207 nave chinezeşti reperate în Marea Filipinelor de Vest, un nou record

Ambarcaţiune filipineză urmărită de nave chineze în Marea Chinei de Sud (YouTube Screenshot)
Redacţia
12.09.2024

Marina filipineză a declarat marţi că a înregistrat cel puţin 207 nave chineze în Marea Filipinelor de Vest - un nou record în acest an, după trecerea unei furtuni puternice prin zonă, potrivit ABS-CBN news.

În cadrul unui briefing cu presa la Camp Aguinaldo, purtătorul de cuvânt al Marinei filipineze pentru Marea Filipinelor de Vest, contraamiralul Roy Vincent Trinidad, a declarat că unele nave chineze s-au retras în timpul trecerii furtunii tropicale Enteng, dar au fost înlocuite curând de alte nave.

„Niciun număr nu este acceptabil în măsură în care o singură navă în zona economică exclusivă (ZEE) a noastră nu este acceptabilă”, a declarat Trinidad reporterilor.

„Numerele sunt în limitele capacităţii de proiecţie a forţei Flotei Mării Sudului, a Gărzii de Coastă chineze şi a miliţiei maritime. Atâta timp cât acestea sunt forţele din teatrul de operaţiuni şi nu aduc alte forţe din Flota Mării de Est şi Flota Mării Nordului, atunci acest lucru este încă în limitele normale ale capacităţii lor”, a adăugat el.

Datele recente au arătat că, în perioada 3-9 septembrie, în zonă se aflau 182 de nave ale miliţiei maritime, 18 nave ale Gărzii de Coastă Chineze (GCC), 6 nave ale Marinei Armatei de Eliberare a Poporului (PLAN) şi 1 navă de "cercetare şi studiu".

Această cifră a fost uşor mai mare decât cele 203 nave înregistrate în perioada 27 august - 2 septembrie.

Majoritatea navelor erau concentrate în zona atolului Escoda - centrul ostilităţilor chineze recente - în jurul singurei nave a Gărzii de Coastă filipineze (PCG) BRP Teresa Magbanua.

Trinidad a declarat că Marina filipineză evaluează, de asemenea, situaţia din reciful Rozul (Iroquois), unde a existat o desfăşurare sporită de nave chineze - 58 de nave ale miliţiei maritime şi 1 din PLAN.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor