USR: PSD-PNL mint când spun că vor să corecteze nedreptăţile din Legea pensiilor. Au respins corectarea aberaţiilor de calcul

Sebastian Cernic (Facebook/sebastian.cernic.usr)
Andrei Popescu
27.08.2024

USR acuză că social-democraţii şi liberalii au blocat din nou, marţi, în Biroul Permanent al Senatului punerea pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Senatului de azi iniţiativă legislativă a USR prin care românii care “au muncit în condiţii grele să primească ceea ce li se cuvine pe contributivitate”.

Potrivit partidului condus de Elena Lasconi, este pentru a doua oară când USR a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii (L367/2024).

“USR a atras atenţia de anul trecut că noua lege a pensiilor dă naştere la noi inechităţi. În dezbaterea parlamentară, USR a introdus mai multe amendamente care să corecteze aceste aberaţii, dar care au fost respinse de PSD şi PNL. Ulterior, USR a depus o iniţiativă legislativă, semnată de parlamentarii USR Oana Ţoiu, Radu Miruţă şi Irineu Darău, care ar fi corectat nedreptatea prin care peste 800.000 de pensionari vor avea, ani de zile, pensiile îngheţate, deşi au muncit în condiţii grele, iar cei din această categorie, care se pensionează după 1 septembrie, vor avea pensiile mult mai mici decât cei care, în condiţii similare, au ieşit la pensie înainte de această dată”, se arată într-un comunicat al USR.

La rândul său, senatorul USR Sebastian Cernic, secretar al Senatului, a argumentat că sute de mii de români care au lucrat în condiţii grele de muncă vor avea pensii mai mici decât au contribuit şi că este imperios ca această nedreptate să fie corectată de urgenţă.

“Avem o sesiune extraordinară convocată pentru motive strict procedurale, că aşa vrea Guvernul. Putem să suplimentăm ordinea de zi cu o chestiune de maximă urgenţă şi să împiedicăm ca de la 1 septembrie noua lege a pensiilor să mai producă încă o nedreptate. Vorbim de sute de mii de oameni care au muncit în condiţii cu adevărat grele şi care vor vedea cum contribuţiile lor la fondul de pensii nu sunt luate în calcul. Avem de corectat o lege prost făcută şi cu calcule nedrepte. Fac apel la înţelepciunea tuturor membrilor Biroului Permanent şi, chiar dacă nu suntem camera decizională, am putea accelera corectarea nedreptăţii ce se face pentru 800.000 de oameni!”, a afirmat el.

De asemenea, Cernic a propus întrunirea imediată a comisiei raportoare, respectiv Comisia pentru Muncă, Familie şi Protecţie Socială, care să elaboreze raportul în timp util, pentru ca legea să intre la vot în plenul sesiunii extraordinare de azi.

Reprezentanţii puterii au votat “abţinere” blocând, astfel, propunerea USR, se mai arată în comunicat.

Remarcile celor din USR vin pe fondul numărului tot mai mare de români care s-au plâns că au primit decizii de recalculare a pensiilor prin care s-a redus valoarea acestora.

Recalcularea pensiilor a fost vândută politic drept o mare majorare a acestora. Şeful Casei de Pensii chiar spunea cu un oarecare reproş în voce: “Păi, 3,8 milioane de pensii au crescut, şi vă uitaţi la 700 de mii, 800 de mii, care vor rămâne la fel sau vor scădea?!"

Toată operaţiunea se dorea o marea lovitură de campanie pentru PSD, în contextul alegerilor care bat la uşă. Întrebat dacă putem vorbi de o marea lovitură de campanie, politologul Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, a afirmat, într-o emisiune Digi24, următoarele:

“Va depinde cum o vor vinde în continuare. Ştiţi, suntem în precampanie. În acest moment, cu siguranţă, nu este o lovitură, dar vor încerca, după ce vor regla lucrurile în septembrie, să o transforme într-un instrument care să menţină electoratul fidel. Şi ne gândim, în special, la PSD. Pentru că, ştiţi, cei nemulţumiţi nu cred că vor pleca spre USR, chiar dacă doamna Lasconi critică masiv modul în care s-a făcut reforma pensiilor. Cred că vor pleca spre grupările extremiste, care profită în egală măsură de acest lucru şi care, de obicei, folosesc foarte bine crizele de tipul ăsta pentru a-şi întări poziţia”.

Iar luni seara, ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunţat că, în urma unei analize pe care a făcut-o împreună cu premierul Marcel Ciolacu, s-a decis ca pensiile sub 3.000 de lei să nu mai fie impozitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor