Zelenski face apel la aliaţi "să nu se ascundă" şi să reacţioneze la implicarea Coreei de Nord în război

Volodimir Zelenski (president.gov.ua)
Redacţia
23.10.2024

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, marţi, aliaţilor „să nu se ascundă” şi să răspundă la dovezile privind implicarea Coreei de Nord în războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

În discursul său de seară, el a afirmat că Ucraina are informaţii privitoare la pregătirea a două unităţi - posibil până la 12.000 de soldaţi nord-coreeni - pentru a lua parte la război alături de forţele ruse.

„Aceasta este o provocare, dar ştim cum să răspundem la această provocare. Este important ca partenerii să nu se ascundă şi ei de această provocare”, a declarat Zelenski, potrivit Reuters.

Kirilo Budanov, şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), a declarat pentru publicaţia americană The War Zone că Kievul se aşteaptă ca trupele nord-coreene să apară miercuri în regiunea Kursk din sudul Rusiei, unde forţele ucrainene au lansat o incursiune în luna august.

"Aşteptăm primele unităţi mâine în direcţia Kursk. Nu este clar în acest moment câte sau cum vor fi echipate. Vom vedea după câteva zile", a declarat general locotenent Kirilo Budanov pentru publicaţia respectivă.

În comentariile sale, Zelenski a spus că nici Coreea de Nord, nici Rusia nu iau în considerare numărul de morţi într-un conflict.

„Dar noi toţi în lume avem un interes egal în a pune capăt războiului, nu în a-l prelungi. Prin urmare, trebuie să oprim Rusia şi complicii săi. Dacă Coreea de Nord poate interveni într-un război în Europa, atunci presiunea asupra acestui regim este cu siguranţă insuficientă, a subliniat el.

Ministrul britanic al Apărării, John Healey, a declarat marţi că este „foarte probabil” ca sute de soldaţi nord-coreeni să fie trimişi de Coreea comunistă pentru a ajuta Rusia în invazia asupra Ucrainei.

Un oficial de rang înalt din cadrul biroului preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că Seulul ar putea lua în considerare furnizarea directă de arme Ucrainei, ca parte a măsurilor de contracarare a legăturilor militare dintre Coreea de Nord şi Rusia.

Un diplomat american de rang înalt a declarat luni că Washingtonul se consultă cu aliaţii săi cu privire la urmările implicării Coreei de Nord şi a adăugat că o astfel de evoluţie ar fi „periculoasă şi extrem de îngrijorătoare” dacă este adevărată.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat luni că trimiterea de trupe nord-coreene ar duce la o escaladare semnificativă a conflictului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor