VIDEO. Proteste cu vandalizarea sediului CEC de la Chişinău, organizat de afiliaţi ai oligarhului fugar Ilan Şor

Vandalizarea sediului CEC de la Chişinău, în stilul Şor (Captură ecran)
Maria Maevschi
21.09.2024

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), împreună cu ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţii (INI), au reţinut la finele acestei săptămâni, două persoane pentru complicitate la organizarea vandalizării sediului Comisiei Electorale Centrale, în cadrul unui protest, de către o entitate afiliată oligarhului fugar, ascuns la Moscova, Ilan Şor.

Oamenii legii au specificat că acţiunile investigate au avut loc în prima săptămână a lunii septembrie 2024, atunci când sediul CEC a fost vandalizat, atât în timpul protestului, cât şi în noaptea dinspre 7 spre 8 septembrie, inclusiv prin proiectarea la intrarea în sediu a recipientelor cu vopsea. Acţiunile ilegale au fost raportate de către CEC autorităţilor, care au reţinut doi fraţi din raionul Criuleni, cu vârste de 38 şi 43 de ani.

Cei doi bănuiţi, împreună cu organizatorul aflat în căutare la moment, au racolat 17 tineri din raionul Criuleni, care au primit instrucţiuni pe grupul de comunicare creat pe platforma Telegram despre modalităţile de comitere a planului infracţional.

O parte dintre tinerii audiaţi, cărora cei doi bănuiţi le-au organizat şi transportarea în calitate de şoferi la Chişinău, cooperează cu ancheta, au menţionat procurorii PCCOCS. Aceştia au declarat în cadrul anchetei că pentru participare la protestul care a durat aproximativ o oră li s-au promis câte $50, iar celui care ar fi aruncat primul obiectele pregătite (cele două ouă pe care le-au primit fiecare) la intrarea în sediul CEC – un bonus de 1000 lei MD. În final, însă, acestora le-au fost achitate sume de 500-600 lei MD.

Încălcările comise sunt investigate de procurorii PCCOCS împreună cu ofiţerii INI în contextul în care organizatorul acestor acţiuni ar fi fost remunerat cu 20.000 lei MD. De asemenea, bilunar persoanele ar fi salarizate prin aplicaţia mobilă „PSB” a unei bănci din Rusia, au specificat oamenii legii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor