Taiwanul, după ce China a organizat exerciţii de război în jurul insulei: O blocadă reală ar fi un act de război

Trupe taiwaneze efectuează exerciţii de rutină în portul Liaoluo din Kinmen, după ce China a înconjurat Taiwanul cu nave şi avioane militare în cadrul unor exerciţii militare menite să pedepsească insula autoguvernată, 24 mai 2024 (Getty Images)
Redacţia
23.10.2024

O blocadă chineză reală a Taiwanului ar fi un act de război şi ar avea consecinţe profunde asupra comerţului internaţional, a declarat miercuri ministrul Apărării, Wellington Koo, după ce săptămâna trecută China a exersat un astfel de scenariu, transmite Reuters.

Guvernul comunist de la Beijing, care consideră Taiwanul guvernat în mod democratic drept propriul său teritoriu, a organizat în ultimii cinci ani activităţi militare aproape zilnice în jurul insulei, inclusiv jocuri de război care au exersat blocade şi atacuri asupra porturilor. Guvernul Taiwanului respinge pretenţiile de suveranitate ale Chinei.

Cele mai recente exerciţii de război ale Chinei în jurul insulei, desfăşurate săptămâna trecută, au inclus simularea blocării unor porturi şi zone cheie şi atacarea unor ţinte maritime şi terestre, a declarat Beijingul.

Vorbind cu reporterii la parlament, Koo a remarcat că, deşi aceste „Joint Sword-2024B” au delimitat zona de exerciţii, nu au existat zone fără zbor sau fără navigaţie.

„Dacă într-adevăr doriţi să efectuaţi o aşa-numită blocadă, care, în conformitate cu dreptul internaţional, constă în interzicerea intrării în zonă a tuturor aeronavelor şi navelor, atunci, în conformitate cu rezoluţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite, aceasta este considerată o formă de război. Vreau să subliniez că exerciţiile sunt total diferite de o blocadă, aşa cum ar fi impactul asupra comunităţii internaţionale”, a spus el.

Referindu-se la datele care arată că o cincime din mărfurile globale trec prin Strâmtoarea Taiwan, o blocadă ar avea consecinţe dincolo de Taiwan, a menţionat Koo.

„Comunitatea internaţională nu ar putea sta deoparte şi să privească”, a adăugat el.

Deşi aceste jocuri de război durează doar o zi, activitatea militară chineză a continuat. China nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său.

Portavion în strâmtoare

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat mai devreme, miercuri, că un grup de portavioane chineze a navigat prin Strâmtoarea Taiwan, deplasându-se în direcţia nord, după ce a trecut prin apele din apropierea insulelor Pratas controlate de Taiwan.

Ministerul a declarat că navele chineze, conduse de Liaoning, cel mai vechi dintre cele trei portavioane ale Chinei, au fost reperate marţi seara, iar forţele sale au monitorizat flota. Insulele Pratas se află la capătul nordic al Mării Chinei de Sud.

Koo a declarat că Liaoning naviga spre partea vestică a liniei mediane a strâmtorii, o barieră neoficială între cele două părţi pe care China spune că nu le recunoaşte.

Ministerul chinez al Apărării nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Liaoning a fost implicat în aceleaşi jocuri de război chineze săptămâna trecută, în apropiere de Taiwan.

Taiwanul a declarat la momentul respectiv că Liaoning a operat în largul coastei de sud-est a insulei în timpul acestor exerciţii, lansând aeronave de pe puntea sa.

Japonia a declarat luna trecută că acelaşi portavion a intrat pentru prima dată în apele contigue ale Japoniei.

China a mai navigat cu portavioanele sale prin strâmtoarea strategică, inclusiv în decembrie, cu puţin timp înainte ca Taiwanul să organizeze alegeri, şi susţine că este singura care are jurisdicţie asupra căii navigabile cu o lăţime de aproape 180 km, care este un pasaj important pentru comerţul internaţional. Taiwanul şi Statele Unite contestă această afirmaţie, afirmând că strâmtoarea Taiwan este o cale navigabilă internaţională.

Marina americană navighează în mod regulat prin strâmtoare pentru a-şi exercita drepturile de libertate a navigaţiei. Alte naţiuni aliate, precum Canada, Germania şi Marea Britanie, au efectuat, de asemenea, misiuni similare, spre furia Beijingului.

Taiwanul a fost, de asemenea, îngrijorat de utilizarea de către China a Gărzii sale de coastă în recentele jocuri de război şi este deosebit de îngrijorat de faptul că navele civile taiwaneze ar putea fi abordate şi inspectate în timp ce Beijingul încearcă să îşi afirme autoritatea legală în strâmtoare.

Într-un raport prezentat miercuri parlamentului, Paza de coastă taiwaneză a declarat că, în acest caz, navele sale vor răspunde conform principiului „nici provocare, nici retragere” şi vor opri astfel de acte „cu toată puterea”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor