Zelenski oferă pentru prima dată Rusiei un pas realist către negocierea unei încetări a focului

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei (Facebook - Volodimir Zelenski)
Redacţia
25.10.2024

Într-o evoluţie uriaşă şi surprinzătoare, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a specificat şi a exprimat verbal ceea ce ar putea fi un prim pas concret către încetarea focului între Rusia şi Ucraina, informează Zero Hedge.

Potrivit sursei citate, Zelenski a declarat jurnaliştilor la Kiev în această săptămână că ambele părţi ar trebui cadă de acord asupra încetării tuturor atacurilor aeriene asupra obiectivelor energetice şi a navelor de marfă, şi că acest lucru ar putea deschide calea negocierilor pentru a pune capăt războiului.

Comentariile au fost raportate pentru prima dată de Financial Times marţi, care a citat remarcile de luni: „Când vine vorba de energie şi libertatea de navigaţie, obţinerea unui rezultat în aceste puncte ar fi un semnal că Rusia ar putea fi pregătită să pună capăt războiului”.

„Am văzut în timpul primului summit (de pace) că ar putea exista o decizie privind securitatea energetică. Cu alte cuvinte - noi nu atacăm infrastructurile energetice; ei nu le atacă pe ale noastre. Ar putea acest lucru să ducă la sfârşitul fazei fierbinţi a războiului? Eu cred că da”, a explicat liderul ucrainean reporterilor.

Aceasta este prima deschidere de acest fel cunoscută şi vine într-un moment crucial în care populaţia ucraineană se pregăteşte pentru o iarnă grea, având în vedere în special întreruperile continue de curent, întreruperile frecvente de energie de urgenţă şi deteriorarea gravă a reţelei electrice.

În ultimul an de război, atacurile aeriene ruseşti s-au concentrat în principal pe degradarea infrastructurii energetice a Ucrainei, inclusiv pe scoaterea din funcţiune a principalelor centrale termice, ceea ce a dus la dezactivarea a aproximativ 60 % din capacitatea de producţie de energie a Ucrainei.

Acest lucru a făcut ca ţara devastată de război să depindă în principal de energia nucleară şi de importurile de la partenerii europeni.

De cealaltă parte a liniilor de luptă, în ultimele câteva luni, instalaţiile petroliere şi energetice ruseşti, precum şi unele baze militare şi depozite de muniţie au fost afectate de atacuri transfrontaliere cu drone din Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a raportat interceptări de drone aproape în fiecare noapte deasupra teritoriului rus. Incendiile mari la depozitele de petrol din regiunile sudice ale Rusiei au devenit o realitate lunară.

Se pare că Ucraina s-ar fi angajat în astfel de escaladări riscante ale acestor atacuri transfrontaliere tocmai pentru a-şi crea o pârghie la o viitoare masă de negocieri. Rămâne însă faptul că vasta infrastructură energetică a Rusiei abia a fost afectată, iar situaţia din interiorul Rusiei este departe de a fi disperată, mai ales în comparaţie cu criza din Ucraina.

După cum a scris FT, „Dacă Moscova şi Kievul ar fi de acord să pună capăt atacurilor asupra infrastructurilor lor energetice respective, ar fi un pas semnificativ spre dezescaladarea conflictului, a declarat Zelenski cu referire la atacurile ucrainene cu drone asupra rafinăriilor de petrol ruseşti”.

The Economist scrie că SUA consideră „planul de victorie” al lui Zelenski drept un „eşec”.

Acest lucru este din cauza faptului că implică o escaladare a conflictului. Potrivit publicaţiei, planul ar trebui interpretat ca o modalitate de a forţa Rusia să intre în negocieri cu Ucraina...

Şi totuşi, recentele escaladări par să fi făcut mai puţin probabil ca negocierile directe să aibă loc, cel puţin conform declaraţiilor publice ale oficialilor de ambele părţi. Dar pe teren, în est, în Donbass, forţele ruse sunt în mod clar în avans, iar problemele grave ale Ucrainei în materie de forţă de muncă au devenit din ce în ce mai evidente şi publice.

Potenţiala „ofertă” a lui Zelenski de încetare reciprocă a atacurilor aeriene asupra siturilor energetice vine în contextul în care acesta îşi promovează „planul de victorie” în cinci puncte - care până acum a primit un răspuns discret la Washington şi în rândul liderilor NATO. Semnalele discrete din partea aliaţilor occidentali par să împingă Kievul spre o reducere a conflictului, la masa negocierilor, spre deosebire de o escaladare care ar putea duce la lupte directe Rusia-NATO.

Aceasta este o schimbare semnificativă, având în vedere că, până săptămâna aceasta, Zelenski a respins întotdeauna ideea discuţiilor cu Putin, afirmând că nu va negocia cu Moscova atât timp cât liderul rus rămâne la putere. Această părere pare să se fi schimbat, reflectând probabil disperarea crescândă pe care o resimt forţele armate ucrainene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor