Şeful testelor nucleare ruseşti afirmă că Moscova este pregătită să reia testele "în orice moment"

Racheta balistică nucleară de fabricaţie rusă SATAN-2 în Piaţa Roşie, 2017 (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GETTY IMAGES)
Redacţia
17.09.2024

Şeful poligonului de teste nucleare din Rusia a declarat marţi că este pregătit să reia testele nucleare „în orice moment” dacă Moscova dă ordinul, comentarii menite să alimenteze îngrijorările că riscul unui astfel de pas este în creştere, potrivit Reuters.

Moscova nu a mai efectuat un test cu arme nucleare din 1990, anul dinaintea căderii Uniunii Sovietice, dar unii analişti occidentali şi ruşi cred că preşedintele Vladimir Putin ar putea ordona unul pentru a încerca să trimită un mesaj de descurajare Occidentului dacă lasă Ucraina să îşi folosească rachetele cu rază lungă de acţiune pentru a lovi Rusia.

Un test nuclear efectuat de Rusia ar putea încuraja alte state, precum China sau Statele Unite, să urmeze exemplul, declanşând o nouă cursă a înarmărilor nucleare între marile puteri, care au încetat testele nucleare în anii de după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Locul de testare al Rusiei, situat în arhipelagul Novaya Zemlya din Oceanul Arctic, a fost locul în care Uniunea Sovietică a efectuat peste 200 de teste nucleare, inclusiv detonarea celei mai puternice bombe nucleare din lume în 1961.

Acesta este urmărit îndeaproape de sateliţii spionaj occidentali în ceea ce priveşte activitatea, având în vedere semnele de lucrări de construcţie din vara anului trecut, prezentate în imagini din satelit din surse deschise.

Contraamiralul Andrei Siniţin, şeful instalaţiei, a acordat un interviu rar pentru Rossiyskaya Gazeta, ziarul oficial al guvernului rus, care a fost publicat marţi, la câteva zile după ce Putin a avertizat Occidentul că va lupta direct cu Rusia dacă va permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune fabricate în Occident şi a vorbit despre represalii.

„Situl de testare este pregătit pentru reluarea activităţilor de testare la scara largă. Este gata în integralitatea sa. Laboratoarele şi instalaţiile de testare sunt pregătite. Personalul este pregătit. Dacă vine ordinul, putem începe testele în orice moment”, a spus Siniţin.

Fotografiat în uniforma sa de marină, alături de un dulap care conţine o carte despre Putin şi un urs polar uriaş din porţelan alb, Siniţin a transmis imaginea unei instalaţii menţinute într-o stare ridicată de pregătire, care este protejată de trupe de elită.

„Cel mai important lucru pentru noi este să nu perturbăm punerea în aplicare a sarcinilor de stat. Dacă sarcina de reluare a testelor este stabilită, aceasta va fi îndeplinită în termenul stipulat”, a spus el.

Vladimir Putin a semnat în noiembrie anul trecut o lege prin care a retras ratificarea de către Rusia a tratatului global de interzicere a testelor cu arme nucleare, o măsură despre care a spus că a fost menită să alinieze Rusia la Statele Unite, care au semnat dar nu au ratificat niciodată tratatul.

Diplomaţii ruşi au declarat la acea vreme că Moscova nu va relua testele nucleare decât dacă Washingtonul o va face. În iunie, Putin a declarat că Rusia ar putea testa o armă nucleară „dacă este necesar”, dar că nu vede necesitatea de a face acest lucru în prezent.

Statele Unite au testat ultima dată în 1992. După anul 2000, doar Coreea de Nord a efectuat un test care a implicat o explozie nucleară.

Un membru de rang înalt al unui think-tank rus, ale cărui idei devin uneori politici guvernamentale, a sugerat în mai că Moscova ar lua în considerare o explozie nucleară „demonstrativă” pentru a intimida Occidentul.

Într-un articol pentru Profil, o revistă de afaceri, Dmitri Suslov a declarat că Rusia trebuie să acţioneze pentru a descuraja Occidentul să depăşească o linie roşie.

„Efectul politic şi psihologic al unei ciuperci nucleare, care va fi prezentat în direct pe toate canalele de televiziune din lume, va reaminti, sperăm, politicienilor occidentali singurul lucru care a împiedicat războaiele dintre marile puteri începând cu 1945 şi pe care acum l-au pierdut în mare parte - teama de război nuclear”, a scris Suslov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor