Ce şanse au Simion-Şoşoacă să intre în turul 2 dacă fac alianţă? Candidatul-surpriză intrat în joc să le dinamiteze perspectivele

George Simion şi Diana Şoşoacă (Epoch Times România)
Loredana Diacu
13.09.2024

Baza electoratului de tip AUR este undeva la 25%, împreună cu Şoşoacă, susţinea recent politologul Cristian Pirvulescu, decan al facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA. Şi atât George Simion, cât şi Diana Şoşoacă vor candida la Cotroceni bazându-se pe acest electorat.

Teoretic, dacă cei doi s-ar înţelege ca unul dintre ei să se retragă din cursă şi să-şi îndemne votanţii să-l susţină pe celalalt, l-am putea vedea fie pe Simion, fie pe vocala Şoşoacă în turul 2.

Practic însă, chiar dacă cei doi s-ar putea înţelege, planurile le-ar putea fi încurcate de Cristian Terheş, care şi-a anunţat şi el candidatura la Cotroceni, a explicat pentru Epoch Times profesorul Pîrvulescu.

"Cristian Terheş va lua voturi şi de la George Simion şi de la Diana Şoşoacă, având un discurs puţin diferit faţă de aceştia. Candidatura lui Cristian Terheş complică şi ea lucrurile, pentru că Terheş vine cu un alt fel de discurs.

Am văzut că ieri sau alaltăieri a luat-o şi pe Viorica Dăncilă cu tamtam. Deci, dacă Terheş va strânge semnături - şi nu văd de ce nu le-ar face, pentru că el are notorietate. Nu e nici Vlad Gheorghe, nici Nicu Ştefănuţă, dar are notorietate pe reţelele sociale şi pe TikTok.

A avut un rol în ceea ce priveşte AUR din două puncte de vedere. Odată pentru că i-a ajutat să intre în grupul conservator. Foarte probabil, fără Terheş n-ar fi făcut-o, vedeţi că AUR nu îl atacă, deşi Terheş a spus cât se poate de clar că, adresându-se electoratului acela, electoratului radicalizat, fundamentalist, naţionalist, există un risc foarte mare ca Rusia să se apropie de graniţele noastre şi să ne pună în pericol securitatea, ceea ce ceilalţi nu o spun.

Terheş nu a devenit pro-ucrainian, adică nu a mers până într-acolo, dar este o nuanţă care va juca un rol şi, oricât de puţine voturi ar lua, o să ia nişte voturi care vor conta", a explicat Pîrvulescu.

Întrebat ce crede că l-a motivat pe Terheş să intre în cursa pentru Cotroceni, în condiţiile în care este clar că acesta n-are nicio şansă să devină preşedinte, şi dacă este de părere că politicianul, considerat un apropiat al lui Dan Voiculescu, va reuşi să-şi facă mai vizibil partidul şi să-l bage în Parlament, Pîrvulescu a răspuns:

"Nu cred că Terheş are această putere să-şi promoveze partidul în Parlament. (...) Din punctul meu de vedere, el n-are decât un singur scop. Din motive care sunt obscure, planul lui este de a-i bloca pe Simion şi pe Şoşoacă."

Întrebat cine vrea totuşi să îi blocheze pe Simion şi Şoşoacă prin Terheş, Pîrvulescu a răspuns:

"Eu nu cred în spontaneitate. Nu cred nici că Şoşoacă şi Simion au apărut spontan şi nici această candidatură n-a apărut spontan. Deci, evident, este un interes. Este interesul celor care vor să îl corecteze puţin pe Simion."

Pe de altă parte, în ceea ce-i priveşte pe cei doi, mergând pe ipoteza că se unesc, va fi important ce se întâmplă în Statele Unite ale Americii, a opinat Pîrvulescu. Poltilogul a punctat că acel 25% despre care vorbea era maximum de potenţial care poate fi atins în condiţiile unei victorii a lui Trump care, crede el, i-ar ajuta pe Simion şi Şoşoacă, şi a unei campanii care ar urma să deraieze "enorm de mult în ultima lună spre extremism".

Ce se întâmplă în SUA va fi important pentru electoratul evanghelist, un milion de votanţi, care sunt curtaţi de mai toţi politicienii, în frunte cu Geoană, a punctat Pîrvulescu, reamintind de filmul cu Geoană într-o biserică penticostală din Bruxelles, film în care li se adresa celor prezenţi cu "fraţilor."

"Evangheliştii au un program foarte, foarte conservator. Şi în Statele Unitele Americi, şi îl aduc direct din Statele Unite aici, în România, şi nu numai. La fel e şi la iberici, nu mai vorbesc de latino-americani....În Brazilia, în 30 de ani, deci nu într-un timp istoric foarte lung mult, într-o generaţie şi jumătate, s-a ajuns de la 3% din populaţie la undeva spre 40%, sunt cel mai important factor electoral în momentul de faţă. Bolsonaro, de exemplu, în 2018, când a câştigat alegerile, trecuse în 2016 la penticostalism de la catolicism, numai pentru a câştiga. Şi prima vizită pe care a făcut-o după ce a devenit preşedinte a fost într-o biserică penticostală.

Dacă în Statele Unite ale Americii nu câştigă Trump - şi în acest moment, după dezbaterea cu Harris, totul devine destul de complicat şi va fi o bătălie destul de dură -, atunci să ştiţi că evangheliştii se vor muta, vor fi foarte atenţi la ce se întâmplă. În plus, în mişcarea baptistă americană, spre exemplu - şi s-ar putea să fie influenţă şi în mişcarea baptistă din România -, există un puternic curent în favoarea Kamalei Harris. Sunt, deci, evanghelişti care, tradiţional, îl susţineau necondiţionat pe Trump şi care au început să se mute în direcţia asta.

De ce Geoană s-a dus la ei? Adică Geoană speră şi la primul tur şi la al doilea să aibă voturile lor. Şi speră să fie mai convingător decât Ciolacu, pentru că Ciolacu a făcut nişte greşeli din punctul acesta de vedere. S-a afişat prea mult cu ortodocşii. A fost de Crăciunul rusesc, nu mai discut despre asta, că mi se pare că are nişte consilieri incredibili. Pe 7 ianuarie a fost la Muntele Atos. La Muntele Atos se sărbătoreşte Crăciunul pe stil vechi! Pe urma se duce mereu la mănăstiri. Evangheliştii sunt pluralişti, acceptă diversitatea religioasă, dar, după cum ştiţi, au foarte mare reticenţă în legătură cu bisericile tradiţionale. Deci afişarea mult prea mare, da, ostentativă, cu biserica ortodoxă, îl poate costa", a punctat Pîrvulescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor