Prăbuşirea unui baraj în Nigeria aduce crocodili în comunităţile inundate

Inundaţii în Maiduguri, nordul Nigeriei, 10 sepembrie 2024 (Audu Marte/AFP/Getty Images)
Redacţia
12.09.2024

Un baraj s-a prăbuşit marţi în nord-estul Nigeriei, declanşând inundaţii grave care au provocat evacuări şi au dus reptile de la o grădină zoologică în comunităţile din zonă, au declarat oficialii locali şi un manager al grădinii zoologice.

Prăbuşirea barajului Alau din statul Borno a provocat unele dintre cele mai grave inundaţii din stat de la prăbuşirea aceluiaşi baraj în urmă cu 30 de ani, determinând mulţi locuitori să îşi părăsească locuinţele. Barajul era la capacitate maximă din cauza ploilor neobişnuit de abundente, potrivit guvernului statului.

Aproximativ 15% din capitala statului Borno, Maiduguri, se afla sub apă, a declarat Nahum Daso, purtătorul de cuvânt al Poliţiei statului, pentru AP. Încă nu a fost comunicat niciun bilanţ al victimelor inundaţiilor.

La parcul muzeal din statul Borno, inundaţiile au ucis aproximativ 80% dintre animale, în timp ce un număr nespecificat de reptile au scăpat, a declarat directorul general al grădinii zoologice, Ali Abatcha Don Best.

„Unele animale au fost duse de ape în comunităţile noastre, animale precum crocodili şi şerpi”, a declarat directorul grădinii zoologice.

Autorităţile locale au emis o alertă de inundaţii şi un ordin de evacuare imediată pentru locuitorii din apropierea malurilor râurilor, a declarat Usman Tar, comisarul pentru informaţii şi securitate internă din Borno. Toate şcolile din stat vor fi închise în următoarele două săptămâni, a adăugat el.

Prăbuşirea barajului agravează criza umanitară din Borno din ultimul deceniu din cauza activităţilor insurgenţilor Boko Haram. Insurgenţa, care a depăşit graniţele din jurul lacului Ciad, a ucis peste 35.000 de persoane şi a strămutat alte 2,6 milioane în regiunea de nord-est a ţării.

Boko Haram, cu o ramură aliată cu gruparea Statul Islamic, doreşte să instaureze un stat islamic în Nigeria, gigantul petrolier al Africii de Vest, cu 170 de milioane de locuitori, împărţiţi aproape în mod egal între sudul majoritar creştin şi nordul predominant musulman.

La începutul acestui an, cel puţin 18 persoane au fost ucise de atentatori sinucigaşi într-un atac coordonat care a vizat o nuntă, o înmormântare şi un spital din Borno.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor