajutorul, araţi faptul că eşti imperfect la fel ca toată lumea, iar să fii vulnerabil este un punct forte.

3. Managementul timpului

Indiferent cum o iei, ziua are doar 24 de ore. Când înveţi să-ţi gestionezi timpul într-un mod corespunzător, vei putea să preiei controlul asupra timpului pe care-l ai disponibil, ceea ce te va ajuta să te concentrezi mai uşor. Când te concentrezi mai uşor, îţi creşte şi nivelul de eficienţă pentru că nu-ţi mai ieşi din ritm atât de des. Vei trece de la sarcină la sarcină mult mai rapid şi vei simţi cum lucrurile merg ca pe roate. Acest lucru este mereu un avantaj, nu?

Când reuşeşti să-ţi gestionezi timpul, vei elimina acea senzaţie în urma căreia simţi că nu ai făcut destul de multe într-o zi. Te vei simţi mai calm, relaxat şi în control asupra evenimentelor prin care treci. Când vine momentul să iei o decizie, vei putea să examinezi cu atenţie fiecare opţiune, astfel încât să mergi pe cea mai bună variantă cu resursele disponibile.

4. Să-ţi vezi de treaba ta

Aceasta s-ar putea să fie una din cele mai dificile abilităţi de dobândit. Dintr-un motiv care-mi scapă, este foarte dificil să nu ne băgăm nasul unde nu ne fierbe oala. În timp ce învăţăm să ne vedem de treaba noastră, le permitem celorlalţi să-şi vadă de a lor, tocmai pentru că nu-i deranjăm. Dacă nu ne cere nimeni un sfat în mod specific, atunci nu ne priveşte.

Ni se întâmplă să intervenim în treburile altora pentru că avem impresia că ştim noi mai bine. Când ne vedem de treaba noastră, ne vom simţi mai bine şi fără griji. Niciunul dintre noi nu este buricul pământului. Ne vom simţi mult mai bine având în vedere doar ce avem de făcut în vieţile noastre, fără aşteptări sau dezamăgiri.

5. Empatia

Când aruncăm o privire asupra definiţiei empatiei, aceasta ne spune că este abilitatea de a înţelege şi împărtăşi sentimentele celeilalte persoane. Există o confuzie destul de des întâlnită între empatie şi simpatie. De fapt, sunt destul de diferite una faţă de cealaltă. De exemplu, când stai de vorbă cu cineva care tocmai şi-a pierdut locul de muncă, poţi pune întrebări deschise dacă este potrivit. Încearcă cu adevărat să simţi ceea ce simte cealaltă persoană în raport cu faptul că nu mai are unde lucra acum şi cu ceea ce locul de muncă însemna pentru ea.

Empatia ne ajută în foarte multe situaţii şi are puterea să ne schimbe modul în care gândim, muncim şi conducem o echipă. Acţiunile specifice empatiei sunt: pune întrebări deschise, devino confortabil cu momentele de linişte, mergi după linia întâmplărilor şi a emoţiilor. Lucrurile pe care să nu le faci dacă vrei să fii empatic sunt: să pui întrebări închise sau care direcţionează atenţia în altă parte, să judeci, să faci presupuneri, să auzi doar ceea ce vrei să auzi.

6. Să nu bârfim

Ştiu că poate fi dificil, însă este important să rezistăm impulsului de a bârfi şi de a asculta bârfe. Sunt multe lucruri false care pot să izvorască dintr-o bârfă şi acest lucru poate crea multe situaţii dramatice. Cred că fiecare dintre noi a fost într-o situaţie în care a vorbit pe cineva pe la spate. Unii dintre noi o fac fără să clipească.

Să înveţi să nu bârfeşti poate fi dificil pentru că ne pune în situaţia în care am putea să nu aflăm nişte informaţii pe care nu le-am afla din altă parte. Problema aici este că în momentul în care vorbim pe cineva pe la spate, dovedim că nu se poate avea încredere în noi. Aşa că, în momentul în care auzi pe cineva care vrea să bârfească într-o conversaţie pe care o aveţi, cere-i într-un mod politicos să vorbească despre altceva.

7. Ascultarea activă

Să ştii să asculţi este foarte important pentru că te ajută să previi confuziile care ar putea să apară într-un schimb de replici. Poate face un mesaj mai uşor de înţeles şi poate reduce nivelul de stres al persoanei cu care vorbeşti. Ascultarea activă este utilă pentru toate tipurile de comunicare. Este utilă în viaţa personală, activităţile zilnice, carieră şi în cadrul diferitelor oportunităţi de angajare. Mulţi angajatori de top investesc în angajaţii lor pentru a se asigura că sunt capabili să asculte activ.

8. Stăpâneşte-ţi gândurile

Este important să ţinem în control gândurile care ne trec prin minte. Da, suntem produsul experienţelor din trecut şi alegerilor pe care le-am făcut, dar asta nu înseamnă că trecutul ne reflectă viitorul. Este important să începem fiecare zi cu o foaie albă de hârtie, ştiind că fiecare zi care trece ne ajută să ne dezvoltăm şi să ne schimbăm în persoana care ar trebui să devenim.

9. Să rămâi cu mintea în momentul prezent

Acest lucru poate fi foarte dificil. Mai ales pentru cei dintre noi care analizează foarte mult. Ne surprindem cum scotocim prin trecut ca şi cum am putea să mergem înapoi în timp şi am putea schimba ceva ce am fi vrut să fi făcut sau să fi spus altfel. Sau ne gândim atât de mult la viitor, încât ne stricăm de tot momentul prezent. Când ne petrecem atât de mult timp gândindu-ne la lucrurile care încă nu s-au întâmplat, ne diminuăm capacitatea de a ne bucura de momentul prezent exact aşa cum este, cu tot ceea ce ne oferă.

10. Asertivitate

Avem o teamă de a ne exprima opinia pentru că ne este teamă să nu fim judecaţi de cei care ne privesc şi ne ascultă. Acest lucru merge mână în mână cu teama de a vorbi în public. Învăţând să vorbeşti în faţa unui public, vei dobândi încredere în tine şi în forţele proprii, lucru care îţi va oferi un anumit nivel de confort când stai de vorbă cu alte persoane. Capacitatea de a comunica confortabil este una cheie pentru un lider.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor