Unitatea US Navy Seal care l-a ucis pe Osama bin Laden se antrenează pentru a ajuta Taiwanul în cazul unei invazii chineze

Un soldat se uită cu binoclul în timpul unor exerciţiilor militare ale Chinei în apele din jurul Taiwanului, la 5 august 2022 (Getty Images)
Redacţia
12.09.2024

Echipa de elită Seal Team 6 a Statelor Unite s-ar antrena pentru misiuni de asistenţă a Taiwanului în cazul în care acesta este invadat de China, potrivit Telegraph.

Unitatea de comando a Marinei SUA, cunoscută la nivel mondial pentru raidul asupra complexului lui Osama bin Laden din Pakistan în 2011, ar fi planificat şi s-ar fi antrenat pentru un potenţial conflict cu Taiwanul timp de peste un an la baza Dam Neck din Virginia.

Exerciţiile secrete de antrenament ale echipei de forţe speciale ale Marinei, însărcinate cu unele dintre cele mai sensibile şi dificile misiuni militare, par să facă parte dintr-o strategie mai amplă de descurajare, menită să dea de gândit Chinei cu privire la costurile ridicate ale încercării de a cuceri cu forţa democraţia celor 23,5 milioane de locuitori ai Insulei Taiwan.

Rapoartele din Financial Times au apărut în momentul în care regimul comunist chinez a avertizat că va „zdrobi” orice forţe străine care intră în ceea ce ea consideră teritoriul său suveran, care include o mare parte din Marea Chinei de Sud şi Taiwan.

Joi, un înalt oficial militar de la Beijing a declarat în marja unui forum de apărare: „Dacă Statele Unite îşi mişcă pionii în spatele scenei, dacă împing ţările în prima linie sau dacă Statele Unite însele ajung în prima linie, atunci noi, cei din Armata Populară de Eliberare a Chinei... nu vom avea niciodată răbdare".

„Noi, Armata de Eliberare a Poporului Chinez, vom zdrobi cu hotărâre orice încălcare ostilă străină a drepturilor şi intereselor teritoriale, suverane şi maritime ale Chinei, cu hotărâre fermă, voinţă fermă, capacitate puternică şi mijloace eficiente”.

Beijingul revendică suveranitatea asupra Taiwanului, chiar dacă Partidul Comunist Chinez nu a condus niciodată acolo. Taiwanul funcţionează ca orice altă naţiune, având propriul guvern, propria politică externă şi propria monedă, iar sondajele arată că marea majoritate a populaţiei sale se opune unificării cu China.

Statele Unite sunt deja cel mai mare furnizor de arme al Taiwanului, în ciuda faptului că nu au legături diplomatice oficiale cu insula, iar în iunie au aprobat o nouă vânzare de arme în valoare de 360 de milioane USD, trimiţând sute de drone, echipamente de rachete şi materiale de sprijin conexe.

Washingtonul este obligat printr-o lege federală să se asigure că Taiwanul are mijloacele necesare pentru a se apăra, dar menţine o politică de „ambiguitate strategică” prin care nu spune dacă forţele SUA ar interveni în cazul unui conflict.

Cu toate acestea, sprijinul pentru Taiwan s-a intensificat în ultimii ani, pe fondul îngrijorărilor crescânde că Beijingul se pregăteşte să invadeze, iar Pentagonul a trimis forţe speciale regulate în Taiwan pentru misiuni discrete care includ instruirea armatei taiwaneze.

Misiunile secrete ale echipei Seal Team 6 sunt strict secrete, iar FT a relatat că surse la curent cu activităţile unităţii de comando nu au furnizat detalii suplimentare cu privire la planificarea legată de Taiwan.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că departamentul de apărare şi forţele sale „se pregătesc şi se antrenează pentru o gamă largă de situaţii neprevăzute”.

China, care investeşte masiv în marina sa militară şi îşi măreşte stocurile de arme nucleare, a intensificat presiunea militară şi politică asupra Taiwanului pentru a-l forţa să îşi accepte revendicările teritoriale, iar în mai a organizat exerciţii de război în jurul insulei după inaugurarea noului preşedinte Lai Ching-te.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor