Stanomir: Cred că o mare greşeală ar fi să-l subestimăm pe Ciolacu. E un om cu mult mai inteligent politic decât pare

Ion Stanomir (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
13.09.2024

Prezidenţiabilul PSD Marcel Ciolacu este un om cu mult mai inteligent politic decât pare, este cineva care învaţă repede şi are o strategie foarte bine gândită, a remarcat, într-o emisiunea Digi24, politologul Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti.

Jurnalist: Cum vi se pare, domnule profesor Stanomir, că discutăm acum, la începutul campaniei, despre ce au făcut la şcoală candidaţii la prezidenţiale?

Ioan Stanomir: Cred şi eu că în anumite familii politice, cum ar fi social-democraţii, există posibilitatea ca anumite personalităţi remarcabile să se ridice fără să aibă validarea academică. Aşa, de exemplu, pe care nu ştiu că l-ar fi înţeles Ion Iliescu, că făcea parte dintr-un alt nume, este Lech Wałęsa. Lech Wałęsa este cineva care s-a construit pe sine în nişte circumstanţe teribile şi a devenit simbolul Poloniei, fără a fi în vreun fel validat academic, iar validarea asta a fost eminamente una morală şi etică.

Jurnalist: De meserie maistru.

Ioan Stanomir: Lech Wałęsa avea o meserie. Marcel Ciolacu nu ştie exact ce meserie are şi cred că meseria, orice meserie din lume, declinată oficial, practicată cu seriozitate, este o meserie nobilă. Şi problemele apar în momentul în care apare impostura. În momentul în care te pretinzi Winston Churchill sau Charles de Gaulle şi tu nu eşti aşa. Pentru că Marcel Ciolacu nu este un om oarecare, nu este un vecin. A fost vecinul lui Omar Hayssam, dacă ne aducem aminte. A fost vecinul lui Liviu Dragnea, a fost vecin cu foarte mulţi. Şi prezidează un partid în care vecinătăţile sunt foarte problematice. Este un partid, totuşi, care se pretinde că vorbeşte în numele oamenilor obişnuiţi, dar în care mulţi dintre lideri nu sunt chiar oameni obişnuiţi, dacă este să privim din perspectiva averilor lor.

Social-democraţia, dacă nu mă înşel, corectaţi-mă dacă greşesc, înseamnă, în primul rând, modestie comportamentală şi asumarea solidarităţii cu cei din rândurile cărora vii. Aşa încât, cred că o mare greşeală ar fi să-l subestimăm pe Marcel Ciolacu. Domnia sa joacă foarte bine această carte a modestiei, a învăţat din trecut, ştie că urile pe care le-a născut Liviu Dragnea pot fi fatale PSD şi ştie, într-adevăr, că oamenii pot accepta mai degrabă pe cineva care acceptă că a greşit, deşi o face în mod ipocrit, decât pe cineva care este extraordinar de ofensiv, de violent şi despre care se poate spune că ia măsuri în direcţia propriei sale salvări, cum a fost Liviu Dragnea.

Este aşadar un om cu mult mai inteligent politic decât pare, este cineva care învaţă repede şi cred că este o strategie foarte bine gândită prin care te instalezi într-un rol deşi, în mod evident, tu nu eşti titularul acelui rol, adică nu este vecinul nostru. Vecinii de bloc ai mei nu ajung preşedinţi de partid social-democrat, preşedinţi de Cameră, nu pentru că ar avea mai mult la Bacalaureat, ci pentru că nu au abilităţile domnului Ciolacu, care, să nu uităm, aceste abilităţi i-au permis să se ridice în momentul în care Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă s-au prăbuşit. Nu e puţin lucru. Şi gândiţi-vă şi la duelurile cu Gabriela Firea. Nu este cineva care trebuie subestimat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor