Kim Jong-un vizitează bazele de rachete şi invocă ameninţarea nucleară a SUA

Dictatorul comunist nord-coreean Kim Jong Un la o demonstraţie militară, 13 martie 2024 (Youtube - screenshot)
Redacţia
23.10.2024

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a vizitat bazele de rachete ale ţării pentru a examina disponibilitatea acestora de a întreprinde acţiuni de „descurajare strategică”, în acelaşi timp calificând capacităţile nucleare ale SUA drept o ameninţare tot mai mare la adresa ţării, a relatat miercuri presa de stat, citată de Reuters.

Arsenalul nuclear strategic al SUA reprezintă o „ameninţare din ce în ce mai mare” la adresa mediului de securitate al Coreei de Nord, care cere ca Phenianul să menţină o poziţie strictă de contracarare a forţelor sale nucleare, a declarat el, citat de KCNA.

Coreea de Nord şi-a intensificat dezvoltarea de rachete balistice şi a unui arsenal nuclear, atrăgând sancţiuni internaţionale şi formând relaţii militare strânse cu Rusia.

Vizita liderului comunist la baze are loc pe fondul creşterii tensiunilor cu Coreea de Sud şi aliaţii săi, generată printre altele de faptul că Seulul acuză Coreea de Nord că ar fi trimis soldaţi pe frontul din Ucraina să lupte alături de Rusia, afirmaţie care a fost negată de Phenian.

Consilierul pentru securitate naţională al Coreei de Sud, Shin Won-sik, şi Jacek Siewiera, şeful Biroului polonez pentru securitate naţională, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la cooperarea militară a Phenianului cu Moscova în timpul unei reuniuni la Seul.

Cei doi au convenit, de asemenea, să coopereze îndeaproape cu comunitatea internaţională pe această temă, potrivit unei declaraţii publicate de biroul prezidenţial al Coreei de Sud.

În raportul KCNA, Kim Jong-un a solicitat, de asemenea, modernizarea forţelor armate prin acordarea priorităţii rachetelor strategice în viitor, numind acest lucru „un principiu important al strategiei de construire a apărării naţionale”.

Liderul nord-coreean a fost însoţit în vizita sa de Kim Yo Jong, influenta sa soră, şi de Kim Jong Sik, prim-vicedirector de departament al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea, aflat la putere, a raportat KCNA.

Fotografiile publicate de KCNA îl arată pe Kim îmbrăcat într-o haină de piele inspectând bazele de rachete, dar agenţia de presă nu a precizat când au avut loc vizitele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor