Poliţia rusă arestează actuali şi foşti oficiali din domeniul energiei în cadrul unei anchete pentru fraudă

Ministru adjunct al energiei din Rusia, Serghei Mochalnikov (minenergo.gov.ru)
Redacţia
25.10.2024

Autorităţile ruse de aplicare a legii au arestat un actual şi un fost ministru adjunct al energiei sub suspiciunea de fraudă, a raportat joi cotidianul economic Kommersant, citând surse anonime.

Potrivit acestora, agenţii Serviciului Federal de Securitate (FSB) l-ar fi arestat mai întâi pe Anatoli Ianovski, care a supravegheat politica privind industria cărbunelui din Rusia în calitate de ministru adjunct al energiei între 2008 şi 2021.

Ulterior, a fost arestat şi actualul ministru adjunct al energiei, Serghei Mocealnikov, împreună cu alte trei persoane neidentificate, ca parte a unei anchete privind cazul Ianovski.

Mocealnikov a fost promovat ministru adjunct în aprilie 2022, după ce a condus departamentul de industrie a cărbunelui al ministerului începând cu 2014.

Se aşteaptă ca Ianovski şi Mocealnikov să fie acuzaţi de deturnare de fonduri pe scară largă şi abuz de putere, potrivit agenţiei de ştiri Interfax. Acuzaţiile ar putea fi formulate încă de vineri.

Potrivit unor surse, mai multe companii au primit miliarde de ruble în contracte guvernamentale, inclusiv pentru închiderea unei mine neprofitabile din regiunea Perm. Cu toate acestea, o parte din lucrări nu au fost niciodată finalizate, ceea ce a determinat autorităţile să lanseze o anchetă în această vară.

Ianovski a fost reţinut după ce alte persoane din industria cărbunelui au fost arestate anul trecut şi au depus mărturie împotriva sa, a raportat site-ul de ştiri RBC, citând o sursă anonimă de aplicare a legii.

Daunele directe în cazul lui Mocealnikov au totalizat 500 de milioane de ruble (5,16 milioane USD), iar daunele indirecte 12 miliarde de ruble (123,84 milioane USD).

Se pare că Mocealnikov cooperează cu autorităţile, care vor solicita instanţei să îl plaseze în arest la domiciliu în loc de arest preventiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor