Zelenski respinge iniţiativa de pace "distructivă" China-Brazilia

Volodimir Zelensky (Juan Medina - Pool / Getty Images)
Redacţia
12.09.2024

Preşedintele Volodimir Zelenski a respins o iniţiativă de pace chinezo-braziliană pentru războiul din Ucraina ca fiind „distructivă” şi s-a plâns că nu a fost implicat în proces, potrivit Reuters.

China şi Brazilia au cerut, în luna mai, o conferinţă internaţională de pace recunoscută atât de Rusia, cât şi de Ucraina, care să implice participarea egală a tuturor părţilor şi ceea ce au numit o discuţie corectă a tuturor planurilor de pace.

„Propunerea chinezo-braziliană este ... distructivă, este doar o declaraţie politică”, a declarat Zelenski într-un interviu postat miercuri de postul media brazilian Metropoles.

„Cum puteţi spune 'iată iniţiativa noastră' fără să ne întrebaţi ceva?”

Zelenski a declarat că iniţiativa nu respectă Ucraina şi integritatea sa teritorială, potrivit imaginilor video postate de Metropoles, şi că preşedintele rus Vladimir Putin trebuie să ia măsuri pentru a arăta că doreşte să pună capăt războiului.

Liderul ucrainean a spus că s-a oferit să discute propunerile cu China şi Brazilia.

China a încercat să convingă naţiunile în curs de dezvoltare să se alăture iniţiativei în şase puncte, emisă înaintea unui summit condus de Ucraina în Elveţia.

Putin a declarat în luna mai că sprijină propunerile chineze de pace şi a sugerat luna aceasta că Brazilia şi China, precum şi India, ar putea acţiona ca mediatori în cadrul unor potenţiale discuţii de pace privind Ucraina.

Un plan în 12 puncte prezentat de Beijing la începutul războiului a avut o primire călduţă în Ucraina, iar Statele Unite au declarat că regimul comunist chinez se prezintă ca un pacificator, dar vehiculează „naraţiunea falsă” a Rusiei şi nu condamnă invazia acesteia.

Propunerile lui Zelenski includ retragerea trupelor ruse din Ucraina, restabilirea frontierelor post-sovietice ale Ucrainei din 1991 şi tragerea la răspundere a Rusiei pentru acţiunile sale.

El a declarat că vede guvernul Braziliei ca fiind „mai pro-rus”, adăugând: „Este necesar să ne amintim că dragostea Rusiei este temporară, iar lipsa de respect a Rusiei pentru statul de drept este permanentă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor