Turcia bombardează nord-estul Siriei, după un atac terorist care a lovit Ankara

Turcia a atacat nord-estul Siriei, 24 octombrie 2024 (Youtube - screenshot)
Redacţia
25.10.2024

Turcia a efectuat mai multe atacuri aeriene şi bombardamente de artilerie în nordul şi estul Siriei controlate de SUA miercuri târziu, vizând poziţii deţinute de Forţele Democratice Siriene kurde (SDF), potrivit The Cradle.

Atacurile au vizat mai multe sate şi situri din provinciile siriene Alep, Raqqa şi Hasakah. Unul dintre atacuri a lovit un avanpost militar al FDS în zona rurală a oraşului Al-Malikiyah, la regiunea de triplă frontieră siriană-turcă-irakiană. Artileria turcă a lovit, de asemenea, locaţii ale FDS în satul Umm al-Kaif din zona rurală a oraşului Tal Tamr, la nord-vest de Hasakah.

Potrivit surselor din teren care au vorbit cu Sputnik, bombardamentele artileriei turceşti au lovit satele Al-Sayyada, Aoun Al-Dadat, Al-Tukhar şi Al-Daraj.

Joi, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), cu sediul în Marea Britanie, a raportat că atacurile au ucis cel puţin „27 de membri ai formaţiunilor militare care operează în zonele controlate de FDS”, trei soldaţi din Armata Arabă Siriană (SAA) şi cel puţin patru civili.

La rândul său, Ministerul Apărării Naţionale al Turciei a declarat că 32 de ţinte din Siria şi Irak au fost „distruse” în ofensiva aeriană, fără a oferi detalii cu privire la locaţiile care au fost lovite. Oficialii au adăugat că au fost luate „tot felul de precauţii” pentru a preveni vătămarea civililor.

Atacurile intense au fost lansate la câteva ore după ce atacatori înarmaţi au detonat explozibili şi au deschis focul la sediul Turkish Aerospace Industries (TUSAS) din Ankara, care proiectează, produce şi asamblează aeronave civile şi militare, vehicule aeriene fără pilot (UAV) şi alte sisteme ale industriei de apărare şi spaţiale.

Ministrul turc de Interne Ali Yerlikaya şi ministrul Apărării Yaşar Guler au acuzat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) că se află în spatele atacului.

„Le dăm acestor ticăloşi din PKK pedeapsa pe care o merită de fiecare dată. Dar ei nu-şi revin niciodată în fire. Îi vom urmări până când ultimul terorist va fi eliminat”, a declarat Guler.

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi 22 rănite în atacul de la Ankara. De asemenea, doi atacatori - un bărbat şi o femeie - au fost ucişi.

Turcia efectuează în mod regulat atacuri aeriene împotriva PKK în Irak şi împotriva FDS în Siria. În 2014, armata SUA a început să colaboreze cu Unităţile de protecţie a poporului kurd (YPG), o ramură a PKK. Ulterior, YPG şi-a schimbat numele în FDS.

Sursa citată afirmă că SUA şi acoliţii lor kurzi ocupă nord-estul Siriei, inclusiv Hasakah, Raqqa şi părţi din Deir Ezzor, refuzând accesul Siriei la resursele sale petroliere şi la terenurile agricole producătoare de grâu.

Atacul de miercuri din Ankara a avut loc în timp ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se afla în oraşul rus Kazan pentru a participa la summitul anual BRICS. El a condamnat „atacul plin de ură”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor