Agenţia rusă de spionaj acuză SUA de plănuirea tulburărilor electorale din Georgia

În Georgia, mii de oameni protestează în faţa Parlamentului în Tbilisi, mai 2024 (Getty Images)
Epoch Times România
12.09.2024

Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a acuzat Statele Unite că utilizează observatorii electorali europeni pentru a discredita alegerile de lună viitoare din Georgia şi a declanşat demonstraţii de stradă pro-occidentale, transmite Moscow Times.

„Departamentul de Stat al SUA intenţionează să utilizeze un nou instrument pentru a interveni în alegerile parlamentare din Georgia din 26 octombrie, cu scopul de a împiedica victoria partidului Visul georgian”, a declarat SVR într-o declaraţie publicată miercuri, referindu-se la partidul de guvernământ al naţiunii din Caucazul de Sud, care a fost acuzat de apropiere de Moscova în ultimii ani.

Agenţia rusă de spionaj a susţinut că autorităţile americane au conspirat cu ODIHR, divizia pentru instituţii democratice a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), pentru a declara că viitoarele alegeri din Georgia nu sunt libere şi corecte.

„Intenţia Washingtonului este evidentă şi nu mai este surprinzătoare: să ofere o scuză opoziţiei pro-occidentale din Georgia pentru a lansa proteste în masă cu scopul de a prelua puterea în ţară prin forţă”, se arată în declaraţia SVR. „Acest lucru demonstrează transformarea finală a ODIHR într-o portavoce a jocurilor necinstite ale autorităţilor americane”.

ODIHR, care are sediul central în Varşovia, Polonia, a anunţat joi că observatorii săi vor ţine o conferinţă de presă pentru a-şi deschide misiunea la alegerile parlamentare din Georgia.

Visul Georgian s-a confruntat cu critici crescânde atât din partea opoziţiei interne, cât şi din partea aliaţilor occidentali ai ţării pentru ceea ce aceştia descriu ca fiind un pivot spre Rusia.

În mai, parlamentul Georgiei a adoptat o lege controversată privind „influenţa străină”, pe care criticii au comparat-o cu legislaţia similară adoptată în Rusia în urmă cu peste zece ani.

Evoluţia a declanşat ample proteste în Tbilisi.

Georgia a pierdut o parte a teritoriului său în 2008, când Rusia a invadat ţara. Urmarea acestui scurt conflict a fost pierderea unei regiuni numite Osedia de Sud, pe care Moscova o tutelează de facto.

Partidul de guvernământ insistă că îşi menţine angajamentul de a adera la Uniunea Europeană, care este consacrat în Constituţia ţării. Între timp, opoziţia din Georgia a promis că va revoca legea privind „influenţa străină” dacă va obţine suficiente locuri în viitoarele alegeri parlamentare.

În iulie, SVR al Rusiei a acuzat SUA că plănuiesc „schimbarea regimului” în Georgia după alegerile din octombrie, dar nu a furnizat nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a calificat atunci acuzaţiile drept „complet false”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor