SUA va propune interzicerea software-ului şi hardware-ului chinezesc în vehiculele "conectate" [Reuters]

(Departmentul de Apărare a SUA)
Redacţia
22.09.2024

Departamentul de Comerţ al SUA este aşteptat luni să propună interzicerea software-ului şi hardware-ului chinez în vehiculele conectate şi autonome de pe drumurile americane din cauza preocupărilor legate de securitatea naţională, au declarat două surse pentru Reuters.

Administraţia Biden a exprimat îngrijorări serioase în legătură cu colectarea de date de către companiile chineze privind şoferii şi infrastructura americană, precum şi la potenţiala manipulare străină a vehiculelor conectate la internet şi a sistemelor de navigaţie.

Regulamentul propus ar interzice importul şi vânzarea de vehicule din China cu software sau hardware cheie de comunicaţii sau sisteme de conducere automată, au declarat cele două surse, care au refuzat să fie identificate deoarece decizia nu a fost făcută publică.

Măsura reprezintă o escaladare semnificativă a restricţiilor actuale ale Statelor Unite privind vehiculele, software-ul şi componentele chineze. Săptămâna trecută, administraţia Biden a blocat creşteri tarifare abrupte asupra importurilor chineze, inclusiv o taxă de 100% asupra vehiculelor electrice, precum şi noi creşteri asupra bateriilor EV şi a mineralelor cheie.

Secretarul de stat pentru comerţ, Gina Raimondo, a declarat în luna mai că riscurile de software sau hardware chinezesc în vehiculele americane conectate erau semnificative.

„Vă puteţi imagina cel mai catastrofal rezultat, teoretic, dacă aţi avea câteva milioane de maşini pe drum şi software-ul ar fi dezactivat”, a spus ea.

În februarie, preşedintele Joe Biden a ordonat o investigaţie pentru a stabili dacă importurile de vehicule din China prezintă riscuri de securitate naţională din cauza tehnologiei maşinilor conectate - şi dacă acest software şi hardware ar trebui interzise în toate vehiculele de pe drumurile din SUA.

„Politicile Chinei ar putea inunda piaţa noastră cu vehiculele sale, prezentând riscuri pentru securitatea noastră naţională. Nu voi permite ca acest lucru să se întâmple sub supravegherea mea”, a declarat anterior Biden.

Departamentul Comerţului intenţionează să ofere publicului 30 de zile pentru a face observaţii înainte de finalizarea normelor, au declarat sursele. Aproape toate vehiculele noi de pe drumurile din SUA sunt considerate „conectate”. Aceste vehicule au la bord echipamente de reţea care permit accesul la internet, permiţându-le să partajeze date cu dispozitive atât din interiorul, cât şi din exteriorul vehiculului.

Departamentul intenţionează, de asemenea, să propună ca interdicţiile privind software-ul să intre în vigoare în anul de model 2027, iar interdicţia privind hardware-ul să intre în vigoare în ianuarie 2029 sau în anul de model 2030. Interdicţiile în cauză ar include vehiculele cu anumite caracteristici bluetooth, satelit şi wireless, precum şi vehiculele foarte autonome care ar putea funcţiona fără un şofer la volan.

În noiembrie, un grup bipartizan de parlamentari americani a tras un semnal de alarmă cu privire la colectarea şi prelucrarea datelor sensibile de către companiile chineze din sectorul auto şi tehnologic în timpul testării vehiculelor autonome în Statele Unite.

Interdicţiile s-ar extinde la alţi adversari străini ai SUA, inclusiv Rusia, au declarat sursele.

Un grup comercial care reprezintă principalii producători auto, inclusiv General Motors (GM.N), Toyota Motor, Volkswagen, Hyundai şi alţii, a avertizat că schimbarea hardware-ului şi a software-ului va lua timp.

Producătorii auto au menţionat că sistemele lor „sunt supuse unor procese ample de inginerie, testare şi validare înainte de producţie şi, în general, nu pot fi schimbate cu uşurinţă cu sisteme sau componente de la un alt furnizor”.

Departamentul Comerţului a refuzat să comenteze sâmbătă.

Există relativ puţine vehicule uşoare fabricate în China importate în Statele Unite.

Casa Albă a aprobat joi propunerea finală, potrivit unui site guvernamental. Regula vizează asigurarea securităţii lanţului de aprovizionare pentru vehiculele americane conectate. Ea se va aplica tuturor vehiculelor care circulă pe drumurile din SUA, dar nu şi vehiculelor agricole sau miniere, au precizat sursele.

Biden a precizat că majoritatea autovehiculelor sunt conectate precum telefoanele inteligente pe roţi, fiind conectate la telefoane, sisteme de navigaţie, infrastructură critică şi la companiile care le-au fabricat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor