Congresmani americani trag un semnal de alarmă: China efectuează cercetări „problematice” în Arctica

Avion chinez aterizează la staţia Kunlun din Antarctica, 9 ianuarie 2017 (Getty Images)
Dorothy Li
24.10.2024

Comitetul pentru China din Camera Reprezentanţilor a solicitat Departamentului de Stat şi Pentagonului să ia măsuri mai ferme pentru a aborda cercetarea chineză „problematică” în Arctica, despre care afirmă că ar putea fi utilizată atât pentru aplicaţii civile, cât şi militare, susţinând că aceste activităţi pot prezenta riscuri de securitate semnificative pentru Statele Unite şi aliaţii săi din NATO.

House Select Committee on the Chinese Communist Party (CCP) şi-a prezentat îngrijorările într-o scrisoare din 16 octombrie, adresată secretarului apărării Lloyd Austin şi secretarului de stat Antony Blinken.

„În ultimii ani, RPC şi-a intensificat eforturile de a căuta acces şi de a-şi exercita influenţa în regiunea arctică, inclusiv prin extinderea eforturilor duale de cercetare civil-militară în regiune”, au declarat într-o scrisoare reprezentanţii John Moolenaar (R-Mich.) şi Raja Krishnamoorthi (D-Ill.), preşedinte şi, respectiv, membru democrat de rang superior al comisiei, folosind acronimul numelui oficial al Chinei comuniste, Republica Populară Chineză.

„Arctica este esenţială pentru interesele de securitate naţională ale SUA şi pentru apărarea patriei noastre, iar noi trebuie să colaborăm cu aliaţii noştri pentru a ne păstra angajamentele asumate prin tratatele de apărare”.

Legislatorii au subliniat că „accesul Chinei la Arctica pentru staţiile terestre de comunicaţii prin satelit şi pentru cercetarea ştiinţifică sporeşte considerabil eficienţa operaţională a Armatei Populare de Eliberare (APL) şi promovează ambiţiile globale ale RPC”.

Grupul bipartizan doreşte să afle, printre altele, cum evaluează guvernul SUA ameninţările reprezentate de implicarea cercetării chineze în Arctica, în special „în ceea ce priveşte apărarea antirachetă, detectarea submarinelor şi capacităţile de urmărire prin satelit”.

Congresmanii au solicitat un răspuns până la 15 noiembrie.

China a făcut echipă cu Rusia pentru a-şi extinde prezenţa militară şi a gărzii de coastă în regiunea arctică, unde sunt aproximativ 13 % din rezervele de petrol şi 30 % din rezervele de gaze naturale nedescoperite ale planetei, potrivit U.S. Geological Survey.

La începutul acestei luni, China a anunţat că navele gărzii sale de coastă s-au aventurat pentru prima dată în Oceanul Arctic, efectuând patrulări alături de nave ruseşti în apele în care Partidul Comunist Chinez a încercat mult timp să îşi exercite influenţa.

Deşi se află la aproape 1450 de kilometri depărtare de Cercul Polar, China s-a declarat un stat „aproape arctic” şi a adăugat „Drumul mătăsii polare” la Iniţiativa sa "Centura şi Drumul", un proiect de miliarde de dolari menit să consolideze influenţa geopolitică a Beijingului prin construirea de porturi, căi ferate şi alte infrastructuri în întreaga lume.

Staţiile de cercetare ale Chinei în ţările aliate ale NATO

Arhipelagul norvegian Svalbard este o locaţie crucială pentru ambiţiile arctice ale Partidului Comunist Chinez, au subliniat deputaţii în scrisoare.

Prima staţie de cercetare chineză, Staţia Arctic Yellow River, a fost înfiinţată în Svalbard în 2004. Printre organizaţiile care operează la staţie se numără Institutul Chinez de Cercetare a Propagării Undelor Radio (CRIRP), o unitate a China Electronics Technology Group Corp. pe care Pentagonul a desemnat-o ca fiind o companie controlată militar.

Congresmanii au declarat că unele proiecte CRIRP din Svalbard, înregistrate pe portalul Research in Svalbard al guvernului norvegian, ar putea avea „utilizări militare semnificative”.

„CRIRP a reprodus aceste proiecte în colocviul său de cercetare cu unităţile PLA, sporind capacităţile militare ale RPC, în special în domenii precum ghidarea rachetelor, detectarea radar peste orizont, comunicaţiile prin satelit, urmărirea obiectelor spaţiale, sistemele de avertizare timpurie, războiul electronic, detectarea submarinelor şi comunicarea şi controlul strategic în regiunile polare”, a declarat în scrisoare LJ Eads, care a fondat Data Abyss, o platformă de informaţii cu sursă deschisă finanţată de Pentagon.

Pe lângă Norvegia, China operează centre de cercetare şi într-un alt stat membru NATO, Islanda.

China-Islanda Arctic Science Observatory (CIAO) a fost înfiinţat oficial în 2018, dar, potrivit legislatorilor, colectarea datelor a început în 2013, la un an după ce Institutul de Cercetare Polară din China şi Universitatea din Islanda au semnat un acord pentru înfiinţarea CIAO.

Potrivit scrisorii, datele colectate de CIAO nu au fost niciodată puse la dispoziţia publicului, în ciuda asigurărilor de acces liber.

Legislatorii şi-au exprimat îngrijorarea că China ar putea utiliza aceste date pentru a îmbunătăţi „precizia sistemelor sale radar care detectează submarine, nave şi aeronave pe distanţe mari, îmbunătăţind astfel supravegherea militară şi urmărirea ţintelor”.

Scrisoarea a citat o lucrare de cercetare din 2021, afirmând că riometrul şi sistemul de antene desfăşurate la CIAO „acoperă o zonă mare în Strâmtoarea Danemarcei”.

Gregory Falco, profesor de inginerie a sistemelor la Universitatea Cornell, a declarat panelului Camerei că acest sistem poate monitoriza traficul submarinelor strategice ale SUA şi NATO prin GIUK Gap, punctul de blocaj naval care cuprinde mările dintre Groenlanda, Islanda şi Regatul Unit.

De asemenea, legislatorii au remarcat că, până în 2023, Institutul de Cercetare Polară din China, o instituţie subordonată direct Ministerului Resurselor Naturale din China, a investit aproximativ 5 milioane USD în observator, acoperind aproape toate cheltuielile acestuia.

„Deşi unele părţi interesate islandeze şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la implicaţiile în materie de securitate ale cercetărilor efectuate şi planificate la CIAO, nu a avut loc nicio revizuire oficială a securităţii. Legislaţia islandeză nu conţine în prezent dispoziţii specifice privind examinarea aspectelor legate de securitatea naţională în astfel de cazuri”, se arată în scrisoare.

Islanda nu are armată şi, în temeiul unui tratat de apărare din 1951, Statele Unite sunt responsabile pentru apărarea naţiunii insulare sub umbrela NATO.

Legislatorii au îndemnat Washingtonul să sprijine Islanda în efectuarea unei revizuiri privind securitatea naţională a activităţilor de cercetare desfăşurate de oamenii de ştiinţă chinezi şi să oprească orice cercetare chineză utilizată în scopuri militare pe teritoriul islandez.

Departamentul de Stat a declarat că nu comentează corespondenţa Congresului, dar a subliniat preocupările SUA cu privire la prezenţa tot mai mare a Partidului Comunist Chinez în regiunea arctică.

„Suntem din ce în ce mai îngrijoraţi de creşterea activităţilor şi a prezenţei Republicii Populare Chineze în regiunea arctică, inclusiv de cercetarea ştiinţifică capabilă de dublă utilizare, care ar putea fi utilizată pentru viitoare operaţiuni militare. Pe măsură ce RPC se angajează în Arctica, o încurajăm să susţină standardele internaţionale de transparenţă, stat de drept şi responsabilitate şi să respecte obligaţiile sale juridice internaţionale”, a declarat un purtător de cuvânt al departamentului pentru The Epoch Times prin e-mail.

Pentagonul nu a răspuns la solicitarea de comentarii a The Epoch Times până la ora publicării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor