Prăbuşirea reţelei electrice în Cuba. Autorităţile ţin şcolile închise şi trimit muncitorii acasă

Havana, luminată doar de farurile câtorva maşini, după ce Cuba s-a confruntat cu o pană totală de curent, 18 octombrie 2024 (Getty Images)
Redacţia
24.10.2024

Cuba a anunţat miercuri că va menţine şcolile închise şi lucrătorii neesenţiali acasă până duminică, în timp ce ţara insulară din Caraibe condusă de guvernul comunist de la Havana se străduieşte să se recupereze după prăbuşirea reţelei sale electrice vinerea trecută şi după uraganul Oscar din această săptămână, relatează Reuters.

Provincia Guantanamo, situată în extremitatea estică a insulei, a fost deosebit de grav afectată de uraganul Oscar, care a atins uscatul ca un uragan de categoria unu şi a provocat precipitaţii de peste 38 de centimetri în unele zone. Ciclonul a fost retrogradat la furtună tropicală înainte de a se îndrepta spre nord, spre Bahamas, la începutul acestei săptămâni.

Furtuna, combinată cu o prăbuşire aproape fără precedent a reţelei electrice vineri, a creat un scenariu de coşmar într-o ţară care suferă deja de penurii dramatice de alimente, combustibil şi medicamente.

Criza a provocat proteste dispersate în Havana şi în alte părţi ale ţării.

Oficialii au declarat marţi târziu că şapte persoane au murit din cauza furtunii. Forţele armate cubaneze au salvat aproape 500 de persoane din zone izolate de inundaţii sau alunecări de teren, iar peste 4.000 de locuitori se aflau încă în adăposturi.

Inundaţiile bruşte au distrus locuinţe, drumuri, terenuri agricole şi infrastructura deja decrepită din întreaga regiune producătoare de cafea. Vântul şi ploaia au avariat cel puţin 2.280 de locuinţe, a anunţat presa de stat.

Comunicaţiile erau încă defectuoase în zonele rurale, iar cea mai mare parte a provinciei de est a rămas fără curent electric, în timp ce lucrătorii de urgenţă curăţau încâlceala de linii electrice căzute.

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat miercuri că va sprijini Cuba în eforturile de redresare în urma furtunii Oscar.

Furtuna a complicat, de asemenea, refacerea reţelei electrice deja precare a Cubei. Ţara şi-a stabilizat serviciul electric marţi, dar a avertizat că întreruperile vor continua ca înainte de colapsul reţelei.

Centralele electrice învechite ale Cubei, care se străduiesc să ţină luminile aprinse, au ajuns la o criză totală în acest an, pe măsură ce importurile de petrol din Venezuela, Rusia şi Mexic au scăzut, culminând cu colapsul reţelei de vinerea trecută.

Miercuri se aştepta un deficit de producţie de aproximativ o treime din cererea totală, a declarat compania naţională de electricitate, lăsând mulţi cubanezi în beznă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor