Furie în Rusia, după moartea a doi operatori de drone trimişi de comandant într-o misiune sinucigaşă drept răzbunare
Moartea a doi operatori de drone ruşi experimentaţi în Ucraina a stârnit o frenezie în rândul bloggerilor militari pro-Kremlin, care spun că specialiştii au fost trimişi să lupte ca infanterişti obişnuiţi, potrivit Business Insider.
Într-un videoclip înregistrat înainte de moartea lor, ambii operatori au declarat că au fost desemnaţi pentru o misiune sinucigaşă cu o unitate de asalt, ca pedeapsă pentru că s-au certat cu comandantul lor.
Clipul cu specialiştii - Dmitri „Goodwin” Lisakovski şi Serghei „Ernest” Gritsai - a fost publicat postum, apărând vineri pe canalul Telegram „North Wind”.
Imaginile au circulat de atunci pe scară largă pe canalele Telegram ruseşti, care i-au identificat pe soldaţi ca fiind membri ai Regimentului 87 de puşcaşi care luptau lângă Pokrovsk, în Doneţk.
Lisakovski şi Gritsai l-au acuzat pe noul lor comandant, Igor Puzik, că le-a desfiinţat echipa de drone după ce s-au certat cu el şi i-a repartizat pe membrii echipei în plutoane de infanterie.
Ei au mai susţinut că Puzik a facilitat traficul de droguri în unitatea sa şi a raportat în mod fals victorii pe câmpul de luptă sub comanda sa.
Lisakovski a înregistrat un mesaj video separat în care l-a criticat serios pe Puzik şi a susţinut că acesta era influenţat de un soldat care păstra legături cu serviciile secrete ucrainene.
„Minciuna este o normă absolută”, a declarat Lisakovski, conform unei traduceri realizate de analistul estonian WarTranslated [O platformă online care se ocupă cu traducerea şi diseminarea materialelor legate de conflictele armate, în special a celor din războiul ruso-ucrainean. Platforma traduce declaraţii, interviuri, rapoarte şi alte surse primare din limbile rusă şi ucraineană în engleză, pentru a oferi o mai bună înţelegere a evenimentelor de pe front şi a perspectivelor diferitelor părţi implicate în conflict - n.n.]
„Înregistrez acest lucru în cazul în care nu mă întorc de la asalt, şi numai atunci acest mesaj va avea vreo greutate”, a adăugat el.
Ulterior, el a declarat într-un alt videoclip că era pe cale să plece la „asalt” cu unitatea sa de infanterie şi a făcut apel la bărbaţii ruşi să nu se alăture războiului.
„Sarcina voastră este să muriţi aici astfel încât comandantul regimentului, care raportează superiorilor, să dea bine. Aceştia sunt slugile lui personale”, a spus el.
Aceste două videoclipuri cu el au fost publicate vineri şi de „North Wind”.
Rapoartele anterioare din presa rusă sugerează că Lisakovski era cunoscut chiar înainte de războiul din Ucraina, menţionând că era un avocat şi finanţator care lupta pentru Republica Populară Doneţk (RPD), o facţiune separatistă din Ucraina, încă din 2014.
El a devenit şeful unităţii de recunoaştere aeriană a RPD până în 2016, conform unui raport publicat în acel an de Kommersant, care spunea că a fost acuzat de raiduri corporative la Moscova.
În ceea ce îl priveşte pe Gritsai, bloggerii militari ruşi care au susţinut că îl cunosc personal au raportat că acesta era ofiţer de carieră.
În plângerea lor video comună, cei doi bărbaţi au declarat că s-au conformat ordinelor comandantului lor deoarece au depus un „jurământ faţă de Patrie”.
Reacţia Rusiei şi un răspuns oficial
Imaginile au stârnit indignare în weekend în rândul bloggerilor militari ruşi, dintre care mulţi au raportat independent că cei doi bărbaţi au fost ucişi în luptă.
O parte din reacţia negativă provine din aprecierile experţilor de pe teren potrivit cărora Lisakovski şi Gritsai au fost doi dintre cei mai buni operatori de drone de pe linia frontului.
Mai mulţi au postat capturi de ecran ale unor mesaje text ruseşti, în care Lisakovski cerea ajutor pentru a fi transferat din unitatea sa.
„Nu există provizii, nu există hărţi, nu există planuri ale câmpurilor minate. Nimic”, a scris Lisakovski într-un mesaj datat 10 septembrie.
Zeci de comentatori ruşi au criticat circumstanţele în care au avut loc aceste decese, unii solicitând interzicerea detaşării unor specialişti precum lunetiştii sau operatorii de drone în atacuri ale infanteriei.
„Simplul fapt de a reutiliza un echipaj eficient de recunoaştere UAV în infanteria de asalt în condiţiile actuale este, ca să nu spun mai mult, sabotaj”, a scris jurnalistul rus pro-Kremlin Alexander Kots.
Ministerul rus al Apărării a confirmat duminică decesele lui Gritsei şi Lisakovski, menţionând că va investiga moartea lor.
Ancheta va fi condusă sub „controlul personal” al lui Viktor Goremikin, ministru adjunct al Apărării, şi al lui Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al armatei ruse, a precizat ministerul în declaraţia sa.
O parte din furie s-a potolit de la anunţ. Cu toate acestea, mai mulţi bloggeri renumiţi au continuat să îşi exprime îngrijorarea cu privire la ceea ce ei consideră a fi un număr tot mai mare de comandanţi ruşi care irosesc specialişti valoroşi pe atacuri frontale.
Comentatorul politic Sviatoslav Golikov a scris că problema a devenit „sistematică” în armata rusă din cauza lipsei de personal pe câmpul de luptă.
„Această problemă specială va fi rezolvată. Dar numai pentru că a stârnit agitaţie”, a scris canalul Telegram Two Majors.
Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Pokrovsk, oraşul în apropierea căruia Lisakovski şi Gritsai au fost dislocaţi, a fost un punct central şi o sursă de multă vărsare de sânge pe frontul de est al Ucrainei.
În ultimele luni, trupele ruse au făcut presiuni puternice pentru a cuceri centrul logistic, apropiindu-se de periferia oraşului după săptămâni de avans lent.