Guardian: Rusia a anticipat incursiunea de la Kursk cu luni în avans, arată documente capturate

Soldaţi în Ucraina (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Redacţia
21.09.2024

Comandamentul militar al Rusiei a anticipat incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk şi a făcut planuri pentru a o preveni timp de mai multe luni, potrivit unui set de documente pe care armata ucraineană a declarat că le-a confiscat de pe poziţiile ruseşti abandonate din regiune, scrie Guardian.

Dezvăluirea face ca dezorganizarea din rândul forţelor ruse după atacul Ucrainei de la începutul lunii august să fie cu atât mai bizară.

Documentele, împărtăşite cotidianului The Guardian, dezvăluie, de asemenea, preocupările Rusiei cu privire la moralul în rândurile militarilor din Kursk, care s-au intensificat după sinuciderea unui soldat de pe front care ar fi fost într-o „stare prelungită de depresie din cauza serviciului său în armata rusă”.

Comandanţii unităţilor primesc instrucţiuni să se asigure că soldaţii citesc zilnic mass-media de stat rusească pentru a-şi menţine „starea psihologică”.

The Guardian nu a putut verifica în mod independent autenticitatea documentelor, deşi acestea poartă amprenta unor comunicări autentice ale armatei ruse. La sfârşitul lunii august, The Guardian s-a întâlnit cu echipa ucraineană de operaţiuni speciale care le-a confiscat, la câteva ore după ce acestea părăsiseră teritoriul rus. Echipa a declarat că a luat documente ale Ministerului rus de Interne, ale FSB şi ale armatei din clădiri din regiunea Kursk şi, ulterior, a oferit o selecţie pentru a fi văzute şi fotografiate.

Unele dintre documente sunt ordine tipărite distribuite diverselor unităţi, în timp ce altele sunt jurnale scrise de mână în care sunt consemnate evenimente şi preocupări la anumite poziţii. Cele mai timpurii intrări sunt datate la sfârşitul anului 2023, în timp ce cele mai recente documente datează de la doar şase săptămâni înainte ca Ucraina să îşi lanseze incursiunea în regiunea Kursk la 6 august.

Documentele provin în cea mai mare parte de la unităţi ale Regimentului de puşcaşi motorizaţi 488 din Rusia, în special de la compania a doua a Batalionului 17.

Incursiunea Ucrainei în Kursk i-a luat prin surprindere pe partenerii occidentali ai Kievului şi pe mulţi din elita ucraineană, deoarece planificarea fusese limitată la un număr foarte mic de persoane. Însă documentele militare ruseşti conţin luni de zile avertismente cu privire la o posibilă incursiune în zonă şi o încercare de a ocupa Sudzha, un oraş cu 5.000 de locuitori care se află acum sub ocupaţie ucraineană de mai bine de o lună.

În cadrul documentelor, o menţiune din 4 ianuarie vorbea despre „potenţialul unei incursiuni la frontiera de stat” de către grupuri armate ucrainene şi ordona intensificarea antrenamentelor pentru a se pregăti să respingă orice atac. La 19 februarie, comandanţii unităţilor au fost avertizaţi cu privire la planurile ucrainene privind „o împingere rapidă din regiunea Sumy în teritoriul rus, până la o adâncime de 80 km, pentru a stabili un «coridor» de patru zile înainte de sosirea principalelor unităţi ale armatei ucrainene pe vehicule blindate”.

La jumătatea lunii martie, unităţilor de la frontieră li s-a ordonat să consolideze liniile defensive şi „să organizeze exerciţii suplimentare pentru conducerea unităţilor şi a punctelor forte privind organizarea corespunzătoare a apărării”, în pregătirea unui atac ucrainean transfrontalier.

La jumătatea lunii iunie, a existat un avertisment mai specific cu privire la planurile ucrainene „în direcţia Yunakivka-Sudzha, cu scopul de a lua Sudzha sub control”, ceea ce s-a întâmplat într-adevăr în august. A existat, de asemenea, o predicţie conform căreia Ucraina ar fi încercat să distrugă un pod peşte râul Seym pentru a întrerupe liniile de aprovizionare ruseşti din regiune, ceea ce s-a şi întâmplat ulterior. Documentul din iunie se plângea de faptul că unităţile ruse staţionate pe front „sunt umplute în medie doar în proporţie de 60-70% şi sunt alcătuite în principal din rezervişti cu o pregătire slabă”.

Când a venit atacul ucrainean, pe 6 august, mulţi soldaţi ruşi şi-au abandonat poziţiile, iar în decurs de o săptămână Ucraina a preluat controlul total asupra Sudzha. „Au fugit, fără măcar să-şi evacueze sau să-şi distrugă documentele”, a declarat un membru al echipei de operaţiuni speciale care a confiscat dosarele.

În timpul retragerii haotice a Moscovei, forţele ucrainene au capturat sute de soldaţi ruşi, dintre care mulţi erau recruţi, care, în general, nu este oportun să fie trimişi să se confrunte cu lupta.

Părinţii unui soldat recrutat din compania a doua, care apare în documente, au înregistrat în august un apel video, identificându-l drept fiul lor Vadim Kopilov, în vârstă de 22 de ani, spunând că a fost luat prizonier lângă Sudzha şi cerând autorităţilor ruse sa îl schimbe cu prizonieri ucraineni.

Documentele oferă o perspectivă asupra tacticilor ruseşti din ultimul an, într-un caz vorbindu-se despre necesitatea de a crea tranşee şi poziţii false pentru a deruta dronele de recunoaştere ucrainene. „Ar trebui create machete de tancuri, vehicule blindate şi lansatoare de artilerie, precum şi manechine de soldaţi, iar acestea ar trebui mutate periodic”, se arată într-un ordin.

Acesta adaugă că câţiva soldaţi ar trebui să fie trimişi la poziţiile momeală pentru a aprinde focuri noaptea şi pentru a se plimba cu torţe, iar Rusia ar trebui să creeze discuţii radio despre poziţiile momeală, cu scopul de a le intercepta. Nu este clar dacă astfel de poziţii au fost create vreodată; membri ai unei unităţi ucrainene care a pilotat drone de recunoaştere în zonă în ultimele săptămâni au declarat pentru The Guardian că nu au văzut nicio dovadă a unor astfel de poziţii.

În martie, documentele ruseşti notează că au existat tot mai multe incidente cu grupuri de sabotaj ucrainene care se deghizau pentru a lucra în spatele liniilor ruseşti, purtând uniforme ruseşti. „Pentru a preveni infiltrarea inamicului în formaţiunile noastre de luptă ... comandanţii trebuie să pună în aplicare utilizarea variantei nr. 6 de marcaj de identificare, confecţionată din materiale cu lăţimea de 8 cm, care să fie fixată cu bandă invizibilă”, se arată într-un ordin din acea lună.

Înmormântate în limbajul oficial sec şi alunecos sunt semne ale unor probleme grave cu moralul pe front. „Analiza situaţiei actuale privind sinuciderile arată că problema decesului militarilor ca urmare a incidentelor sinucigaşe rămâne tensionată”, se arată într-o intrare. Acesta relatează un incident care ar fi avut loc pe 20 ianuarie anul acesta, când un soldat recrutat a intrat în zona de spălare de vară la un post de pază şi s-a împuşcat în abdomen.

„Ancheta asupra incidentului a stabilit că motivul sinuciderii şi a decesului a fost o cădere nervoasă şi psihologică, cauzată de starea sa prelungită de depresie din cauza serviciului său în armata rusă”, se arată în raportul manuscris al incidentului.

Pentru a preveni alte incidente de acest gen, comandanţii de unităţi sunt instruiţi să identifice soldaţii care „nu sunt pregătiţi din punct de vedere mental să îşi îndeplinească îndatoririle sau care sunt predispuşi la comportamente deviante şi să organizeze redistribuirea şi transferul lor în unităţi medicale militare”.

Instrucţiuni suplimentare privind menţinerea moralului se regăsesc într-un document dactilografiat, nedatat, care explică faptul că soldaţii ar trebui să primească 5-10 minute pe zi, precum şi o oră o dată pe săptămână de instruire politică, „cu scopul de a menţine şi de a ridica starea politică, morală şi psihologică a personalului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor