Ucraina afirmă că a doborât alt Su-30, prăbuşit în Marea Neagră

Avion de luptă rusesc Su-30SM. (Wikipedia)
Redacţia
12.09.2024

Serviciul de Informaţii al Apărării al Ucrainei afirmă că forţele sale au doborât un avion de luptă rusesc deasupra Mării Negre, transmiţând un videoclip al loviturii aparente, potrivit Business Insider.

La începutul zilei de miercuri, o unitate a forţelor speciale ucrainene a tras cu un sistem portabil de apărare antiaeriană - aşa numitele MANPADS - asupra avionului rus Sukhoi Su-30SM, care s-a prăbuşit în mare la aproximativ 70 de km nord-vest de Capul Tarkhankut, în vestul Crimeei, au declarat oficialii într-o postare pe Telegram.

Potrivit oficialilor DI, avionul - care costă aproximativ 50 de milioane de dolari - aparţinea Regimentului 43 Separat de Aviaţie Navală al armatei ruse şi era de la baza aeriană Saki din vestul Crimeei.

Potrivit postării, forţele ruse au pierdut contactul cu avionul în jurul orei locale 5 a.m. şi au lansat o operaţiune de căutare şi salvare aproximativ trei ore mai târziu.

Acesta a precizat că pe apă a fost găsită o dâră indicatoare de combustibil pentru avioane, precum şi părţi din epava avionului.

Canalul Telegram pro-ucrainean Crimean Wind, care monitorizează evoluţiile din peninsulă, a postat, de asemenea, despre dispariţia unui avion rusesc Su-30, citând o sursă anonimă a armatei ucrainene.

Postul de televiziune a raportat că sursa a declarat că avionul a fost însoţit de un Su-35 şi că Su-30 a lansat patru rachete Kh-31P în timp ce se afla în aer, înainte de a dispărea de pe radar.

În timp ce Crimean Wind a declarat iniţial că avionul avea baza la Krymsk, în Krasnodar din Rusia, a actualizat apoi o postare pentru a spune că era de la Saki.

Su-30 este un avion de vânătoare multirol capabil de atacuri aer-aer şi aer-sol.

Rusia a pierdut 370 de avioane de luptă de la începutul invaziei sale la scară largă, a susţinut Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Oryx, un site de informaţii open-source care utilizează dovezi vizuale pentru a urmări pierderile de armament, afirmă că a confirmat pierderea a 11 avioane ruseşti Su-30 începând din februarie 2022.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor