Alianţa despoţilor. Xi Jinping, către Putin: Deşi lumea e în haos, prietenia dintre Rusia şi China va dăinui

Vladimir Putin (st) şi omologul său chinez, comunistul Xi Jinping (Getty Images)
Redacţia
23.10.2024

Liderul chinez Xi Jinping i-a spus omologului său rus Vladimir Putin că situaţia internaţională este cuprinsă de haos, dar că parteneriatul strategic al Beijingului cu Moscova este o forţă pentru stabilitate în mijlocul celor mai semnificative schimbări din ultimul secol, transmite Reuters.

În mai, Xi şi Putin au promis o "nouă eră" de parteneriat între cei mai puternici doi rivali ai SUA, pe care au catalogat-o drept un hegemon agresiv al Războiului Rece care a semănat haos în întreaga lume.

„În prezent, lumea trece prin schimbări nemaivăzute într-o sută de ani, situaţia internaţională este împletită cu haosul. Dar cred cu tărie că prietenia dintre China şi Rusia va continua timp de generaţii, iar responsabilitatea marilor ţări faţă de popoarele lor nu se va schimba”, i-a spus Xi lui Putin în oraşul rus Kazan, la deschiderea summitului BRICS.

Rusia, care poartă un război împotriva Ucrainei sprijinite de NATO, şi China, sub presiunea unui efort concertat al SUA de a contracara puterea sa militară şi economică în creştere, au găsit din ce în ce mai mult o cauză comună geopolitică.

Cele două guverne comuniste, cel de la Moscova şi cel de la Beijing, respingând umilinţele percepute ca urmare a prăbuşirii Uniunii Sovietice din 1991 şi a secolelor de dominaţie colonială europeană asupra Chinei, au încercat constant să prezinte Occidentul ca fiind decadent şi în declin.

Statele Unite consideră China drept cel mai mare concurent al lor şi Rusia drept cea mai mare ameninţare la adresa statelor naţionale, preşedintele Joe Biden afirmând că democraţiile se confruntă cu o provocare din partea autocraţiilor precum China şi Rusia.

Biden s-a referit la Xi Jinping ca la un „dictator”, iar despre Putin a spus că este un „criminal” şi chiar un „SOB nebun”. Atât China, cât şi Rusia au fost iritate de aceste comentarii.

Putin l-a numit pe Xi „prieten drag” şi a declarat că parteneriatul cu China este o forţă pentru stabilitate în lume.

„Cooperarea ruso-chineză în afacerile mondiale este unul dintre principalii factori de stabilizare pe scena mondială. Intenţionăm să consolidăm în continuare coordonarea pe toate platformele multilaterale pentru a asigura securitatea globală şi o ordine mondială justă”, a declarat Putin.

Cooperarea în cadrul grupului BRICS este „cea mai importantă platformă pentru solidaritate şi cooperare între ţările cu pieţe emergente şi ţările în curs de dezvoltare din lumea de astăzi”, a susţinut Xi Jinping.

El a afirmat că acesta este „o forţă de bază în promovarea realizării multipolarităţii globale egale şi ordonate, precum şi a globalizării economice incluzive şi tolerante”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor