Atacul asupra Beirutului. Israelul anunţă eliminarea unor lideri Hezbollah, inclusiv a şefului Forţei Radwan

Atac israelian asupra cartierului Dahiya din Beirut, septembrie 2024, Liban (AFP via Getty Images)
Redacţia
22.09.2024

La o zi după atacul Israelului asupra unei suburbii a capitalei libaneze Beirut, Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au detaliat sâmbătă operaţiunea, afirmând că 12 dintre cei 16 ucişi erau membri ai Hezbollah, miliţia şiită susţinută de Iran, relatează DPA International.

Informaţia a putut fi verificată doar parţial.

Purtătorul de cuvânt al IDF a declarat că cei ucişi reprezentau o ameninţare atât pentru civilii israelieni, cât şi pentru cei libanezi.

Printre aceştia se afla un bărbat pe nume Abu Hassan Samir, care ar fi fost şeful unităţii de pregătire a forţei Radwan, o unitate de elită a Hezbollah. În timpul atacului de vineri asupra reuniunii Hezbollah, au fost ucişi şi alţi comandanţi ai acestei unităţi.

IDF, într-o postare pe Telegram, a declarat că Samir a fost „unul dintre planificatorii şi liderii” aşa-numitului plan „Conquer the Galilee”, despre care IDF spune că plănuia să atace comunităţile israeliene din nordul regiunii Galileea. Acest lucru nu a putut fi confirmat în mod independent.

Potrivit Ministerului libanez al Sănătăţii, cel puţin 37 de persoane au fost ucise în atac, inclusiv trei copii. Printre morţi se numără şi comandantul militar de rang înalt al Hezbollah, Ibrahim Aqil, care a fost ţinta atacului. Aqil era liderul Forţei Radwan.

Hezbollah a menţionat că au fost ucişi în total 15 membri, inclusiv Aqil, după atacul de vineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor