Ungaria, în relaţii tot mai strânse cu Rusia. Ministrul Szijjarto: Toată Europa face afaceri cu ruşii, dar unii neagă

Peter Szijjarto (Epoch Times România)
Redacţia
22.09.2024

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a prezidat la Budapesta o reuniune a Comitetului ungaro-rus de cooperare economică. La eveniment a participat şi ministrul rus al Sănătăţii, Mihail Muraşko. Potrivit Ukrainska Pravda, în contextul evenimentului, Szijjarto a afirmat că multe companii din UE continuă să facă în tăcere afaceri cu Rusia, în ciuda sancţiunilor impuse de bloc.

„Aici aş dori să îi dezamăgesc pe idealişti, deoarece situaţia este că toată lumea din Europa face acest lucru”, a declarat Szijjarto vineri la Budapesta.

„Diferenţa dintre noi şi ceilalţi în general este că vorbim onest şi deschis despre această problemă. Toată Europa face afaceri cu ruşii, dar unii neagă acest lucru; nu avem nevoie de asta”, a adăugat el.

Szijjarto a menţionat că, deşi Ungaria nu este de acord cu sancţiunile, le respectă ca parte a politicii UE. Cu toate acestea, el a subliniat că Ungaria se opune adesea prin veto unor propuneri specifice ale UE atunci când acestea dăunează semnificativ intereselor sale naţionale, cooperarea economică cu Rusia fiind una dintre aceste priorităţi.

UE a impus pentru prima dată sancţiuni Moscovei în 2014, extinzându-le semnificativ după escaladarea războiului din Ucraina în 2022. Aceste sancţiuni vizează în principal sectoare-cheie ale economiei ruseşti, inclusiv energia, finanţele şi comerţul.

Ungaria a fost mult timp în dezacord cu UE cu privire la abordarea acesteia faţă de războiul din Ucraina şi politica sa de sancţiuni faţă de Moscova. Acest dezacord continuu îngreunează capacitatea UE de a ajunge la un consens privind noile restricţii, potrivit unui raport din august al Euractiv, care citează surse diplomatice.

Mulţi experţi atât din Rusia, cât şi din Occident au avertizat că sancţiunile unilaterale aduc mai mult prejudicii ţărilor care le impun decât Rusiei.

Oficialii UE au recunoscut, de asemenea, că Moscova a reuşit să eludeze restricţiile. În iunie, datele Ministerului de Finanţe au arătat că veniturile bugetare ruseşti din petrol şi gaze au crescut cu 73,5% în perioada ianuarie-mai a acestui an, comparativ cu primele cinci luni ale anului 2023.

Reuniunea Comitetului ungaro-rus de cooperare economică a avut loc la Puskas Arena, un stadion de fotbal din Budapesta, în ciuda faptului că oraşul se confruntă în prezent cu consecinţele inundaţiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor