Care e cea mai neperformantă instituţie din România? Ce spune expertul în economie Cristian Păun

Cristian Paun (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
13.09.2024

Expertul în macroeconomie Cristian Păun, profesor universitar la ASE, a apreciat, într-o intervenţie la postul B1 TV, că Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) - este cea mai neperformantă instituţie din România, în ciuda faptului că este vitală pentru mediul de afaceri.

Jurnalistă: Sistem informatic, vă amintiţi acel scandal, zeci de milioane plătite în acest sens şi că, într-un final, ministra Alina Gorghiu a anunţat demiterea directorului ONRC, Valentina Burdescu, în urma acestor probleme semnalate de mediul de afaceri. Se îndreaptă răul făcut atunci? A fost un rău pe moment? Între timp s-au dat drumul la softuri, la informatizarea acestor firme din partea ONRC?

Cristian Păun: Mie mi se pare că acest ONRC, Oficiul Naţional pentru Registrul Comerţului, care adună toate datele extinse de la firmele din România, începând cu capitalul firmelor, datoriile, tot ce se trece acolo în bilanţ, şi care se regăseşte şi pe site-ul Ministerului Finanţelor, dar mai restrâns un pic ca informaţie... acest ONRC este cea mai neperformantă instituţie din România, din punctul meu de vedere. Este foarte scump.

Dacă vrei, de exemplu, să faci o analiză de sectoare, de companii, foarte greu obţii datele de la ei, este o instituţie foarte închisă, în condiţiile în care ea este foarte importantă pentru informaţiile de care ar trebui să dispunem atunci când facem studii de piaţă, când facem tot felul de analize şi aşa mai departe.

Eu cred că Guvernul şi Ministerul Justiţiei, unde se află această instituţie în custodie, ar trebui să privească un pic mai atent la această instituţie, să o digitalizeze, să o deschidă, să o facă transparentă. Astfel încât, de exemplu, dacă Păun vrea să vadă care sunt top 10 firme private din judeţul cutare, după cifra de afaceri, după capital, după acţionariat şi aşa mai departe, să am această informaţie extinsă, fără costuri foarte mari şi cu rapiditate extraordinară.

Pentru că afacerile înseamnă informaţie, informaţie despre concurenţii tăi, informaţie despre posibilii tăi clienţi. Sunt foarte multe firme astăzi în România care folosesc aceste date de la ONRC, dar le obţin foarte greu şi ele, pentru a crea produse şi servicii specializate.

Jurnalistă: Un sistem informatic care a costat 40 de milioane de euro şi care, iată, a creat atâtea probleme mediului de afaceri, avocaţilor, contabililor, blocajele din acest portal...

Cristian Păun: Pentru că toate firmele astea de consultanţă, dacă vreţi să aflaţi dacă o firmă are datorii, să zicem că vreţi să vindeţi cuiva astăzi şi vreţi să vă feriţi de riscul ca acela să nu vă plătească la scadenţă, te bazezi pe un serviciu oferit de diferite firme din astea care îţi oferă o analiză pe clienţi şi care se bazează pe datele de acolo. Acolo, repet, e dezastru din punct de vedere al informatizării, blocajul e general. E ca INS-ul, această instituţie este de importanţă pentru mediul de afaceri.

Jurnalistă: Concluziile raportului Corpului de Control arătau că deciziile cu privire la modul şi momentul implementării noului sistem informatic, precum şi testarea insuficientă a aplicaţiei informatice, au generat aceste disfuncţionalităţi în activitatea instituţiei. Îi dau drumul aşa, înainte să o testeze! Mi-aduc aminte şi de acel portal al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, de asemenea, care dădea rateuri aproape în fiecare zi. Medicii de familie nu puteau să introducă cardurile de sănătate ale pacienţilor!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor