Violul — un pericol omniprezent pentru femeile din Darfur

Cel putin 2,3 milioane de oameni si-au parasit locuintele datorita conflictului din Darfur. Majoritatea celor fortati sa plece din casele si comunitatile lor traiesc acum in peste 65 de tabere razlete in imprejurimile Darfurului.
Imagine dintr-un lagar de refugiati sudanezi din Gaga, in apropiere de granita cu regiunea Darfur. (THOMAS COEX / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.02.2008

"In jurul taberelor nu sunt destule paduri. Dar arabii jamalezi domina zona si nu indraznim sa mergem prea departe. Daca esti barbat vei fi batut, daca esti femeie vei fi violata." — a declarat un sinistrat intern care traieste intr-o tabara, 2007.

Cel putin 2,3 milioane de oameni si-au parasit locuintele datorita conflictului din Darfur. Majoritatea celor fortati sa plece din casele si comunitatile lor traiesc acum in peste 65 de tabere razlete in imprejurimile Darfurului.

Sute de mii de persoane au fost nevoite sa isi paraseasca locuintele in 2003-4 in urma atacurilor insotite nu numai de crime dar si de un numar fara precedent de violuri asupra femeilor.

Militia Janjawid obisnuia sa violeze, ca modalitate de a umili si pedepsi comunitatile pe care le atacau. Adesea efectuau asalturi in public si rapeau femei, ducandu-le in taberele lor unde le tineau luni de zile ca sclave sexuale.

In tabere traiesc mai multe femei decat barbati si amenintarea violului ramane raspandita in randul celor care se aventureaza in afara taberelor. Multe tabere sunt inconjurate de "curele” de teren parasit, in mare parte fara copaci. Violurile au loc asupra femeilor care parasesc taberele pentru a merge la piata sau pentru a strange lemne de foc. Violurile sunt comise de militia Janjawid, soldatii guvernamentali, gruparile armate din opozitie si chiar de alti sinistrati.

O fata sinistrata a povestit ca a fost violata de un grup de barbati din armata sudaneza in timp ce strangea lemne pentru foc. Cand fratele ei a dus-o sa reclame violul la politia locala, politistul a refuzat sa inregistreze cazul si l-a retinut pe fratele fetei in timp ce investiga procedura.

"Imaginile acelei zile mi-au ocupat mintea multa vreme. Nu pot sa spun ca mi-am revenit complet. Socul este inca groaznic. Nu am incredere in politie si nu voi avea niciodata," a spus fata lucratorilor de la Amnesty International.

Majoritatea femeilor rapite in Darfur nu raporteaza ce s-a intamplat pentru ca este atat de improbabil ca faptasul sa fie adus in fata justitiei, incat nu are rost ca o femeie sa isi strice reputatia si perspectivele de maritis.

Politia investigheaza rar cazurile de viol raportate, iar daca presupusii violatori sunt membri ai fortelor armate sudaneze, justitia pare imposibila. In unele cazuri, persoana retinuta este chiar cea care depune plangerea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor