La întâlnirea cu Putin, premierul indian Modi îndeamnă la încheierea rapidă şi "paşnică" a războiului din Ucraina

Premierul indian Narendra Modi (dr) dând mâna cu Vladimir Putin în New Delhi, India, 6 decembrie 2021 . (Getty Images)
Redacţia
23.10.2024

Prezent la summitul anual BRICS desfăşurat la Kazan, în Rusia, - premierul indian Narendra Modi a lansat în prima zi a summitului un apel pentru soluţionarea paşnică şi rapidă a războiului din Ucraina, potrivit Zero Hedge.

Mesajul lui Modi a fost adresat direct preşedintelui rus Vladimir Putin la începutul reuniunii de trei zile.

„Am fost în contact permanent cu privire la conflictul dintre Rusia şi Ucraina. Credem că disputele ar trebui să fie soluţionate doar pe cale paşnică. Susţinem în totalitate eforturile de a restabili rapid pacea şi stabilitatea”, i-a spus Modi lui Putin, imediat după ce cei doi au împărţit din nou o îmbrăţişare caldă.

Rusia nu pare deloc „izolată” în această săptămână de primire a unor şefi de stat importanţi.

„Toate eforturile noastre acordă prioritate umanităţii. India este pregătită să ofere toată cooperarea posibilă în perioada următoare”, a adăugat prim-ministrul.

Cu o seară înainte, la sosirea în Kazan, Modi a povestit, pentru a evidenţia relaţiile stabile cu Moscova în ciuda războiului din Ucraina, care durează de mai bine de doi ani, că aceasta este a doua sa vizită în Rusia în doar trei luni.

„Cele două vizite ale mele în Rusia în ultimele trei luni reflectă coordonarea noastră strânsă şi prietenia noastră profundă. Summitul nostru anual de la Moscova din iulie a consolidat cooperarea noastră în toate domeniile [...] În 15 ani, BRICS şi-a creat o identitate specială şi acum multe ţări din lume doresc să i se alăture. Abia aştept să particip mâine la summitul BRICS”, a declarat Modi.

Putin a răspuns pozitiv, descriind că „relaţiile ruso-indiene au caracterul unui parteneriat strategic deosebit de privilegiat şi continua să se dezvolte activ”.

Este probabil ca alţi parteneri BRICS să repete acest apel pentru pace şi dezescaladare a conflictului din Ucraina. Aproximativ 25 de lideri mondiali în oraşul rus, printre care se numără în special liderul chinez Xi Jinping, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, preşedintele iranian Masoud Pezeshkian şi secretarul general al ONU Antonio Guterres.

Prioritare pe ordinea de zi a summitului vor fi discuţiile şi avansarea în continuare a unui sistem de plăţi condus de BRICS care să rivalizeze cu sistemul internaţional de plăţi SWIFT, despre care preşedintele Putin vorbeşte de mult timp.

Conflictele care izbucnesc în Orientul Mijlociu vor fi, de asemenea, un subiect principal, având în vedere că Israelul încă promite să riposteze Iranului pentru atacul cu rachete balistice de la 1 octombrie şi că Libanul este bombardat din ce în ce mai intens de avioanele israeliene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor