Tribunale bananiere: Rusia începe procesul foştilor avocaţi ai lui Navalnîi

Unul dintre avocaţii lui Navalnîi, Vadim Kobzev, arestat pentru "extremism"  
Redacţia
12.09.2024

Un tribunal rus a trimis joi în judecată trei avocaţi care îl reprezentau pe regretatul activist de opoziţie Alexei Navalnîi pentru acuzaţii de „extremism”, transmite AFP.

În februarie, Navalnîi a murit în circumstanţe neclare într-o colonie penitenciară din Arctica, unde ispăşea o pedeapsă de 19 ani pentru conducerea unei organizaţii „extremiste”.

De la moartea sa, autorităţile din Rusia au arestat jurnaliştii care au acoperit audierile sale în instanţă şi au adăugat-o pe soţia sa, Iulia Navalnaya, pe lista de „terorişti şi extremişti” a ţării.

Procesul a trei dintre foştii săi avocaţi - Vadim Kobzev, Alexei Liptser şi Igor Sergunin - s-a deschis joi într-un tribunal din regiunea Vladimir, la est de Moscova, au relatat jurnaliştii AFP prezenţi în sala de judecată.

Arestaţi în octombrie 2023, cei trei sunt acuzaţi de participare la o organizaţie „extremistă”, acuzaţii care prevăd o pedeapsă maximă de şase ani.

Anchetatorii spun că bărbaţii au transmis mesaje între Navalnîi şi asociaţii săi în timpul încarcerării sale, ajutându-l astfel pe activist să îşi continue activitatea politică din spatele gratiilor.

La momentul respectiv, echipa lui Navalnîi a susţinut că arestarea avocaţilor a fost o încercare de a-l izola şi mai mult, întrucât acesta şi-a petrecut cea mai mare parte a timpului în izolare.

La o audiere preliminară, Sergunin a pledat vinovat, potrivit rapoartelor mass-media independente, în timp ce Kobzev şi Liptser au respins acuzaţiile. Judecătorul care supraveghează procesul a decis ulterior să închidă audierea pentru public, iar jurnaliştii au fost escortaţi din sala de judecată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor