Scholz, despre perspectivele de aderare a Ucrainei la NATO: O ţară aflată în război nu poate adera

Olaf Scholz (Getty Images)
Redacţia
25.10.2024

Cancelarul german Olaf Scholz nu vede nicio posibilitate de a invita imediat Ucraina în NATO, deoarece, în opinia sa, o ţară aflată în stare de război „absolut deloc nu poate deveni membră” a Alianţei, relatează Ukrinform.

„Am luat o decizie la Washington şi la Vilnius, prezentând perspectivele. Dar cred că în prezent nu este nevoie de o nouă decizie în afară de cea care există deja”, a declarat, joi, Scholz în cadrul unui talk-show la ZDF.

Potrivit lui Scholz, o ţară care se află în stare de război cu siguranţă nu poate deveni membră a NATO, „şi toată lumea este de acord cu acest lucru”. În prezent, a explicat el, există discuţii despre „garanţii de securitate postbelice”.

Încălcarea de către Rusia a normelor internaţionale necesită acţiuni speciale, a subliniat cancelarul. El consideră că sarcina sa este, pe de o parte, să susţină capacitatea Ucrainei de a se apăra şi, pe de altă parte, să împiedice escaladarea războiului într-un conflict de mai mare amploare, într-un război între Rusia şi NATO.

„Aceasta este responsabilitatea mea şi este ceva ce înţeleg clar. Şi nu-mi voi schimba poziţia, nu mă voi lăsa influenţat”, a subliniat Scholz.

În acest context, el a repetat că nu este de acord să livreze Ucrainei rachete de croazieră Taurus şi alte arme care, în opinia sa, ar putea contribui la escaladare.

„Opinia mea este categorică: Cred că ar fi greşit”, a spus Scholz.

Cancelarul german a adăugat că este „foarte sceptic” în legătură cu posibilitatea de a i se permite Ucrainei să lovească ţinte din Rusia cu rachetele occidentale cu rază lungă de acţiune.

În acelaşi timp, Scholz a contrazis afirmaţiile potrivit cărora Germania nu face suficient pentru a ajuta Ucraina în comparaţie cu alte ţări. El a repetat că Germania oferă mai mult sprijin decât restul ţărilor europene la un loc. Politicianul a mai declarat că a promovat alocarea unui împrumut Kievului în valoare de 50 de miliarde USD, care va fi rambursat pe seama profiturilor obţinute din activele ruseşti îngheţate.

Potrivit şefului guvernului german, a venit momentul, inclusiv pe câmpul de luptă, în care este necesar să se analizeze cum să se pună capăt războiului şi să se creeze cât mai curând posibil perspective pentru o pace justă pentru Ucraina, nu o pace dictată de Rusia. În acelaşi timp, el a declarat că principalii parteneri ai Kievului sunt de acord că nicio decizie privind viitorul Ucrainei nu va fi luată pe la spatele naţiunii. De asemenea, Scholz şi-a exprimat speranţa că Rusia va lua parte la un al doilea summit pentru pace.

Unul dintre rezultatele războiului agresiv al Rusiei, a adăugat cancelarul, este că Ucraina a devenit o naţiune puternică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor