"Acel pământ ne aparţine" - Miniştri israelieni vor evacuarea palestinienilor din Gaza şi recolonizarea ei

Soldaţi israelieni în Gaza (Getty Images)
Redacţia
23.10.2024

Luni, membri ai Parlamentului israelian (Knesset) şi miniştri de rang înalt ai guvernului au participat la o conferinţă privind restabilirea coloniilor evreieşti în Fâşia Gaza, care a avut loc în sudul Israelului, lângă graniţa cu Gaza.

Conferinţa, intitulată „Pregătirea pentru recolonizare în Gaza”, a fost pregătită de organizaţia israeliană de colonişti Nachala şi de membri ai partidului Likud al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, informează Anti War.

Cel puţin zece dintre cei 32 de membri ai partidului Likud din Knesset urmau să participe la conferinţă, inclusiv May Golan, care face parte din guvernul Netanyahu în calitate de ministră a egalităţii sociale şi a promovării statutului femeii.

Într-un discurs rostit la miting, care a atras sute de participanţi, Golan a promis că palestinienii din Gaza se vor confrunta cu o nouă „Nakba”, referindu-se la epurarea etnică a arabilor palestinieni atunci când statul modern Israel a fost format în 1948.

„Îi vom lovi acolo unde îi doare - pământul lor. Oricine îşi foloseşte lotul de pământ pentru a planifica un alt Holocaust va primi din partea noastră, cu ajutorul lui Dumnezeu, un alt Nakba despre care le va povesti copiilor şi nepoţilor lor în următorii 50 de ani”, a spus Golan, citată de Haaretz.

Ministrul Securităţii Naţionale, Itamar Ben Gvir, liderul partidului Puterea Evreiască, a susţinut, de asemenea, un discurs în cadrul conferinţei şi s-a bucurat de o primire foarte călduroasă. Participanţii au izbucnit în scandări de genul „Priviţi aici, este următorul nostru premier” şi „Pedeapsa cu moartea pentru terorişti”, referindu-se la apelurile lui Ben Gvir de a executa prizonieri palestinieni pentru a face loc în închisorile israeliene.

În discursul său, Ben Gvir a declarat: „Vom încuraja transferul voluntar al tuturor cetăţenilor din Gaza. Le vom oferi posibilitatea de a se muta în alte ţări, deoarece acel pământ ne aparţine”.

Ben Gvir şi alţi susţinători ai cuceririi Gazei şi-au catalogat ideea ca fiind „voluntară” pentru palestinieni, însă campania militară israeliană a făcut cea mai mare parte a Gazei nelocuibilă. Palestinienii din nordul Gazei se confruntă în prezent cu ordine israeliene de evacuare pentru a se muta în sud, sub ameninţarea morţii prin acţiuni militare sau prin înfometare.

Printre ceilalţi miniştri israelieni care au participat la conferinţă se numără ministrul de Finanţe Bezalel Smotrich şi Yitzhak Wasserlauf, ministrul pentru dezvoltarea Negevului şi Galileii.

Lidera organizaţiei Nachala, Daniella Weiss, a promis că aşezările evreieşti vor începe să apară în Gaza în decurs de un an.

„În mai puţin de un an, fiecare dintre voi mă poate suna şi mă poate întreba dacă am reuşit să-mi îndeplinesc visul. De fapt, nici măcar nu trebuie să mă sunaţi. Veţi vedea cum evreii merg în Gaza şi cum arabii dispar din Gaza”, le-a spus ea reporterilor prezenţi la conferinţă.

Weiss a precizat, de asemenea, că ambiţiile sale pentru extinderea Israelului nu se opresc în Gaza sau în Cisiordania.

„Adevăratele graniţe ale marelui Israel sunt între râul Eufrat şi Nil”, a adăugat ea.

Haaretz a raportat recent că guvernul israelian nu încearcă să relanseze negocierile de încetare a focului cu Hamas şi că acum face presiuni pentru anexarea treptată a unor porţiuni mari din Fâşia Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor