Putin recunoaşte indirect ajutorul militar al Phenianului: Este treaba noastră dacă desfăşurăm trupe nord-coreene

Soldaţi nord-coreeni (Youtube - captură ecran)
Redacţia
25.10.2024

Orice posibilă desfăşurare de trupe nord-coreene pentru a ajuta Rusia în războiul împotriva Ucrainei ar fi o „decizie suverană” a Moscovei şi a Phenianului, a declarat Vladimir Putin într-un interviu acordat presei de stat vineri, 25 octombrie, transmite The Kyiv Independent.

Vorbind cu celebra propagandistă Olga Skabeeva, Putin nu a confirmat explicit trimiterea de soldaţi nord-coreeni, spunând că „odată ce va fi necesar să luăm o decizie, o vom face”.

Când jurnaliştii străini l-au întrebat pe Putin despre acest subiect la summitul BRICS din 24 octombrie, el a spus că tratatul de apărare dintre Rusia şi Coreea de Nord prevede un astfel de pas.

Întrebat despre imaginile din satelit furnizate de serviciile de informaţii sud-coreene, care ar arăta soldaţi nord-coreeni îndreptându-se spre Rusia, Putin a răspuns: „Imaginile sunt un lucru serios; dacă există imagini, ele reflectă ceva”.

Comentariile au fost văzute ca o primă recunoaştere indirectă a Rusiei cu privire la desfăşurarea de trupe nord-coreene, care a fost deja confirmată de Ucraina, Coreea de Sud, SUA şi alţii.

Phenianul a respins iniţial rapoartele potrivit cărora a trimis soldaţi nord-coreeni să lupte de partea Rusiei pe frontul din Ucraina, ca fiind „zvonuri nefondate”.

Minimalizând declaraţiile sale de la summitul BRICS, Putin a reiterat totuşi în interviul cu Skabeeva că articolul 4 al tratatului permite desfăşurarea de trupe.

„Ce vom face cu acest articol, aceasta este încă o întrebare. Dar vreau să spun că aceasta este decizia noastră suverană. Dacă îl folosim sau nu, unde, cum, sau dacă ne angajăm în exerciţii, antrenamente sau transferăm o anumită experienţă. Este treaba noastră”, a declarat preşedintele rus.

Potrivit Serviciului de informaţii militare al Ucrainei (GUR), Coreea de Nord a trimis aproape 12.000 de soldaţi în Rusia, inclusiv 500 de ofiţeri şi trei generali. Primii soldaţi nord-coreeni urmează să fie desfăşuraţi într-o zonă de luptă pe 27 şi 28 octombrie, a transmis Kievul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor