Rusia a furnizat prin satelit date privind poziţionarea navelor atacate de rebelii Houthi în Marea Roşie

Un elicopter al rebelilor Houthi, atacând o nava comercială în Marea Roşie (Screenshot - Houthi Military Media)
Redacţia
25.10.2024

Rusia a furnizat rebelilor Houthi din Yemen date privind poziţionarea ţintelor lor în timp ce aceştia atacau nave occidentale în Marea Roşie cu rachete şi drone la începutul acestui an, ajutând grupul susţinut de Iran să atace o arteră maritimă majoră pentru comerţul global şi destabilizând şi mai mult regiunea, potrivit The Wall Street Journal.

Rebelii Houthi, care şi-au început atacurile la sfârşitul anului trecut în contextul războiului din Gaza, au început în cele din urmă să utilizeze date furnizate de sateliţii ruşi pe măsură ce şi-au intensificat atacurile, au declarat o persoană familiarizată cu această chestiune şi doi oficiali europeni din domeniul apărării. Datele au fost transmise prin intermediul unor membri ai Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran, care au fost încorporaţi alături de Houthi în Yemen, a afirmat una dintre persoane.

Asistenţa, care nu a fost raportată anterior, arată cât de departe este dispus să meargă Vladimir Putin pentru a submina ordinea economică şi politică occidentală condusă de SUA. În acest caz, Rusia a sprijinit gruparea rebelilor Houthi susţinută de Iran, pe care SUA o desemnează drept grup terorist, în timp ce desfăşura o serie de atacuri pe una dintre cele mai intens circulate rute maritime din lume.

Rusia a încercat să alimenteze instabilitatea din Orientul Mijlociu până în Asia pentru a crea probleme Statelor Unite, afirmă analiştii. Amploarea conflictului din Orientul Mijlociu, declanşat de atacul din 7 octombrie anul trecut asupra Israelului, a absorbit resurse şi atenţie într-un moment în care Washingtonul a încercat să se concentreze asupra ameninţărilor dinspre Rusia şi China.

„Pentru Rusia, orice izbucnire oriunde este o veste bună, pentru că îndepărtează atenţia lumii de la Ucraina, iar SUA trebuie să angajeze resurse - sisteme Patriot sau obuze de artilerie - şi cu Orientul Mijlociu în joc, este clar unde va alege SUA”, a declarat Alexander Gabuev, director al Carnegie Russia Eurasia Center, un think tank cu sediul la Berlin.

Un purtător de cuvânt al guvernului rus nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii, iar cel din partea Houthi a refuzat să comenteze.

Moscova a încercat să construiască parteneriate militare mai strânse cu autocraţiile, implicând şi mai mult Iranul şi Coreea de Nord în eforturile sale de război din Ucraina. Ţările au furnizat muniţie, drone şi rachete, iar Coreea de Nord a trimis 3.000 de soldaţi să se antreneze în Rusia în ultimele săptămâni, potrivit oficialilor americani şi sud-coreeni.

Asistenţa oferă ajutor pe câmpul de luptă Rusiei, care este în criză de forţă de muncă şi material, dar serveşte, de asemenea, scopurilor strategice ale Moscovei prin destabilizarea a două regiuni în care partenerii săi se confruntă cu SUA şi aliaţii săi.

Atacuri în Marea Roşie

Coreea de Sud, unul dintre principalii aliaţi ai SUA în Asia de Est, şi-a exprimat îngrijorarea din ce în ce mai mare faţă de perspectiva că nord-coreenii ar putea dobândi experienţă pe câmpul de luptă prin implicarea lor la războiul din Ucraina. Coreea de Sud este unul dintre producătorii de arme cu cea mai rapidă creştere din lume, iar Seulul a avertizat că va lua măsuri de răspuns, inclusiv trimiterea de ajutor letal în Ucraina. Deşi Coreea de Sud a trimis arme ţărilor care sprijină Ucraina, a refuzat să trimită arme în mod direct.

În Orientul Mijlociu, asistenţa Rusiei subliniază o schimbare tectonică în strategia sa. Putin a consolidat legăturile cu Iranul, în timp ce a privit cu răceală relaţia sa de lungă durată cu Israelul şi cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu. Israelul s-a angajat într-un conflict în creştere cu Iranul şi miliţiile pe care acesta le sprijină în regiune, precum Hamas în Gaza, Hezbollah în Liban şi Rebelii Houthi în Yemen. Putin a criticat SUA şi Israelul cu privire la conflictul din Gaza. Joi, el a declarat că regiunea se află în pragul unui război la scară largă.

Rebelii Houthi au început să-şi lanseze atacurile în Marea Roşie, unde navele călătoresc spre şi dinspre Canalul Suez, la sfârşitul anului trecut, în semn de protest faţă de invazia terestră a Israelului în Gaza, şi le-au continuat în primele luni ale acestui an. În total, militanţii au atacat mai mult de 100 de nave din noiembrie 2023, scufundând două, iar alta a fost deturnată.

Atacurile au provocat perturbări majore în comerţul global, deoarece transportatorii s-au văzut nevoiţi să redirecţioneze navele pentru o perioadă spre sud, în jurul Capului Bunei Speranţe, o călătorie mai lungă şi mai costisitoare. Aproape 1 din 10 barili de petrol transportat zilnic în întreaga lume tranzitează Bab al-Mandab, strâmtoarea care separă Marea Roşie de Oceanul Indian. Traficul de petroliere pe această rută a fost cu 77% mai mic în august 2024 faţă de octombrie 2023, potrivit Windward, o companie de informaţii maritime.

Statele Unite au promis să protejeze căile de navigaţie internaţionale, iar în luna decembrie a anului trecut au lansat o coaliţie navală multinaţională pentru a escorta navele care călătoresc prin strâmtoare. Până în aprilie, SUA a cheltuit aproximativ 1 miliard USD pe muniţii pentru a doborî dronele şi rachetele Houthi şi pentru a proteja transportul maritim în Marea Roşie. De atunci, SUA a mers mai departe iar la începutul acestei luni a trimis bombardiere B-2 Spirit pentru a lovi arsenalele Houthi.

Statele Unite au fost îngrijorate de faptul că Rusia ar putea escalada şi mai mult situaţia prin furnizarea către rebelii Houthi de rachete ruseşti anti-navă sau antiaeriene care ar putea ameninţa eforturile armatei americane de a proteja navele din regiune, însă până în prezent nu există nicio dovadă că Rusia ar fi procedat astfel.

La începutul acestei luni, traficantul rus de arme Viktor Bout, care a fost eliberat recent dintr-o închisoare americană în cadrul unui schimb de prizonieri cu Moscova, încerca să intermedieze vânzarea de arme automate de calibru mic în valoare de aproximativ 10 milioane USD către Houthi, a relatat The Wall Street Journal. Nu a fost clar dacă vânzarea a fost iniţiată sau aprobată de Kremlin.

De când rebelii Houthi au început să atace navele care au legături cu Israelul şi aliaţii săi, în urmă cu aproape un an, majoritatea navelor care efectuează această traversare periculoasă în apropierea teritoriilor lor au început să îşi oprească semnalele radio, complicând eforturile de a le urmări. Odată ce o navă nu mai funcţionează, mişcările sale în direct pot fi accesate în permanenţă numai prin intermediul imaginilor prin satelit de înaltă calitate. Serviciile prin satelit disponibile în comerţ tind să aibă lacune în acoperire şi întârzieri în transmisie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor