"Aceste alegeri sunt diferite" - Bill Gates, donaţie de milioane de dolari pentru campania Kamalei Harris

Bill Gates (Sean Gallup - Getty Images)
Redacţia
24.10.2024

O susţinere politică menită să rămână iniţial privată a fost confirmată chiar de către autorul ei, Bill Gates. Fondatorul Microsoft a confirmat marţi, pentru The New York Times, că a donat 50 de milioane USD pentru campania lui Kamala Harris, informează The Wrap.

El a afirmat că „aceste alegeri sunt diferite”, deşi încă nu o susţine public pe Harris.

„Susţin candidaţii care demonstrează un angajament clar faţă de îmbunătăţirea asistenţei medicale, reducerea sărăciei şi combaterea schimbărilor climatice în SUA şi în întreaga lume. Am o lungă istorie de colaborare cu lideri din întregul spectru politic, dar aceste alegeri sunt diferite, cu o semnificaţie fără precedent pentru americani şi pentru cei mai vulnerabili oameni din întreaga lume”, a spus el într-o declaraţie.

Două persoane apropiate de Fundaţia Bill & Melinda Gates „şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la cum ar arăta o a doua preşedinţie a lui Donald Trump”. Printre aspectele în care organizaţia filantropică este de acord cu Harris se numără prevenirea reducerilor în programele de planificare familială şi sănătate globală.

Gates a făcut donaţia sa către Future Forward, un grup de strângere de fonduri care o susţine pe Harris, potrivit Times. Surse au declarat pentru publicaţie că gigantul tehnologic a discutat despre donaţia sa cu fostul primar al oraşului New York şi fost candidat democrat la preşedinţie, Mike Bloomberg, care „a luat în considerare o donaţie de dimensiuni similare”.

Printre politicienii conservatori pe care Gates i-a sprijinit anterior se numără Denali Leadership PAC al senatorului Lisa Murkowski din Alaska şi Charles Horne din Arizona, potrivit OpenSecrets. Dar în ultimii doi ani, acesta a făcut donaţii în principal pentru tabăra democraţilor, inclusiv lui Joe Biden, Pete Buttigieg, Elizabeth Warren şi Cory Booker.

Un grafic OpenSecrets arată că, în 2018, a donat de două ori mai mult candidaţilor republicani - 4,72 milioane USD - decât adversarilor democraţi ai acestora - 2,18 milioane USD.

De cealaltă parte a spectrului politic, miliardarul Elon Musk - proprietatul platformei sociale X - s-a angajat să cheltuiască 140 de milioane USD pentru realegerea rivalului republican Donald Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor