Escaladări continue. Israelul dezlănţuie iadul în sudul Libanului cu o bombă uriaşă misterioasă

Israelul a folosit în atacul din sudul Libanului o misterioasă bombă uriaşă, 21 septembrie 2024 (Screenshot - X)
Redacţia
22.09.2024

Escaladarea masivă de-a lungul graniţei de sud a Libanului este foarte clară în acest moment, deoarece avioanele israeliene au lovit poziţiile Hezbollah în cea mai mare parte a zilei de sâmbătă, potrivit Zero Hedge.

Corespondenţii Al Jazeera au confirmat că „Armata israeliană a lansat sâmbătă 400 de atacuri asupra Libanului, iar Hezbollah a lansat rachete asupra bazei Ramat David de lângă oraşul Haifa, în cel mai mare schimb de focuri de la începutul războiului din Gaza”.

Un alt indicator al escaladării este faptul că Israelul se pare că începe să folosească bombe mult mai mari în comparaţie cu cea mai mare parte a ultimului aproape un an de lupte interne.

Imaginile care circulă pe scară largă pe platformele de socializare arată o lumină puternică şi o minge de foc de mărimea unui zgârie-nori, ceea ce i-a determinat pe unii să speculeze că ar fi vorba probabil de o bombă grea de distrugere a buncărelor sau poate chiar de o bombă nucleară tactică de orice fel. Orice ar fi fost, nu a mai fost folosit niciodată ceva asemănător în Liban, afirmă sursa menţionată.

Conducerea Forţelor de Apărare Israeliene (IDF) a anunţat, sâmbătă, că noile obiective de război în Liban includ asigurarea siguranţei pentru zeci de mii de israelieni de a se întoarce din nou la casele lor în nord.

De joi şi de la haosul atacului mortal de două zile provocat de explozia pagerelor şi a staţiilor mobile de emisie-recepţie în sudul Libanului a avut loc cel mai intens schimb de focuri între Hezbollah şi Israel de la începutul conflictului din 7 octombrie.

Sâmbătă, ritmul extins al schimburilor de focuri a continuat, Hezbollah lansând cel puţin 90 de rachete asupra nordului Israelului, iar IDF declarând că a organizat cel puţin 80 de raiduri asupra instalaţiilor de armament aparţinând Hezbollah.

Armata israeliană a afirmat că a "neutralizat aproximativ 180 de ţinte şi mii de lansatoare" în sudul Libanului pe parcursul zilei de sâmbătă.

Dar a confirmat, de asemenea, că „aproximativ 90 de lansări de proiectile au fost identificate trecând din Liban în teritoriul israelian”. IDF a adăugat: „[Armata israeliană] va continua să opereze pentru a dezmembra şi degrada capacităţile şi infrastructură teroristă a Hezbollah”.

În prezent, există numeroase avertismente de ambele părţi ale frontierei că acest lucru marchează o evoluţie către un război total, pe care ambele părţi l-au evitat până în prezent, anul trecut având loc atacuri şi tiruri de rachete „limitate” şi adesea de scurtă durată.

Bilanţul victimelor atacului aerian israelian de vineri, care l-a ucis pe comandantul forţelor speciale ale Hezbollah, Ibrahim Aqil, a crescut la 37, după o operaţiune de salvare care a durat o zi şi după ce muncitorii au căutat printre dărâmăturile unei clădiri rezidenţiale, potrivit Ministerului Sănătăţii din această ţară. Rapoartele spun că o întâlnire a liderilor Hezbollah avea loc fie într-un garaj, fie într-un tunel de sub clădirea din sudul Beirutului.

„Potrivit sursei, reuniunea avea loc într-un tunel sub o clădire rezidenţială, o locaţie care era folosită pentru prima dată, ceea ce a sporit îngrijorarea Hezbollah cu privire la măsura în care Israelul s-a infiltrat în rândurile sale”, relatează Middle East Eye.

Hezbollah a confirmat ulterior că 16 dintre membrii săi au fost ucişi în atac.

Guvernul libanez a declarat că trei copii şi şapte femei se numără printre victime. Alte peste 60 de persoane au fost rănite. Casa Albă a calificat totuşi atacul israelian drept „un rezultat bun”.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a afirmat despre Aqil că are „sânge american pe mâini şi a fost pusă o recompensă pe capul său”.

Aqil a fost mult timp căutat de SUA pentru presupusul său rol în bombardarea Ambasadei SUA din Beirut în 1983, precum şi în răpirea unor occidentali la sfârşitul anilor 1980. Departamentul de Justiţie a pus o recompensă de 7 milioane USD pe capul său.

„Este cineva căruia SUA i-a promis cu mult timp în urmă că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a fi adus în faţa justiţiei. Ştiţi, 1983 pare să fi trecut mult de atunci. Dar pentru multe familii şi mulţi oameni, încă trăiesc cu asta în fiecare zi”, a declarat Sullivan.

Unii experţi şi comentatori din Orientul Mijlociu şi-au exprimat „şocul” faţă de declaraţiile de sărbătorire ale administraţiei Biden, având în vedere că operaţiunea israeliană s-a soldat cu un număr mare de morţi în rândul civililor.

Israelul a susţinut că Hezbollah i-a folosit pe cei din clădirea rezidenţială de deasupra ca „scuturi umane”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor