Cu cine ar vrea să guverneze AUR? "Să ne aducem aminte ce a păţit USR alături de PNL. Astea sunt nişte partide-stat"

Antonio Andruşceac (Captură video)
Andrei Pricopie
13.09.2024

Deputatul AUR Antonio Andruşceac a transmis, într-o emisiune Digi24, că partidul său nu vrea sub nicio formă să intre la guvernare alături de PSD după alegeri, chiar dacă aritmetica ar avantaja o astfel de soluţie. Dar nici cu liberalii nu ar vrea.

Declaraţiile lui Andruşceac au amuzat-o pe pesedista Oana Florea, care i-a atras atenţia că AUR nu are cum să facă niciodată 50% şi nici nu o să câştige prezidenţialele, context în care se întreabă cu cine vor face majoritate în parlament pentru a guverna.

Redăm mai jos schimbul de replici:

Jurnalistă: Ajungem la situaţia în care, înainte de apropierea alegerilor prezidenţiale, mai avem trei luni, dar când ne uităm mai degrabă la alegerile europarlamentare şi locale, scenariul turului 2, cel puţin în ce priveşte PSD, era Marcel Ciolacu cu George Simion. Scade în ambele sondaje (şi în cel comandat de PNL şi în cel comandat de USR) George Simion. Cum arată în sondajul AUR George Simion?

Antonio Andruşceac: Noi nu facem sondaje pentru că nu credem că e necesar să aruncăm banii pe lucruri din astea făcute la comandă. Cum să arate un costum pe care te duci tu şi îl comanzi croitorului şi trebuie să iasă pe măsura ta? Exact aşa arată aceste sondaje.

Cel plătit de USR o scoate cât se poate de bine din situaţia asta disperată în care se află după, ştiu şi eu, dezvăluirile cu studiile şi aşa mai departe pe doamna Lasconi. Apoi Nicolae Ciucă, căruia era să-i iasă înainte filmul, nu cartea, pentru care a făcut campanie în toată ţara, este şi el disperat să apară cumva în sondaje cât mai aproape de podium.

Sondajul pe care l-am văzut acum vreo două zile la o televiziune, deci nu un sondaj comandat de un partid, spune exact cum aţi spus dumneavoastră la început. Pe primele două locuri, Marcel Ciolacu şi George Simion, ei vor fi cei ce se vor regăsi şi în turul doi.

Jurnalistă: Nu comandaţi sondaje, dar credeţi în sondajele care sunt independente, nu ale partidelor. Cine e premierul dacă preşedinte al României ajunge George Simion?

Antonio Andruşceac: Depinde care sunt strategiile de urmat. Dar noi nu vom merge într-o guvernare cu PSD-ul. Dacă ar fi în discuţie posibilitatea ca noi să facem Guvernul, Marius Lulea este cel pe care noi îl vom desemna.

Jurnalistă: Dar dacă PSD iese pe locul întâi, USR sau PNL pe locul doi, atunci ce veţi face? Ne uităm acum la alegerile parlamentare pentru cei de acasă, ca să explicăm şi mecanica acestor cifre, pentru că sunt importante şi parlamentarele.

Antonio Andruşceac: Noi am spus clar. Cei care au fost 35 de ani la guvernare şi au dus la formarea unui partid antisistem... Cum ar fi ca un partid antisistem să meargă mână-n mână cu cei pe care i-au combătut şi îi combatem în continuare?

Jurnalistă: Păi aţi luat în partid, domnule Andruşceac, aveţi membri PSD şi PNL în partid.

Antonio Andruşceac: Una e să iei oameni, ştiu şi eu, din punct de vedere individual şi să încerci să faci o selecţie a oamenilor, pentru că sunt oameni buni, să ştiţi, şi în PSD care n-au plecat. Sunt oameni buni în toate partidele care n-au plecat. Sunt unii buni care nu s-au mai regăsit şi au plecat la alte partide, aşa cum sunt oameni care n-ar avea ce căuta în politică în niciun partid.

Jurnalistă: Poate fi o declaraţie acum, înainte de alegeri? Constituţia însă va obliga preşedintele României să pună acel premier dacă se face o coaliţie.

Antonio Andruşceac: Lucrurile astea se discută în urma alegerilor. Când vezi care poate să fie algoritmul politic care rezultă. Eu vă spun, opinia mea şi a celor din conducere este să ne consolidăm în opoziţie dacă nu vom primi voturile necesare ca să facem guvernare.

Jurnalistă: Adică să nu intraţi la guvernare.

Antonio Andruşceac: Nu cred că este o soluţie bună. Ne-am uitat la ce a păţit şi USR-ul. Să ne aducem aminte la ce a păţit USR-ul alături de PNL. Astea sunt nişte partide-stat. Sunt nişte partide ale sistemului care deţin eşalonul 2 şi 3 de funcţionari medii prin toate ministerele. Dacă ai intrat în malaxorul ăsta, nu mai ai ce face. Ori te duci şi faci reformă, ori, dacă intri cot la cot cu ei, riscul e cam mare.

Oana Florea (PSD): Pe mine mă amuză, pentru că e clar că AUR nu are cum să facă niciodată 50% şi nici n-o să câştige prezidenţiale. Dar, având în vedere că PSD-ul nu-i bun, PNL-ul nu-i bun, USR-ul nu-i bun, totuşi, cu cine faceţi majoritate în Parlament?

Antonio Andruşceac: M-aţi auzit că vreau să avem o majoritate pe care să o controlăm alături de dumneavoastră?

Oana Florea: Dacă sunteţi partid de opoziţie, trebuie să aveţi susţinere din Parlament, nu?

Antonio Andruşceac: Dar v-am spus că noi nu vrem să intrăm la guvernare alături de PSD. Cred că a fost clar. Îmi doresc să ajung la guvernare, dar într-o formă în care să-mi permită să îmi implementez programele de guvernare şi proiectul pe care îl avem. Aţi mai văzut vreun proiect al unui candidat la prezidenţiale în afară de George Simion? Un proiect cu care să vină şi să spună ceva?

Asta e o soluţie pe care să ştiţi că eu am propus-o acum vreo 3 ani la început. Şi mi s-a spus că sunt naiv, un om foarte important. Domnul Hrebenciuc mi-a spus atunci: "Domnule, sunteţi un om de treabă, aşa de naiv. Nu o să vrea nimeni să facă aşa ceva. Fiecare vrea bucata mare de caşcaval." S-ar putea, în cazul ăsta, să mergem pe o înţelegere aşa cum împărţim comisiile...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor