Documente scurse din fabrica de troli a lui Putin: Cum a manipulat Rusia alegerile europene

(Getty Images)
Redacţia
17.09.2024

Documente interne scurse de la un centru de propagandă controlat de Kremlin dezvăluie cum o campanie rusă bine coordonată a sprijinit partidele de extremă dreapta în alegerile pentru Parlamentul European — şi a răspândit dezinformare pe platformele de social media pentru a submina Ucraina, informează VSQUARE.

Într-un videoclip care seamănă cu un trailer de film, şeful proiectului secret de propagandă al Rusiei, Ilia Gambashidze, îşi scoate ochelarii de soare şi stă în spatele unui computer, purtând un hanorac cu model de camuflaj, pe mâneca căruia sunt scrise cuvintele „Trupele ideologice ruse”. Textul clipeşte pe ecran: „Producţie narativă, creare de conţinut, 300 de instituţii media, 20 de grupuri de reflecţie...”. Videoclipul, care face parte dintr-o scurgere de informaţii de la organizaţia IT rusă Social Design Agency (SDA), pare să fie destinat partenerilor interesaţi de serviciile lor de operaţiuni informatice.

„Gambashidze este responsabil pentru numeroase proiecte în diferite ţări”, a declarat o sursă legată de serviciile de informaţii ale UE.

Organizaţia şi Gambashidze sunt deja sancţionate atât în UE, cât şi în SUA.

Pe fondul războiului la scară largă din Ucraina, administraţia prezidenţială rusă a apărut ca un client-cheie al SDA. Recent, Departamentul de Justiţie al SUA şi FBI au dezvăluit că oficiali ruşi, inclusiv Serghei Kiriyenko, şef de cabinet al administraţiei prezidenţiale ruse şi adesea numit mâna dreaptă a lui Vladimir Putin, au participat la mai multe reuniuni de proiect cu Gambashidze. Sofia Zaharova, o altă funcţionară din administraţia lui Putin, este, de asemenea, o participantă frecventă la aceste reuniuni.

„Între aprilie 2022 şi aprilie 2023, Gambashidze a luat notiţe legate de cel puţin 20 de reuniuni ale Administraţiei Prezidenţiale Ruse”, susţine declaraţia sub jurământ a SUA, citând mai multe documente care sunt acum disponibile şi pentru sursa citată.

Documentele divulgate, care cuprind mii de fişiere de pe serverele SDA, au fost obţinute de Delfi Estonia, Süddeutsche Zeitung, NDR şi WDR, care au împărtăşit datele cu parteneri internaţionali: De Standaard, NRC, Schemes, Shomrim, DR, Profil, Dossier Center, FRONTSTORY.PL şi VSquare. Cele mai recente dosare FBI privind operaţiunile de influenţă ruseşti corespund cu datele din scurgere şi se referă la SDA ca la „o companie de relaţii publice, specializată în campanii electorale, cu legături profunde cu guvernul rus”.

Scurgerea de informaţii dezvăluie modul în care SDA funcţionează ca un centru de război psihologic. „Armata” sa nu este formată din soldaţi, ci din creatori de meme-uri şi troli de internet. Conform înregistrărilor interne, agenţia angajează „ideologi”, opt „comentatori” şi un „operator de ferme de roboţi”.

Scara producţiei de dezinformare este uimitoare. Un raport divulgat susţine că, în primele patru luni ale anului 2024, armata de roboţi a SDA, supranumită „Armata digitală rusă”, a generat 33,9 milioane de comentarii. De asemenea, aceştia susţin că au produs 39.899 de „unităţi de conţinut” pe social media, inclusiv 4.641 de videoclipuri şi 2.516 meme-uri şi grafice.

Sunt stabilite cote clare. De exemplu, într-un proiect care viza Germania şi Franţa, cotele erau următoarele: „Desene animate - 60 de unităţi. Meme-uri - 180 de unităţi. Comentarii la articole - 400”.

Există sute de exemple de meme-uri în documentele divulgate, dintre care unele au fost create de caricaturişti angajaţi de SDA.

În discuţiile interne, cei implicaţi nu se sfiesc să admită că produc ştiri false şi dezinformare. Alegerile din Europa şi Statele Unite sunt ţintele principale.

„Alegerile pentru Parlamentul European sunt în vara anului 2024. În 2024 se apropie etape critice, inclusiv alegerile pentru Bundestag şi alegerile prezidenţiale din SUA. Rezultatul acestor campanii va determina în mare măsură viitoarea politică de sancţiuni a Occidentului faţă de Rusia şi sprijinul acordat Ucrainei”, se arată într-un document care descrie obiectivul acestor operaţiuni de informare.

Ruşii rămân optimişti în privinţa schimbării opiniei publice occidentale cu privire la Ucraina.

„Opinia publică din ţările ţintă ale proiectului se îndreaptă treptat către reducerea sau încetarea completă a sprijinului pentru Ucraina”, se arată într-un document.

Fişierele divulgate includ rapoarte detaliate privind miile de comentarii false făcute în diferite ţări, împreună cu instrucţiuni privind modul de creare a unor astfel de comentarii.

„Scrieţi un comentariu din partea unei femei germane în vârstă de 38 de ani, care crede că Germania îşi pierde principala sursă de venit: industria şi o economie puternică - trebuie să încetăm să mai risipim bani pe Ucraina şi să ne întoarcem la energia rusească ieftină!”, a oferit ca instrucţiune un document.

Instrucţiuni similare au fost scrise pentru „comentatori” vizând un public din SUA: „Scrieţi un comentariu de 400 de caractere din partea unei femei americane în vârstă de 38 de ani, care crede că ajutorul militar acordat Ucrainei şi Israelului ar trebui să fie redus. Zelenski iroseşte banii contribuabililor!”

O naraţiune similară a fost creată pentru a viza spaţiul online din Polonia: „Scrieţi un comentariu de 400 de caractere din partea unei femei poloneze în vârstă de 38 de ani, care crede că guvernul este de vină pentru creşterea preţurilor la alimente din ţară. Polonia flirtează cu Ucraina, a permis unui milion de migranţi ucraineni să se stabilească în Polonia, ocupând locuri de muncă şi primind beneficii, şi nici măcar nu poate rezolva problema cerealelor ucrainene pentru a-şi proteja agricultorii! Ca urmare, cetăţenii obişnuiţi care iubesc această ţară şi plătesc impozite suferă. Acest lucru nu este bun pentru nimic!”

„Problema cerealelor ucrainene” menţionată în comentariu a fost puternic amplificată de maşina de propagandă rusă înainte de alegerile UE, probabil pentru a semăna diviziuni între Polonia şi Ucraina şi a submina solidaritatea cu Ucraina.

Subminarea Parlamentului European

Unul dintre scopurile operaţiunilor de influenţă ale Rusiei, conform documentelor divulgate, este susţinerea partidelor de extremă dreapta din Europa de Vest, în speranţa că aceste partide se vor opune ajutorului pentru Ucraina şi sancţiunilor împotriva Rusiei.

Conform documentelor, agenţii ruşi au crezut că succesul grupului parlamentar de extremă dreapta Identitate şi Democraţie (ID) în Parlamentul European ar fi în beneficiul Rusiei. (ID a fost dizolvată după alegerile europene).

„Propunere: desfăşurarea unei contra-campanii cuprinzătoare împotriva globaliştilor liberali, a platformei lor şi a reprezentanţilor proeminenţi înainte de alegerile pentru PE în ţările cu cea mai mare reprezentare în acest organism electoral - Germania, Franţa, Spania, Italia, Polonia”, se arată într-un document al proiectului de pregătire pentru alegeri.

De asemenea, se menţionează că peste jumătate din locurile din Parlamentul European aparţin acestor ţări, ceea ce le face ţinte-cheie.

Documentul subliniază patru naraţiuni-cheie care trebuie promovate. De exemplu: „Liberalii şi globaliştii răspândesc frica şi vor să ne panicăm. Trebuie să ne temem de război, dezastre climatice, viruşi, un atac rusesc. Prin frică, ei urmăresc supunerea noastră. În plus, ei urmăresc să exploateze contradicţiile legate de valorile familiei, drepturile LGBT şi incertitudinea economică cauzată de războiul din energie şi agricultură.”

Setul de instrumente pentru atingerea acestor obiective include: [lucrul] în secţiunile de comentarii; meme-uri, videoclipuri, desene animate; fire pe reţelele sociale; falsuri, artă stradală.

Mai multe documente confirmă faptul că SDA a fost deosebit de activă în Germania, sprijinind partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

„Liderul nostru de opinie a devenit lider adjunct al facţiunii AfD!”, se arată într-o notă de şedinţă rusească, deşi nu se specifică la cine se face referire.

Ruşii notează, de asemenea, că programul electoral al AfD pentru 2024 poate fi văzut ca o naraţiune strategică rusă cheie: „Este demn de remarcat faptul că programul AfD pentru alegerile din 2024 afirma că în Ucraina cauza conflictului este «dominaţia puterilor non-europene». Aceste puteri sunt învinuite pentru 'antrenarea ţărilor europene în conflict'”, descrie un document al proiectului.

Un alt document arată că succesul proiectului este măsurat prin popularitatea partidului Alternativa pentru Germania (AfD). Potrivit unui document care enumeră „indicatorii-cheie de performanţă”, proiectul ar putea fi considerat un succes dacă AfD ar avea un sondaj de 20 %. Alte sondaje publice sunt, de asemenea, utilizate pentru a măsura succesele în ţările ţintă.

„Creşterea numărului de germani care nu sunt dispuşi să îşi sacrifice bunăstarea de dragul victoriei - 55 %”, se arată într-un document.

Sunt propuse puncte de discuţie pentru a atinge aceste obiective. De exemplu: „SUA duc un război economic şi hibrid împotriva Rusiei pe seama Germaniei. Deciziile anti-ruseşti ale NATO şi UE îi afectează în primul rând pe germani”.

Criteriile de măsurare a succesului sunt similare în Franţa: Adunarea Naţională (partid cunoscut anterior sub numele de Frontul Naţional) ar trebui să fie cotat la 20 %, iar „numărul francezilor care nu doresc să îşi sacrifice bunăstarea de dragul victoriei asupra Rusiei/de dragul Ucrainei ar trebui să depăşească 44 %”.

După alegerile europene, SDA şi-a evaluat succesul. În această analiză postelectorală, acesta a luat act de creşterea numărului de reprezentanţi de dreapta în Parlamentul European.

„Astfel, putem afirma un succes serios al campaniei în reţelele sociale”, au concluzionat ei.

Cu toate acestea, acelaşi document avertizează că succesul extremei drepte în Parlamentul European nu se traduce neapărat prin succes pentru Rusia. Ca exemplu de precauţie, acesta citează poziţia „de şoim” a Giorgiei Meloni (ea a fost un susţinător vocal al Ucrainei) şi notează că sprijinul lui Marine Le Pen nu este, de asemenea, lipsit de complicaţii, deoarece Le Pen l-a aplaudat public pe Zelenski în timpul vizitei sale la Paris, ceea ce nu a trecut neobservat de ruşi.

„În ansamblu, totuşi, succesul general al extremei drepte în alegerile pentru Parlamentul European este perceput la nivel global ca un succes pentru politica externă rusă şi, mai mult, pentru propaganda rusă”, se arată în document.

Sădirea de falsuri pentru idioţii utili

SDA nu generează doar comentarii pentru femei inexistente de 38 de ani din Germania şi America. Angajaţii săi fabrică, de asemenea, documente ucrainene şi citate oficiale pentru a fi diseminate prin mass-media. De exemplu, SDA a creat documente şi citate falsificate referitoare la prăbuşirea unui avion Il-76 în Belgorod în ianuarie 2024. Propaganda rusă a susţinut la momentul respectiv că acest avion transporta 65 de prizonieri de război ucraineni şi a învinuit Ucraina pentru doborârea avionului. Aceste „falsuri”, aşa cum le numeşte chiar SDA, au fost create pentru a convinge publicul că Ucraina ascunde acest fapt. Un document intitulat „Register of Fakes and Doppelgangers” ["Registrul Ştirilor False şi Dublurilor" - n.tr.] detaliază 73 de cazuri în care SDA a creat dezinformări pentru distribuţie.

„Noua noastră echipă a fabricat o poveste despre răpiri de copii. Americanii au publicat-o serios. Acesta este un succes!”, s-a lăudat Sofia Zaharova, care este asociată cu administraţia prezidenţială rusă. Acest lucru reiese dintr-un protocol al unei reuniuni SDA din septembrie 2023.

Cu câteva săptămâni înainte de aceasta reuniune, pe canalele Telegram au început să circule informaţii despre copii ucraineni ale căror organe erau vândute pe dark web. Unele dintre rapoartele care s-au răspândit pe reţelele de socializare au acuzat „regimul de la Kiev” că orchestrează evacuarea copiilor. Această afirmaţie era menită să se potrivească acuzaţiilor formulate de Curtea Penală Internaţională împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi a şefei programului rus de deportare a copiilor din Ucraina, Maria Lviva-Belova.

Curând, această naraţiune de dezinformare a fost răspândită chiar şi de unii politicieni americani, cum ar fi reprezentanta republicană Marjorie Taylor Greene, membră a Congresului din statul Georgia.

Echipa SDA o evidenţiază, de asemenea, pe Greene într-un document axat pe SUA, explicând modul în care operaţiunile lor de informare sunt preluate de figuri influente din SUA. Documentul include un link către un articol din Breitbart, un post de ştiri american de extremă dreaptă, în care Greene indică faptul că armele furnizate de Statele Unite Ucrainei au ajuns la Hamas.

Acelaşi document indică faptul că reducerea sprijinului SUA pentru Ucraina poate fi obţinută prin contrastarea acestuia cu situaţia economică americană.

„Întrebarea 'unde se duc banii noştri?' ar trebui să fie cea mai frecventă în secţiunea de comentarii”, se arată în document.

„Cealaltă Ucraina”

Un proiect notabil are numele de cod „Cealaltă Ucraina” şi este destinat ucrainenilor din Europa de Vest, Rusia şi Ucraina însăşi.

„O altă Ucraina” a fost asociat cu oligarhul ucrainean exilat şi prieten apropiat al lui Putin, Viktor Medvedciuk, în rapoartele media anterioare. Documentele divulgate sugerează acum că proiectul este sprijinit şi orchestrat şi de SDA.

Asocierea lui Medvedciuk poate fi văzută, de asemenea, în documente, potrivit cărora proiectul vizează „poziţionarea lui Viktor Medvedciuk ca luptător consecvent pentru un viitor paşnic pentru Ucraina”.

„Există o alternativă la război. Medvedciuk vorbeşte despre dialogul paşnic ca o alternativă la un posibil război nuclear”, se arată în document.

Proiectul propune utilizarea limbii ucrainene în scopuri propagandistice.

„În spaţiul informaţional trebuie să apară o agenţie de informare cu drepturi depline destinată ucrainenilor şi care funcţionează în cadrul ideologiei 'celeilalte Ucraine'. Această sursă ar trebui să asigure loialitatea 'noilor ucraineni ruşi' faţă de preşedintele Rusiei şi sprijinul activ pentru politicile sale”, se arată într-un document al proiectului.

Urmează un tabel cuprinzător cu un plan media detaliat: acesta spune ce texte, videoclipuri, infografice şi fotografii trebuie produse şi publicate şi cât de des. De exemplu, instrucţiunile solicită „comentarii de susţinere şi apărare”, iar cota este stabilită la 300 de comentarii pe zi.

Potrivit procurorilor ucraineni, precum şi agenţiilor europene de securitate, Medvedciuk este, de asemenea, asociat cu scandalul Voice Of Europe: Deputaţii europeni au fost plătiţi pentru a disemina propaganda rusă; mai mulţi au participat la activităţi organizate de reţeaua media pro-rusă Voice of Europe, care a fost folosită pentru a canaliza banii. După ce asociaţii reţelei din Republica Cehă şi Polonia (unde autorităţile au confiscat 48.500 EUR şi 36.000 USD) au fost arestaţi, postul de televiziune şi oamenii de afaceri conectaţi au fost sancţionaţi de UE. Ulterior, poliţia belgiană a percheziţionat biroul din Parlamentul UE şi locuinţa privată a unui asistent al unui deputat european care a lucrat pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) şi a primit bani ruseşti prin intermediul reţelei Vocea Europei.

O sursă din serviciile de informaţii ale UE susţine că ambele proiecte au fost de fapt pregătite la Kremlin.

„Cealaltă Ucraina şi Vocea Europei au fost elaborate la începutul anului 2023, în cadrul Administraţiei Prezidenţiale a Rusiei, în biroul lui Serghei Kiriyenko”, afirmă sursa.

Centrul de operaţiuni informaţionale din Kaliningrad

Într-un document intitulat „Information operations project office Baltics” ["Biroul de Proiecte pentru Operaţiuni Informaţionale în Ţările Baltice" - n.tr.], SDA ia în considerare crearea unui centru în Kaliningrad, care s-ar concentra pe statele baltice, Polonia şi Germania.

„Datorită poziţiei sale geografice şi a legăturilor culturale istorice cu Europa, regiunea Kaliningrad este cea mai convenabilă trambulină pentru organizarea şi desfăşurarea operaţiunilor de informare în ţările UE”, se arată în document.

Proiectul menţionează următoarele obiective: răspândirea naraţiunilor ruseşti; influenţarea deciziilor politice şi economice; influenţarea proceselor electorale; formarea de grupuri şi reţele de susţinători; promovarea intereselor întreprinderilor ruseşti; crearea unui sistem de promovare a agendei ruseşti în mass-media şi reţelele sociale.

Documentele prezintă structura noii instituţii, inclusiv unităţi precum un centru de monitorizare analitică şi un centru de conţinut; divizia IT şi IS; centrul de expertiză juridică; şi biroul de traduceri.

Mai multe documente menţionează Polonia, una dintre principalele ţinte ale eforturilor de manipulare ale SDA. Printre acestea se numără o notă privind rezultatele probabile ale alegerilor europarlamentare. Nota propune o „contra-campanie” împotriva „globaliştilor liberali”.

SDA monitorizează, de asemenea, spaţiul media polonez şi caută declaraţii de dezbinare. Un astfel de raport îl citează pe Krzysztof Bosak, vicepreşedinte al Sejm-ului şi lider al Confederaţiei de extremă-dreapta, ale cărui declaraţii privind Israelul au declanşat o ciocnire publică cu ambasadorul israelian în Polonia.

Restul lumii în vizor

Exemplele de mai sus reprezintă însă doar o parte din operaţiunile SDA. Există numeroase campanii cu scopuri diferite în diferite ţări. Declaraţia sub jurământ a DOJ menţionează patru proiecte diferite care vizează doar Statele Unite.

O campanie separată de „Cealaltă Ucraina” sugerează împărţirea Ucrainei în 20 de regiuni şi pregătirea de operaţiuni de informare pentru fiecare regiune.

„50.000 de comentarii în 20 de regiuni ale Ucrainei pe lună”, se arată în document.

Israelul este o altă ţintă.

„În prezent, situaţia din statul Israel pare foarte favorabilă pentru demararea unui proiect serios de influenţare a opiniei publice. Scopul unei astfel de influenţe ar trebui să fie scoaterea Israelului din agenda generală occidentală antirusească”, se arată într-un document al proiectului intitulat «Normal Israel». Din nou, sunt prevăzute cote pentru comentarii, texte şi meme-uri.

„Documentele SDA au dezvăluit, de asemenea, planificarea de campanii care vizează ţări străine, inclusiv Mexic şi Israel, cu intenţia ca aceste eforturi să influenţeze grupurile etnice sau religioase asociate care locuiesc în Statele Unite”, se arată în declaraţia sub jurământ a DOJ.

Obiective separate sunt stabilite pentru Europa de Est şi Asia Centrală.

Necesitatea de a „neutraliza presiunea externă asupra conducerii politice a acestor ţări prin mobilizarea publicului pentru a sprijini iniţiative care contravin intereselor Statelor Unite şi ale aliaţilor săi” este menţionată într-un document în ceea ce priveşte Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Kârgâzstan, Uzbekistan şi Turkmenistan.

„O astfel de mobilizare trebuie realizată prin impactul informaţional asupra audienţelor naţionale”, se arată în document.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor