Israelul acuză şase reporteri Al Jazeera că ar fi membri Hamas sau ai Jihadului Islamic. Reţeaua de presă neagă

Sediul televiziunii Aljazeera (Screenshot - network.aljazeera.net)
Redacţia
24.10.2024

Armata israeliană a numit miercuri şase reporteri palestinieni ai Al Jazeera din Gaza, despre care afirmă că ar fi şi membri ai grupărilor militante Hamas sau Jihadul Islamic, o acuzaţie pe care reţeaua din Qatar a respins-o, etichetând-o drept o încercare de a reduce la tăcere jurnaliştii.

„Al Jazeera condamnă acuzaţiile israeliene împotriva jurnaliştilor săi din Gaza şi avertizează asupra faptului că (acest lucru) nu poate constitui o justificare pentru ţintirea lor”, a afirmat reţeaua într-o declaraţie, potrivit Reuters.

Armata israeliană a publicat documente despre care a declarat că le-a găsit în Gaza şi care dovedeau că bărbaţii aveau o afiliere militară la grupuri. Reuters nu a fost în măsură să verifice imediat autenticitatea documentelor.

Armata israeliană a declarat că documentele includeau liste ale Hamas şi ale Jihadului Islamic cu detalii despre personal, salarii şi cursuri de pregătire pentru militanţi, liste telefonice şi rapoarte privind răniţii.

„Aceste documente servesc drept dovadă a integrării teroriştilor Hamas în cadrul reţelei media din Qatar Al Jazeera”, a declarat armata.

Al Jazeera a declarat că „reţeaua consideră aceste acuzaţii fabricate drept o încercare flagrantă de a reduce la tăcere puţinii jurnalişti rămaşi în regiune, ascunzând astfel publicului din întreaga lume realităţile dure ale războiului”.

Programul pentru Orientul Mijlociu al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor a declarat pe X că acuzaţiile se rezumă la defăimarea jurnaliştilor palestinieni „cu eticheta nefondată de 'terorişti'”.

Israelul acuză de mult timp Al Jazeera că este o portavoce a Hamas, iar în ultimul an autorităţile israeliene i-au ordonat să îşi oprească operaţiunile din motive de securitate, i-au percheziţionat birourile şi i-au confiscat echipamentele.

Al Jazeera a declarat că acţiunile israeliene împotriva sa au fost criminale, draconice şi iresponsabile şi că ultimele acuzaţii au fost „parte a unui model mai larg de ostilitate” faţă de aceasta.

Reţeaua afirmă că nu are nicio afiliere cu grupuri militante şi a acuzat forţele israeliene de uciderea deliberată a câtorva dintre jurnaliştii săi în războiul din Gaza, inclusiv Samer Abu Daqqa şi Hamza AlDahdooh. Israelul susţine că nu vizează jurnalişti.

Qatar a înfiinţat Al Jazeera în 1996 şi vede în această reţea o modalitate de a-şi consolida profilul global.

Împreună cu Egiptul şi Statele Unite, a mediat negocierile de încetare a focului între Israel şi Hamas, deşi discuţiile sunt în impas de luni de zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor