Preşedintele Finlandei: Prezenţa soldaţilor nord-coreeni pe frontul din Ucraina ar fi un semn al disperării Rusiei

Alexander Stubb (Getty Images)
Redacţia
23.10.2024

Desfăşurarea de trupe nord-coreene în Ucraina ar fi un semn al disperării Rusiei după mai bine de doi ani şi jumătate de la invazia la scară largă asupra vecinului său, a declarat marţi preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, pentru Reuters.

Oficialii din Ucraina şi Coreea de Sud au acuzat Coreea de Nord de trimiterea de soldaţi al căror număr este estimat la câteva mii, pentru a ajuta Rusia în războiul din Ucraina.

Potrivit Agenţiei de spionaj a Coreei de Sud, Coreea de Nord a trimis 1.500 de soldaţi ai forţelor speciale în Orientul Îndepărtat al Rusiei pentru antrenament şi aclimatizare la baze militare şi că este probabil ca aceştia să fie desfăşuraţi pentru luptă în Ucraina.

Kremlinul a refuzat să răspundă direct la o întrebare cu privire la faptul dacă trupele nord-coreene urmau să lupte în Ucraina.

„Vedem doar cât de disperată este Rusia. Aliaţii săi nu sunt prea mulţi în jurul acestei lumi. Se bazează pe arme iraniene, se bazează pe soldaţi nord-coreeni. Cât de rău poate deveni?”, a declarat Stubb în timpul unei vizite la Berlin.

Desfăşurarea de trupe nord-coreene ar constitui o „escaladare” a conflictului, a subliniat liderul finlandez.

Finlanda, care are o graniţă de 1.340 km cu Rusia, a aderat la NATO anul trecut, într-o schimbare istorică de politică determinată de invazia Rusiei în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor