Afganistanul anunţă că va începe lucrările la un gazoduct uriaş

(Captură Foto)
Redacţia
12.09.2024

Afganistanul a declarat miercuri că vor începe lucrările la un gazoduct de 10 miliarde de dolari care traversează Asia de Sud, în timp ce oficialii s-au alăturat demnitarilor din Turkmenistanul vecin pentru a sărbători finalizarea acestuia de partea cealaltă a frontierei, potrivit AFP.

Progresul gazoductului TAPI - care trece prin Turkmenistan, Afganistan, Pakistan şi India - a fost amânat în mod repetat din cauza problemelor de securitate din Afganistanul devastat de conflict.

„Începând de astăzi, operaţiunile vor începe pe teritoriul Afganistanului”, a declarat la ceremonie purtătorul de cuvânt al guvernului taliban, Zabihullah Mujahid, în cadrul unor comentarii difuzate de televiziunea de stat afgană.

În provincia afgană Herat, aflată la graniţa cu Afganistanul, a fost declarată o sărbătoare publică pentru a marca această ocazie, iar în capitala cu acelaşi nume au fost lipite afişe de celebrare a proiectului.

Aproximativ 33 de miliarde de metri cubi de gaze naturale vor fi extrase în fiecare an din zăcământul de gaze Galkynysh din sud-estul Turkmenistanului.

Acesta va fi pompat printr-o conductă de 1.800 de kilometri care va traversa Afganistanul, inclusiv Herat şi Kandahar în sud, înainte de a trece în provincia Balochistan din Pakistan şi de a ajunge la Fazilka în Punjab-ul indian.

Pakistanul şi India vor cumpăra fiecare 42% din livrările de gaz, iar Afganistanul 16%, în timp ce Kabulul va beneficia, de asemenea, de taxe de tranzit profitabile de aproximativ 500 de milioane USD pe an, potrivit presei afgane.

Lucrările pe partea turkmenă au început în 2015 şi erau programate iniţial să înceapă în Afganistan în 2018, dar au fost amânate în mod repetat.

Angajamentul Indiei faţă de gazoduct a fost, de asemenea, contestat anterior din cauza relaţiei sale cu Pakistanul şi a accesului său deja facil la pieţele de gaze naturale lichefiate.

Ceremonia a fost o ocazie de a lansa simultan diverse proiecte bilaterale, inclusiv o linie de fibră optică către Herat, o linie electrică şi inaugurarea unui pod feroviar.

Cu toate acestea, Swapnil Babele, analist în cadrul grupului de cercetare Rystad Energy, se aşteaptă la noi întârzieri „deoarece rămân multe de făcut şi problema finanţării viitoare este neclară”.

Pentru cele trei ţări beneficiare, gazoductul va avea avantajul de „a livra gaz mai ieftin decât gazul natural lichefiat şi de a asigura o aprovizionare constantă”.

Acesta este cel mai important proiect de dezvoltare pentru autorităţile talibane de când au preluat puterea în 2021, punând capăt insurecţiei lor de două decenii împotriva guvernului susţinut de străini.

Conducta oferă guvernului, care nu este recunoscut oficial de nicio naţiune, un rol strategic în cooperarea regională dintre Asia Centrală şi Asia de Sud, care se confruntă cu deficite energetice uriaşe.

Afganistanul, deşi se află încă sub sancţiunile economice şi financiare ale Occidentului, încearcă în prezent să relanseze proiecte ambiţioase, în special în domeniul energiei, minelor şi infrastructurii.

La sfârşitul lunii iulie, Afganistanul şi China au relansat oficial un proiect major de extracţie a cuprului în al doilea cel mai mare zăcământ cunoscut din lume, în apropiere de Kabul, care era blocat din 2008.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor