Zaharova, acuzaţii dure la adresa Maiei Sandu, SUA şi UE: Rezultatele la referendum au fost asigurate în ultimul moment, adică falsificate

Maria Zaharova (Captură Video)
Maria Maevschi
24.10.2024

Rezultatul referendumului republican constituţional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană anunţat de către Comisia Electorală Centrală, deşi la limită şi datorită diasporei de peste ocean, demonstrează că mai mult de jumătate dintre participanţii la scrutin au votat cu „DA” – 50,38% vs ”NU” - 49,62%. Cu toate acestea, Federaţia Rusă nu ezită să o acuze direct pe preşedinta în exerciţiu Maia Sandu de falsificarea alegerilor, în special a rezultatului la referendum.

„În ciuda utilizării pe scară largă de către autorităţile de la Chişinău a represiunii împotriva opoziţiei şi a presei independente, a presiunii directe prin utilizarea resurselor administrative, precum şi a interferenţei flagrante în procesul electoral de către reprezentanţii SUA şi UE, rezultatele votului pentru conducerea Republicii Moldova s-au dovedit a fi un eşec.

În ţară s-a votat cu un „nu” decisiv pentru integrarea în UE, dar autorităţile (Maia Sandu, îndeosebi) au făcut totul pentru a ascunde aceste rezultate. Este evident că cifrele finale ale referendumului - 50,38% „pentru” şi 49,62% „împotrivă” - au fost asigurate în ultimul moment, adică falsificate”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul conferinţei de presă de miercuri, 23 octombrie.

Fără să menţioneze concret la cine anume se referă, Zaharova, supranumită şi „gura lui Lavrov” de către presa rusă fugită peste hotare, a spus că chiar „şi experţii independenţi străini nu înţeleg cum au fost obţinute cifrele finale ale votului. Dar toţi sunt de acord asupra unui lucru - este vorba de falsificare”.

Nu este clar cine sunt aceşti experţi străini la care se referă Maria Zaharova, însă cele mai multe voci atât din ţară, jurnalişti, din societatea civilă, membri ai Parlamentului European, au punctat că referendumul din Republica Moldova a trecut, chiar şi cu un scor la limită.

Referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova va reuşi, scrie pe pagina sa de socializare europarlamentarul român Siegfried Mureşan, chiar dacă, a punctat el, rezultatul este strâns. Aceeaşi părere o împărtăşeşte şi şeful Expert Forum de la Bucureşti, Sorin Ioniţă, care a menţionat că Referendumul va trece la mustaţă, dar va produce consecinţe juridice.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse a ţinut să menţioneze şi despre un număr de „jumătate de milion de moldoveni din diaspora care trăiesc în Rusia” şi care „au fost efectiv privaţi de dreptul de a vota”.

Potrivit însă datelor oficiale, notează expertul în politici publice şi securitate de la WatchDog, Andrei Curăraru, cu referire la RANEPA şi iep.ru, numărul moldovenilor aflaţi în Rusia a atins un vârf de 586 069 în 2014, dar de la invazia lansată de Putin asupra Ucrainei în februarie 2022, numărul acestora a scăzut simţitor.

Astfel în 2022, au mai rămas 76.645. „Deci, despre ce ʻjumătate de milionʼ vorbesc pro-ruşii? Realitatea este clară: numărul moldovenilor din Rusia s-a prăbuşit cu 87% în mai puţin de un deceniu. Aceste date sunt confirmate nu doar de surse independente, ci şi de instituţii ruseşti”, a adăugat Andrei Curăraru.

De asemenea, Zaharova acuză autorităţile de la Chişinău de „ipocrizie”, spunând că cele două secţii de votare deschise în Moscova ar fi fost puţin, lucru demonstrat prin acele „cozi imense de oameni”.

„Declaraţia serviciului de presă al Ministerului moldovean de Externe potrivit căreia această situaţie a fost ʻcreată artificial prin transportarea ilegală a alegătorilor pentru a periclita procesul electoralʼ nu poate fi caracterizată decât prin batjocură şi dispreţ faţă de propriii cetăţeni.

Dimpotrivă, există o mulţime de videoclipuri pe reţelele de socializare care confirmă ʻtransportulʼ alegătorilor la secţiile de votare din Occident, în special în România, precum şi secţii de votare complet goale în alte ţări europene”, a adăugat Maria Zaharova, iarăşi fără nicio dovadă, cerându-ne oarecum s-o credem pe cuvânt.

În contextul briefing-ului de presă organizat de lidera de la Chişinău în noaptea de după alegeri, în care a menţionat că alegerile au fost fraudate şi că se cunoaşte despre cumpărarea a cel puţin 300 de mii de voturi, lucru despre care au vorbit anterior oamenii legii şi s-a văzut clar şi din investigaţiile jurnalistice, cum că oligarhul fugar Ilan Şor ar sta, de la Moscova, în spatele alegătorilor cumpăraţi, Zaharova ţine să acuze SUA şi UE de fraudă.

„Imediat după sintetizarea rezultatelor votului, autorităţile moldovene au dat vina pentru eşecul referendumului nu pe propriile acţiuni, ci pe intrigile din exterior. Singurul lucru cu care putem fi de acord este că, probabil, a fost vorba de intrigile SUA şi UE.

Maia Sandu a declarat că Republica Moldova s-a confruntat cu ʻun atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţieiʼ din partea unor grupări criminale (care?) şi forţe externe ostile intereselor naţionale, care ʻau atacat cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandăʼ. Este vorba despre preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a venit chiar înainte de vot şi alegeri şi a adus, după cum spunea preşedintele moldovean, ʻzeci de milioane de euroʼ”, a declarat Zaharova.

Precizăm că banii la care se referă purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe reprezintă „un pachet de sprijin financiar pentru Moldova în valoare de 1,8 miliarde de euro” care abia urmează să ajungă în bugetul statului în „următorii trei ani”, şi urmează a fi investiţi în domenii care să asigure creştere economică, în construcţia de spitale şi drumuri, facilitarea accesului pe piaţa unică şi sprijin în realizarea reformelor, lucru precizat chiar de şefa Comisiei Europene.

„În cadrul unui briefing desfăşurat la Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru politică externă, P. Stano, a acuzat ţara noastră (Rusia, n.r.) de ʻinterferenţe fără precedentʼ, de ʻdirijarea alegătorilorʼ şi de ʻcumpărarea voturilor lorʼ.

Singurul lucru în legătură cu care are dreptate este că a avut loc într-adevăr o ingerinţă fără precedent, doar că din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene. Emisarii lor, în cadrul unei serii nenumărate de vizite la Chişinău, au făcut campanie deschisă pentru Maia Sandu, pentru ʻproiectul ei europeanʼ timp de mai multe luni şi au adus bani”, a mai acuzat Maria Zaharova, obişnuită să răspundă la acuzaţii aduse Federaţiei Ruse, în oglindă.

Astfel, încercând, din nou, să distragă atenţia de la ingerinţa în planurile interne ale Republicii Moldova, îndeosebi în denigrarea procesului de integrare europeană, Zaharova a acuzat ca de obicei de toate relele pe care le desfăşoară Moscova la Chişinău, Occidentul şi UE.

„Toate aceste motive (a alegerii făcute de moldoveni, n.r.), aşa cum s-a spus de către Comisia Europeană şi reprezentanţii supremi, nu se află în ʻintrigileʼ forţelor ruse, ci în dorinţa moldovenilor de a rămâne liberi, independenţi, de a-şi păstra identitatea naţională, de a-şi vorbi limba moldovenească.

În dorinţa lor de a fi prieteni şi de a coopera nu cu cei către care li se va arăta cu degetul undeva peste ocean, ci cu cei care de-a lungul istoriei s-au dovedit a fi un prieten, protector şi camarad de încredere. Rusia va respecta şi va sprijini întotdeauna interesele fundamentale ale poporului moldovenesc prietenos”, a conchis Zaharova.

De menţionat este faptul că Rusia este considerată de către autorităţile pro-europene de la Chişinău drept un stat agresor, care a atacat ţara vecină - Ucraina, unde desfăşoară de mai bine de doi ani un război fără precedent iar în Moldova este pace doar datorită poporului ucrainean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor