Blinken încheie în Polonia călătoria în Europa axată pe Ucraina, în mijlocul multor cereri de armament

Antony Blinken, Volodimir Zelenski şi David Lammy în Kiev (Mark Schiefelbein / POOL / AFP / Getty Images)
Redacţia
12.09.2024

Secretarul de stat american Antony Blinken încheie în Polonia un turneu european în trei ţări, axat pe Ucraina, după ce a primit apeluri repetate din partea oficialilor ucraineni de a utiliza armament furnizat de Occident pentru lovituri cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei, potrivit AP.

Blinken a călătorit la Varşovia joi, după ce a petrecut o zi la Kiev cu ministrul britanic de Externe David Lammy, în timpul căreia s-au angajat să aducă cererile ucrainenilor în faţa liderilor lor.

Preşedintele Joe Biden şi prim-ministrul britanic Keir Starmer urmează să se întâlnească vineri în Statele Unite, pe fondul semnelor că atât Washingtonul, cât şi Londra sunt din ce în ce mai receptive la ideea de a le permite ucrainenilor să îşi folosească armele pentru a lovi ţinte mai îndepărtate în interiorul Rusiei decât s-a aprobat anterior.

Polonia, membră NATO, care se învecinează cu Ucraina, i-a sprijinit pe ucraineni şi este probabil că Blinken să primească şi alte cereri de relaxare a restricţiilor privind utilizarea armelor din partea preşedintelui polonez Andrzej Duda, a prim-ministrului Donald Tusk şi a ministrului de Externe Radek Sikorski.

Miercuri, în timpul vizitei lor la Kiev, Blinken şi Lammy au anunţat că Statele Unite şi Marea Britanie au promis aproape 1,5 miliarde USD în ajutor suplimentar pentru Ucraina. Blinken a anunţat un ajutor umanitar de peste 700 de milioane USD, în timp ce Lammy a confirmat că ţara sa va oferi alte 782 de milioane USD sub formă de asistenţă şi garanţii pentru împrumuturi.

O mare parte a efortului a vizat consolidarea reţelei energetice pe care Rusia a lovit-o în mod repetat înainte de o iarnă care se preconizează dificilă.

Lista de dorinţe a Ucrainei este lungă, iar asistenţa non-militară se află cu siguranţă pe ea, însă oficialii ucraineni au precizat că cea mai importantă solicitare a lor este relaxarea restricţiilor privind locurile în care pot fi utilizate armele occidentale. Sirenele de raid aerian au sunat în mod repetat în timpul vizitei, provocând întârzieri în programul lor şi forţându-i să anuleze o ceremonie de depunere de coroane.

Blinken a declarat că va aduce discuţia cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre rachete „înapoi la Washington pentru a-l informa pe preşedinte” şi că Biden şi Starmer vor vorbi „fără îndoială” despre această problemă atunci când se vor întâlni la Washington.

„Pe măsură ce acţiunile Rusiei s-au schimbat, pe măsură ce câmpul de luptă s-a schimbat, noi ne-am adaptat”, a declarat Blinken la o conferinţă de presă la Varşovia, vorbind alături de Sikorski.

„Unul dintre scopurile vizitei mele de ieri la Kiev a fost să aud de la partenerii noştri ucraineni de ce cred ei că au nevoie acum pentru a face faţă câmpului de luptă actual, inclusiv în estul Ucrainei şi în alte părţi ale ţării”, a spus el. „Pot să vă spun că, pe măsură ce mergem înainte, vom face exact ceea ce am făcut deja, şi anume ne vom adapta în funcţie de necesităţi ... pentru a ne apăra împotriva agresiunii ruseşti”.

El a transmis un mesaj similar la Kiev cu o zi mai devreme. În ambele cazuri, limbajul a fost similar cu cel pe care l-a folosit în mai, cu puţin timp înainte ca SUA să dea undă verde utilizării de către Ucraina a armelor americane chiar pe teritoriul Rusiei.

Vizita diplomatică s-a desfăşurat în timp ce armata rusă, mai mare şi mai bine echipată, atacă regiunea Doneţk din estul Ucrainei şi efectuează atacuri aeriene asupra oraşelor din întreaga ţară, folosind rachete, bombe planante şi drone care fac numeroase victime civile.

Dar relaţiile dintre Ucraina şi partenerii săi occidentali au fost din ce în ce mai tensionate din cauza apelurilor repetate ale Kievului pentru autorizarea Occidentului de a utiliza arme cu rază lungă de acţiune ale Statelor Unite şi ale altor aliaţi pentru a lovi ţinte aflate mai adânc în interiorul Rusiei.

Această problemă a devenit mai urgentă după cea mai recentă achiziţie de rachete balistice din Iran raportată de Rusia, dar liderii occidentali au refuzat până acum cererea Ucrainei, temându-se că, dacă ar fi acceptată, ar putea duce la escaladarea războiului.

Biden a permis Ucrainei să lanseze rachete furnizate de SUA peste graniţa cu Rusia în caz de autoapărare, dar a limitat în mare măsură distanţa la care acestea pot fi lansate.

Zelenski a declarat că speră la modificări ale acestor limitări.

„Să contăm pe nişte decizii ferme, cel puţin”, a spus el. „Pentru noi, este foarte important”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor