Zelenski respinge vizita secretarului general al ONU, după ce Guterres a participat la summitul BRICS în Rusia [Surse]

Preşedintele Zelenski (st)a respins vizita secretarului general al ONU, Antonio Guterres în Ucraina după ce acesta a participat la summitul BRICS în Rusia (Getty Images)
Redacţia
25.10.2024

Preşedintele Volodimir Zelenski a respins vizita secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în Ucraina din cauza participării acestuia din urmă la un summit în Rusia, a relatat AFP citând o sursă anonimă de rang înalt apropiată de Biroul prezidenţial, informează The Kyiv Independent.

Guterres a participat la summitul BRICS găzduit la Kazan pe 23-24 octombrie, în ciuda criticilor Ucrainei, în contextul în care secretarul general al ONU nu a participat la summitul global pentru pace din Elveţia la invitaţia Kievului în vară.

„După Kazan, (Guterres) a vrut să vină în Ucraina, dar preşedintele nu a confirmat vizita sa. Deci, Guterres nu va fi aici, în special din cauza umilirii bunului-simţ şi a dreptului internaţional la Kazan”, a declarat sursa.

La Kazan, Guterres s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin. Fotografia cu strângerea lor de mână a fost criticată de ucraineni şi de unii oficiali occidentali pe reţelele sociale.

Vizita secretarului ONU a avut loc în timp ce trupe nord-coreene ar fi fost desfăşurate în regiunea Kursk din Rusia şi se aşteaptă să fie trimise să lupte pe front împotriva Ucrainei.

Guterres i-a reiterat lui Putin că invazia la scara largă a Rusiei în Ucraina a încălcat carta ONU şi dreptul internaţional, potrivit unei declaraţii a ONU emise după întâlnirea lor.

„Deşi chiar şi unii dintre funcţionarii săi preferă tentaţiile din Kazan conţinutului Cartei ONU, lumea noastră este construită în aşa fel încât drepturile naţiunilor şi normele dreptului internaţional contează şi vor conta”, a declarat Zelenski, joi, fără a-l numi pe Guterres.

Vizita lui Guterres în Ucraina nu a fost anunţată anterior.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor